gobarjenje 2011-2del

Začel/a jazzz, 15 Avgust 2011, 11:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

schmex

Citat od: klavir dne 13 November 2011, 00:51

Morda je zelenkasta kolobarnica res bolj redka goba kot bi si želeli... Za vaš konec ne vem, a vsekakor je v bližnji in tudi daljni okolici Maribora (Pohorje, Kozjak, Dravsko polje, Slovenske gorice) še nisem uspel najti. Neka starejša znanka pa mi je povedala, da so jih nekdaj (to bo že kakih 40 let nazaj) množično nabirali pri Marjeti na Dravskem polju v borovih gozdovih na mahu, vendar sedaj tam še snežke skoraj ne najdeš več... Skratka, sam te gobe najdem samo na Goričkem, v velikih združbah skupaj s sivko (zimsko kolobarnico). Če bi radi našli vitezovke, bo to, vsaj po mojih izkušnjah, najlaže prav tam. Vendar jih ne boste našli v listnatem in mešanem gozdu, kakršen tam prevladuje, poiskati bo treba zaplate čistega borovega gozda s podlago iz mahu. Ta največkrat nastaja pri vrhu posameznega griča, kjer je raven teren, medtem ko so pobočja porasla z mešanim gozdom, ki je odličen teren za njene dvojnice, zimsko kolobarnico. - Sam sem tako pred kratkim našel kar precej snežk, a nekoliko manj vitezovk kot običajno, leto je pač bolj slabo; še dobro, da sploh kakšna je...

lp


Hvala za nasvet! A gozdovi kjer nabiram sivke so nižinske, tut slučajno ni gričev, kjer bi lahko poiskal omenjen idiličen prostor. Sem pa tu v preteklih letih že našel zelenke, slabši sta le lanska sezona (le 2 zelenki) in letošnja ko jih še nisem našel. Drugače jih še nikoli nisem nabral v večjem številu, le tu in tam kakšno. In res je, le na čistinah. Je pa letošnja sezona kar se sivk tiče pri nas super. Danes sem nabral že skoraj zamrznjene, vendar jih je bistveno manj kot med tednom.

@borova Nam zauaš nadmorsko višino prečudovite bere? Danes sem nameraval pogledat na nekje 900-1100nm, če je slučajno kaj zaživelo, vendar sem se potem odločil za sivke. Sem pa malo spremljal temperature v zadnjih dnevih in ker je prisotna temperaturna inverzija se mi je zdelo, da bi morda višje lahko bilo kaj uspeha z jurčki :)

markok

Citat od: klavir dne 13 November 2011, 17:32
Citat od: markok dne 10 November 2011, 15:47


Moj nasvet bi bil, da se posvetujete s strokovnjakom o tem, kakšne so možnosti uporabe sredstev za preprečevanje okužb z glivami v vašem nasadu. Pa lep pozdrav,
Ivan 

Mraznice so se kar dobro razširile tudi pri sosedih, ne vem od kod so se pojavile, jaz teh gob nisem nikoli prinesel iz gozda. Zaenkrat še nihče ni opazil kakšne škode zaradi njih.
Moje mraznice rastejo na mestu, kjer je prej več kot 30 let lepo rastla češnja, katero smo podrli zaradi velikosti, sedaj pa 7 let raste jablana in nekaj okrasnih rastlin. Ker drugih dreves nimam,
za enkrat še ne bom s kemikalijami preganjal gob. Kako pa se vidi, če je drevo okuženo? Pri sosedu se res suši 40 let stara jablana, ampak verjetno zaradi nepravilnega reza, saj so par let nazaj porezali vse veje do debla in so nove vejice pognale samo na polovici drevesa. Če pa bi moral izbirati med vrtnicami in mraznicami, pa bi kot pravi gobar seveda izbral gobe.
Res pa jih bom naslednjič pojedel, letos sem jih prepozno opazil in so sedaj že prestare.



lp Marko

slavko

Mraznice so parazitske/saprofitne gobe. Njihova naloga je razgradnja lesa. To počnejo zelo efektivno, lotijo se pa bolnih in tudi zdravih dreves. Sprašujete kako se vidi, da je drevo okuženo? To se vidi tako, da imate na vrtu gobe. Vaše gobe se vraščajo v les - sami ste omenili staro češnjo, ki je tam nekoč rasla. Pod zemljo so korenine in to maso lesa sedaj razgrajuje mraznica. Ko bo porabila omenjeni vir hrane, bo poiskala nov vir hrane. Morda bo to novo oslabelo drevo, vaše ali sosedovo, lahko pa bo tudi zdravo drevo. Če boste gobe skušali uničiti s kemikalijami, vam ne zagotavljam, da boste rast gob popolnoma zavrli, saj ne veste kam vse se je micelij že razširil.
Gobe v eko sistemu poskrbijo za recikliranje snovi in s tem omogočajo preživeti rastlinam in živalim. Seveda imamo tudi ljudje koristi od teh sadežev. Če je vaš travnik neškropljen, brez umetnih gnojil in drugih onesnaževalcev, pa sosedovi prav tako, potem lahko mraznice použijete. Vendar jih je pred uporabo treba prekuhati, saj so surove strupene.

Lep pozdrav,
Slavko

markok

Trenutno pri meni in pri dveh sosedih rastejo mraznice na treh mestih v krogu cca 50m. Vmes je travnik.Je možno da gre za samo eno podgobje?

lp Marko

slavko

Prepričan sem, da gre za eno podgobje. Podgobje se običajno širi koncentrično.

Kakšne so lahko razsežnosti podgobja, pa vam naj pove podatek, da so leta 1998 v državi Oregon, ZDA, našli največjo glivo na svetu, črnomekinasto mraznico (Armillaria ostoyae), katere micelij prekriva površino 890 hektarjev. Ocenjuje se, da je organizem star okoli 2500 let.


Lep pozdrav,
Slavko


borova

@ schmex

Košnica pri celju, vzpon na Hum po južnem pobočju. Vse prazno, potem pa na 20x20 m tale "ostanek".

lp

Blaž

Gobar88

jutri grem na goričko preverit če je kaj snežk  :police: tak da poročam jutri :)

uli

Če bi jih nabral toliko bi pa res bil pravi gobar

kragulj

Pozdravljeni,

ta dva sta pa najverjetneje moja zadnja gobana v tej sezoni... Mraznic pa je bilo kar za polno košaro na enem mestu.

lp,
Ivan

Lojze07

Bravo, Kragulj, prava mlada lepotca za zaključek sezone!

Še takole na sliki ju je lepo videti, kaj šele v naravi...  :angel:

Vse dobro!

LP
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.

klavir

Informacija za tiste, ki hodite gobarit na Goričko: v gozdovih Prekmurja je še veliko snežk in nekoliko drugih kolobarnic (vitezovk, mišk, golobičjih kolobarnic ter nekaterih užitnih vrst koprenk; od včeraj ena košara), so pa gobe že delno pomrznjene. Ampak če bo ostalo tako hladno, pa brez snega, bomo lahko snežke nabirali še v december, saj ne bodo mogle hitro propasti, mraz pa jim ne škoduje toliko kot drugim gobam. Pogoj je samo, da gremo vsakič v drug gozd, saj nove v tako hladnem vremenu ne morejo več rasti...

Martin

 ;D ;D ;D ;D ;D ::) :o :o :o :o :o

Bravo kragulj prava lepotca. Res vsaka ti čast, da si ob tem cajtu našel ta dva gobana morda dober znak za naslednjo sezono .

Lp
Martin


kragulj

Še ena zanimivost:
Oba jurčka sta najdena na enakih mikrolokacijah, kot so bili najdeni letošnji prvi jurčki, zato bom naslednjo sezono začel iskanje na istih mikrolokacijah.

lp,
Ivan

kragulj

Pozdravljeni,
pred dnevi sem mislil, da sta bila tisto moja zadnja gobana v letošnjem letu, pa sem se zmotil !!! Danes sta me počakala še dva zelo lepa, čvrsta, seveda zamrznjena borova gobana, za podlago pa nekaj zimskih kolobarnic...

lp,
Ivan

Lojze07

 ;D ;D ;D ;D ;D

Krasno, Kragulj.

Zaupaj nam še to, kje se dogaja ta zimska pravljica oz. kje si jih nabral?

Vse dobro in LP.

Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.