Gobarjenje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

bezen

Lep pozdrav izpod pohorja


mihab

Citat od: uli dne 07 Oktober 2013, 12:16
....Zanima me kako bi lahko konzerviral glivce...

lahko jih zamrzneš. lahko jih vložiš v kis enako kot večina drugih gob

Martin

 ;)
preverjal svoje terene gobe rastejo na polno.

lp
Martin

babolat89

Okoli 20 zelo lepih jurčkov, 10 turkov, 3 marele ter par brezovih gobanov

babolat89

...

vrtna bučka

babolat87 - krasne slike

sabincica

Citat od: bezen dne 07 Oktober 2013, 12:29
Lep pozdrav izpod pohorja



Bazen.... lepa bira;)
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

sabincica

Citat od: mihab dne 07 Oktober 2013, 09:10
včeraj popoldne smo se odpravili na sprehod v mešan nižinski gozd

rast štorovk in golobic je v polnem teku, poganjajo tudi jurčki, kostanjevke so tudi na vrhuncu rasti, polno je tudi česnovk.



je pa škoda, ker ljudje ne poznajo gob in vse kar ni jurček ali zelenkasta golobica uničijo.
nekateri so celo rezali panterjeve mušnice.

Se strinjam. Ko smo v soboto gobarili, je bila na bol obiskanih delih cela čistka. Je nekdo zmaličil povsem zdrave sivke. Da ne govorim o rdečih mušmicah, kolobarnicah in kostanjevkah.  Ne vem kaj jih motijo druge gobe, ce mislijo da če jih uničijo, potem ne bodo več rastle.?
Pa da ne govorim o gorah ovitkov od prigrizkov in plastenk pijač.

Packi!  >:(
Lep gobarski pozdrav,

Sabincica

janko

LP

Gorenc si pa upaš napasti jurčkarje in lisičkarje. Pa ne mislim čisto zares. :police:

Ali si morda aktivni član gobarskega društva.

Za nabiranje gob je potrebno več časa. Če imaš s.p. ali šiht do 16-17h ti pa časa zmanjka. Veliko jih dela ob sobotah, in nedeljah (kar bi jaz osebno ukinil,  razen posebnih ustanov kot so zdravstvene, policisti...)

Če pa imaš morda več prostega časa in nisi privat ali nimaš svojo firmo, pa morda imaš tudi več časa po končanem delu, potem pa lahko nabiraš tudi veliko vrst gob.Biti pa mora tudi to eden od tvojih najboljših hobijev, kateremu posvetiš več svojega prostega časa.

Morda ti je pa zmanjkalo gob. To leto je slabše po rasti ostalih vrst gob. Odpri novo rubriko, pa v akcijo. Vredno je probat. Jaz tudi preberem novosti in mnenja.

Iti v naravo in dobiti "energijo, barve narave", je tudi eden od načinov sproščanja, gibanja"

Lep gobarski pozdrav :)


kukmak


Lep pozdrav !

Ali mogoče kdo tukaj gor ve, kaj se dogaja na Jančah ?

Lp Kukmak


anica


Tudi popoldan se še kaj najde. Precej je še mladih, kar pomeni ....

LP

uli

Lep pozdrav!
Čez vikend grem malo na dopust v Bohinj,pa me zanima ali tam okrog še kaj poganja,da malo spoznam še druge terene razen teh naših štajerskih.

Dragi Janko za pobiranje drugih vrst gob pač ne rabiš več časa saj ko greš čez gozd pač pobereš še kakšno drugo gobo,samo več znanja rabiš.Mislim da so ti vikend gobarji najhujši v gozdu,kajti kar ni jurček pomendrajo in gledajo samo na količino JURČKOV.Če bi poskusili jedi iz drugih gob bi okusili da jurček ni tako dober kot je lep.
Obilo užitkov vam želim pri nabiranju gob!

medica

Tale debata o "jurčkarjih" in "vikend gobarjih" je že kar moteča. Tudi drugih prispevkov, ki se ne držijo teme je vedno več.
Dragi forumovci, če želite da bo forum ostal živ, objavljajte zanimive prispevke in se držite teme. Seveda pa imate kdaj pa kdaj pravico in dolžnost da pojamrate nad neustreznim gobarjenjem.

Moje razumevanje definicije "jurčkarjev" in "vikend gobarjev" je, da so to tisti, ki nimajo dovolj znanja o gobah in nabirajo le jurčke (naletel sem tudi že na take, ki so poznali le jesenske gobane), nabirajo pa pretežno ob vikendih, ko se pojavi kakšna novica v medijih, in to le na omejenih območjih, ponavadi blizu cest. Taki gobarji niso sposobni (ker nimajo dovolj znanja) nabrati večjih količin gob, se pa zelo pogosto dogaja, da prevrnejo vse druge gobe, ki jih ne poznajo, in pogosto tudi smetijo v gozdovih.

Na drugi strani pa so tisti "jurčkarji", ki imajo dovolj znanja,da lahko naberejo veliko količino gob, in poznajo več vrst gob, a so zaradi ekonomskih interesov usmerjeni le v nabiranje jurčkov. Ti se večinoma zavedajo pomena ohranjanja narave in ne udrihajo po drugih gobah, nabirajo pa na bolj odročnih terenih in v času bujne rasti tudi med tednom.



Da pa ne bom čisto izven teme, pa lahko povem, da so gobe na mojih terenih po dolgotrajni suši začele rasti konec avgusta. Vmes je bila še ena prekinitev, ta vikend pa sem količinsko dobil največ.
'http://imageshack.us/photo/my-images/849/fv6i.jpg/'>

Tukaj (https://maps.google.si/maps?hl=sl&tab=ll) ni omejitev o količini gob, pa saj je tudi ne rabijo, ker gob nihče ne pozna in jih (skoraj) nihče ne nabira. Znanju ustrezno je tudi vsaka goba "obdelana". (Kar se tiče smeti, pa je še slabše kot nekoliko bolj južno od nas.)

fotogobar

babolat89,

zelo fajn slikce

bezen

Ona me prisili da jih najdem