črni jurček

Začel/a Martin, 25 Avgust 2008, 20:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

Martin

Letos sem na Pohorju prvič iskal gobe in me zanima ali tam tudi septembra rastejo črni jurčki. Tukaj pri nas v Šentilju rastejo. No ali pa, če sploh kateri jurčki rastejo takrat, ker imam namreč kar nekaj km do Pohorja.  :police:

Za informacijo se vam že vnaprej zahvaljujem.

Pozdravljam pa vse strastne gobarje.

jernej

Odvisno na kaj mislite s črnim "jurčkom". Domnevam da na črnega gobana : http://www.gobe.si/Gobe/BoletusAereus , ki je na Pohorju redek, domnevam, da se bolj pogosto pojavlja le na južni strani Pohorja in bolj v nižjih delih Severnega Pohorja na prisojnih pobočji. tam so namreč rastišča hrasta in pravega kostanja, drevesnih vrst pod katerimi črni goban najrajši raste. V višjih lega pa ga skoraj zagotovo ne boste našli. Sicer pa je na Pohorju med jurčki najbolj pogost jesenski goban: http://www.gobe.si/Gobe/BoletusEdulis , saj sta na Pohoju prevladujoči drevesni vrsti jelka in smreka, tako je ustreznega habitata za jesenskega gobana veliko. Pogost je tudi poletni goban: http://www.gobe.si/Gobe/BoletusAestivalis , najde pa se tudi borov goban: http://www.gobe.si/Gobe/BoletusPinophilus.
Je pa jesenska mikoflora Pohorja zelo zanimiva. Pohorske gozdove krasijo predvsem številne koprenke, golobice ter mlečnice, najde pa se še marsikaj zanimivega. Seveda uspeva tudi jesenski goban - jurček.

Martin

Najprej bi se vam rad zahvalil za odgovor in nekaj koristnih informacij. Po slikah sodeč sem imel v mislih borovega gobana. Ker vidim, da veliko veste o gobah nasploh, bi imel še eno vprašanje. Zanima me ali na Pohorju (Klopni vrh in Šumik) raste morda kozjenogi mesnatovec, saj še ga jaz zaenkrat nisem zasledil. Za informacijo pa vam lahko povem, da ga mi tukaj imenujemo "focmoln".

Med drugim me zanima tudi kakšna podrobnost glede dneva odprtih vrat, ki je 6. septembra pri Ruški koči.

Zahvaljujem se vam za odgovor.

jernej

Focmoln raste tudi na Pohorju, ne vem pa kako je pogost v okolici Kl. vrhu in Šumika. Na Kl. vrhu ga nisem zasledil prav dosti krat, pa če prav sem že tam kar nekajkrat gobaril, za okolico Šumika pa nimam pojma, verjetno velja enako kot za Kl. vrh.

Dan odptih vrat našega gobarskega društva je namenjen širši javnosti, torej lahko 6.9  na Ruško kočo pride vsak, ki ga glive in gobarjenje zanimajo iz različnih vidikov. Jaz ga razumem kot  seznanitev širše javnosti z našim delom. predstavljena bo gobarska ekskurzija, kot ji pravimo mi. Skupaj se bomo odpravili nabirat gobe, po končanem gobarjenju pa bomo determinatorji gobe določili in napravili krajše predavanje o nabranih gobah. Zagotovo bomo tudi kakšno rekli tudi o projektih, ki jih izvaja naše gobarsko društvo. na voljo bomo tudi za različna vprašanja o glivah. če vas tematika zanima bo zagotovo zanimivo in poučno.