gobarjenje 2011-2del

Začel/a jazzz, 15 Avgust 2011, 11:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

aleksander1111

Mene pa zanima če še rastejo kaj gobe na nadmorski višini okoli 900 metrov saj sem jih pred kakšnim mesecem še tam nabiral.

Suzana

#391
Pozdravljeni,

gobice veselo rastejo. Tole sem jaz nabrala včeraj v okolici Celja. :)

Lp, Suzana

jazzz

poglejte si kaj delajo italijani za 1 novembra v francoskih gozdovih, upam da se to ne dogaja pri nas.

lp Jure

posnetek je na youtubu  PORCINI DI BORGOGNA 1° NOVEMBRE 2011

Lemedis

Jure kako si naletel na ta posnetek?
Le kdo drug je tega zmožen kot naši zahodni sosedi...za njih ni meja, če le kaj raste vse izropajo :(
Ker je ravno tema gobarjenje : Včeraj 3 urno sprehajanje med Račkimi ribniki in Turnerjevimi ribniki; stanje : gobe so a takih za v košaro je vse manj...poprhnjene livke, vijoličaste bledivke, vijoličaste kolesnice in precej mraznic ter nekaj dežnikov (marel). Zimske kolobarnice nobene.
Danes sprehod v borovih gozdovih v okolici Kidričevega. Tukaj je številčno gob več a takih za v košaro še manj. Tudi tukaj zimske kolobarnice oz. sivke nobene.
lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

Leon

Pozdravljeni!
V tem tednu sem našel še kr veliko gob. V nedeljo mi je uspelo najti borovega glivca, ki je bil težak nekaj manj kot 3 kg, med tednom sem našel prve sivke letos-10, vendar se mi zdi da je premalo vlage sploh na južnih straneh hriba. Presenečen sem pa bil nad šampinjoni(travniškimi kukmaki) ki jih je zraslo toliko v novembru. Rastli so tudi v polkrogih. Tudi marel ne manjka trenutno :)

Lp
Leon

murrober

g. slavko, hvala za odgovor o srkanju škodljivih elementov iz okolja.
me pa mogoče bolj zanima ali bi vi na takšnem travniku kot sem ga opisal (#388) pobirali travniške kukmake?
lp
robert m.

Lojze07

Oj, Suzana,  ;D

pravljično lepi jurčki...  :-*

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

slavko

Murrober #395

Glede na opisano raje ne bi priporočal nadaljnje pobiranje gob na travniku. Raje poiščite manj obremenjen travnik.

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Po treh mesecih zelo sušne sezone, kar se tiče gob, sem včeraj v okolici Maribora prvič našel več kot eno košaro gob... Zahvaljujoč vijoličastim kolesnicam, ki jih pri nas vsi cenimo. Dokaj značilen pojav za te gobe je tudi, da rastejo v sožitju s poprhnjenimi polstenci, okusno gobo iz družine cevark, precej podobno Zellerjevemu gobanu. Zanimivo bi bilo preučiti, v kakšni soodvisnosti se pojavljata ti dve vrsti (čeprav rasteta seveda tudi vsaka zase)...



Osvežujem še link do zanimivega recepta s temi gobami...

http://www.gobe.si/Recepti/Recepti#vijolicaste_kolesnice

lp

murrober

halo
včasih te pot slučajno zanese v gozd pa ponavadi tarat najdeš še največ gob. danes zjutraj me je hčera ponovno zvabila na pohorje. grema kar po kros progi od spodnje postaje vzpenjače do trikotne jase. ja spotoma sva nabrala dovolj marel za dobro kosilo. na trikotni jasi pa sva našla tudi tintnice. ene še čisto mlade. a gre za veliko tintnico?
lp

robert m.

slavko

Na obeh slikah so velike tintnice (Coprinus comatus), malade užitne, dokler so lističi bele barve.

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Citat od: schmex dne 03 November 2011, 18:30
Kot obljubljeno, nekaj slikic sivk, nabranih v zadnjih parih dnevih. Letos pridno rastejo in zaenkrat še ne kaže da bi pojenjale. Našel sem tudi precej borovih gliv, vendar je večina že uničenih, zgnitih. Ena je vseeno našla način, kako se obvarovati :) Nisem pa ugledal še nobene vitezovke oz. zelenke. Nasploh se mi zdi, da se le-te vedno bolj poredko najdejo.

Morda je zelenkasta kolobarnica res bolj redka goba kot bi si želeli... Za vaš konec ne vem, a vsekakor je v bližnji in tudi daljni okolici Maribora (Pohorje, Kozjak, Dravsko polje, Slovenske gorice) še nisem uspel najti. Neka starejša znanka pa mi je povedala, da so jih nekdaj (to bo že kakih 40 let nazaj) množično nabirali pri Marjeti na Dravskem polju v borovih gozdovih na mahu, vendar sedaj tam še snežke skoraj ne najdeš več... Skratka, sam te gobe najdem samo na Goričkem, v velikih združbah skupaj s sivko (zimsko kolobarnico). Če bi radi našli vitezovke, bo to, vsaj po mojih izkušnjah, najlaže prav tam. Vendar jih ne boste našli v listnatem in mešanem gozdu, kakršen tam prevladuje, poiskati bo treba zaplate čistega borovega gozda s podlago iz mahu. Ta največkrat nastaja pri vrhu posameznega griča, kjer je raven teren, medtem ko so pobočja porasla z mešanim gozdom, ki je odličen teren za njene dvojnice, zimsko kolobarnico. - Sam sem tako pred kratkim našel kar precej snežk, a nekoliko manj vitezovk kot običajno, leto je pač bolj slabo; še dobro, da sploh kakšna je... Še nekaj utrinkov:







lp

borova

Včeraj v okolici Celja, čisto slučajno.  :o lp Blaž

Martin

 :)
pozdrav
Lepe gobe še najdete res vreme še jim ugaja ta  toplota .

Suzana in Blaž le kje sta vidva našla te lepotce Blaž res ogromna bera jurčkov za november čestitke.

pa veliko gobarskih užitkov
Martin

klavir

Citat od: markok dne 10 November 2011, 15:47
Naslednje leto bom vse pojedel, po tem bomo pa videli "ko je jači"

lp Marko

V resnici ni tako preprosto. Tudi če jih boste vse pojedli (saj so mraznice kajpada okusne gobe), boste s tem samo odstranili trosnjake v njihovem času rasti. Podgobje, ki je dejansko telo glive, pa bo ostalo. Njen micelij se spleta v debele, koreninam podobne konopce, tako imenovane rizomorfe, ki prodirajo v zemlji od drevesa do drevesa. V napadenih deblih se vzpenja pod skorjo visoko navzgor, tako da drevo hira in celo propade. Škoda, ki jo povzroča ta goba, je tem večja tudi zato, ker nastopa ponekod v izrednih množinah (tudi če je kako leto manj trosnjakov). Zato ni čudno, da štejejo gozdarji, pa tudi drugi, ki se ukvarjajo z vzgojo in razrastom dreves, tega zahrbtnega zajedavca med največje gozdne škodljivce. Zato pazite, ta goba vam lahko na dolgi rok uniči vaš nasad, in se razširi celo preko meja vaše parcele. Moj nasvet bi bil, da se posvetujete s strokovnjakom o tem, kakšne so možnosti uporabe sredstev za preprečevanje okužb z glivami v vašem nasadu. Mraznice pa lahko za prehrano še vedno nabirate v kakšnem bližnjem gozdu, kjer vam ne bodo delale škode...

Pa lep pozdrav,
Ivan