Recepti za pripravo gob


Erikin gobji namaz

Gobji namaz se lahko uporabi kot tatarski biftek; odličen je na popečenem kruhu, namazanem z maslom.
Iz opisanega recepta se dobi približno 1,5 kg gobjega namaza.

Sestavine:

  • 1 večja piščančja prsa
  • 5 piščančjih jetrc
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 20 dag pečene slanine
  • 4 stroke česna
  • 1 dl olja
  • 70 dag mešanih gob
  • 4 večje jurčke
  • 4 kisle kumarice
  • 3 rdeče pečene paprike
  • 1 žlica kaper, vloženih v kis
  • 10 dag črnih oliv
  • 1 žlica vegete
  • 1 žlička rdeče paprike
  • poper
  • majaron
  • timijan

Začimbe se dodajo po želji.

Priprava:
Piščančja prsa skuhamo in nekoliko solimo. Jetrca skuhamo brez soli. Čebulo sesekljamo, popražimo na olju da postekleni in nekoliko solimo. Dodamo sesekljano slanino, dušimo in nato dodamo gobe, ki smo jih očistili, nekaj minut prekuhali in odcedili. Mešanico dušimo in zalivamo z juho kuhanih piščančjih prsi. Začinimo z vegeto in drugimi začimbami ter dušimo, dokler tekočina skoraj ne izpari. Odstavimo od ognja, da se mešanica ohladi.

Ohlajena prsa in jetrca sesekljamo, prav tako tudi kumarice in pečeno papriko. Vse sestavine zmešamo v mešalniku. Dodamo gobe, nato še stisnjene stroke česna in mešamo, da dobimo gladek namaz, ki se da lepo mazati. Po potrebi namaz dosolimo oziroma mu dodamo nekoliko juhe, če ni dovolj gladek.

Dober tek!

Recept je prispevala Erika Mušič


Zavitek z gobovim nadevom

Gobji zavitek lahko uporabimo kot samostojno jed. Zelo se prileže k zelenjavni juhi.

Sestavine:

  • 1 zavitek listnatega testa (lahko ga naredimo tudi sami)
  • 1 košček masla
  • 1 čebula
  • 3 - 4 stroke česna
  • 1 kg mešanih gob
  • sol
  • poper
  • šetraj
  • timijan
  • majaron

Priprava:
Čebulo sesekljamo, popražimo na maslu da postekleni in nekoliko solimo. Dodamo gobe, ki smo jih očistili, nekaj minut prekuhali in odcedili. Mešanico dušimo dokler tekočina skoraj ne izpari in na koncu začinimo z začimbami. Odstavimo od ognja, da se mešanica ohladi. Po želji dodamo bešamel omako (naredimo jo sami oz. jo kupimo).
Testo namažemo z mešanico in zavijemo v zavitek. Po vrhu namažemo z maslom in pečemo pri temperaturi 180°C, 35 - 40 minut. Postrežemo še toplega. Zavitka ni priporočljivo pogrevati.

Dober tek!

Recept je prispevala Milka Bukovec


Toast z jurčki, kukmaki ali mešanimi gobami

Toast z gobami lahko uporabimo kot samostojno jed. Jed je zelo primerna za pogostitev, če nas preseneti obisk.

Recept zadošča za dve osebi

Sestavine:

  • 200 g svežih gob po želji
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlička moke
  • 1/8 l kisle smetane
  • maslo za premaz toasta
  • 4 rezine toasta
  • 4 rezine sira (gouda ali podoben)
  • 2 paradižnika
  • kos slanine
  • poper
  • sol

Priprava:
Gobe na hitro popražimo na olju (2 - 5 minut), potresemo z moko, dodamo smetano, solimo, popramo in zmešamo. Toast premažemo z maslom in zložimo v nepregorno posodo. Na toast damo maso iz gob, na kolobarje narezan paradižnik, sir in slanino. Postavimo v pečico in pečemo 10 - 15 minut pri 200°C. K jedi se poda sadni ali zelenjavni sok.

Dober tek!

Recept je prispevala Milka Bukovec


Listnato testo z nadevom iz gob

Jed je izdatna in primerna za samostojen obrok. Primerno za kosilo.

Sestavine:

  • 45 dag listnatega testa
  • 35 dag gob po želji
  • 2 žlički olja (ali masla)
  • 3 žlice kisle smetane
  • 2 žlički moke
  • poper
  • sol
  • nariban sir
  • majaron

Priprava:
Na maščobi prepražimo na drobno narezane gobe in zalijemo s smetano, v katero vmešamo moko. Ko jed prevre in se zgosti, solimo, popramo in dodamo majaron (po želji).
V model položimo razvaljano listnanto testo in postavimo v ogreto pečico (180°C). Ko je testo skoraj pečeno (približno 10 - 15 minut), dodamo gobe, posipamo s sirom in postavimo nazaj v pečico, da se jed zapeče (5 - 10 minut). Jed postrežemo z zeleno solato.

Dober tek!

Recept je prispevala Milka Bukovec


Krepka juha iz marčnic

Zgodaj pomladi gobarje razveselijo marčnice, ki včasih rastejo že v februarju. Opisani recept zadošča za 4 porcije.

Sestavine:

  • cca. 0,5 kg marčnic
  • 4 žličke masla
  • 3 stroki česna, sesekljani
  • sol
  • poper
  • lovorov list
  • 2 žlici moke
  • 1 l jušne osnove (najbolje goveje)
  • 2 žlici kisle smetane

Priprava:
Marčnice razrežemo na lističe. V kozici raztopimo polovico masla, popražimo česen in lovorov list ter dodamo gobe. Dušimo, dokler tekočina ne izpari. Začinimo s soljo in poprom.

Preostanek masla raztopimo in dodamo moko. Prilijemo jušno osnovo in večkrat premešamo. Na rahlem ognju kuhamo cca. 20 minut. Dodamo marčnice in kuhamo dodatnih 15 minut. Po potrebi dodamo še sol in poper. Pred serviranjem vmešamo kislo smetano. Serviramo vroče.

Dober tek!

Recept je prispeval Slavko Šerod


Kremna juha iz smrčkov

Pomladi se gobarji razveselimo smrčkov, ki najraje rastejo v logih ob rekah. Opisani recept zadošča za 4 porcije.

Sestavine:

  • cca. 0,5 kg smrčkov
  • sok ene limone
  • 4 žličke masla
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • 1 strok česna, sesekljan
  • sol
  • poper
  • 2 žlici moke
  • 1 l jušne osnove (goveje, kurje, zelenjavne)
  • 2 žlici kisle smetane

Priprava:
Smrčke razrežemo na drobno in jih prelijemo z limoninim sokom. V kozici raztopimo polovico masla, popražimo čebulo in česen ter dodamo smrčke. Dušimo, dokler tekočina ne izpari. Začinimo s soljo in poprom.

Prestanek masla raztopimo in dodamo moko. Prilijemo jušno osnovo in večkrat premešamo. Na rahlem ognju kuhamo cca. 20 minut. Dodamo smrčke in kuhamo dodatnih 15 minut. Po potrebi dodamo še sol in poper. Pred serviranjem vmešamo kislo smetano. Serviramo vroče. K jedi se podajo ajdovi žganci.

Dober tek!

Recept je prispeval Slavko Šerod


Jurčki z gorgonzolo

Mislim, da ljubiteljski gobarji najbolj cenimo jurčke. Zelo okusni so z gorgonzolo. Opisani recept zadošča za 4 porcije.

Sestavine:

  • cca. 1 kg jurčkov
  • 1 žličko masla
  • 2 žlici olivnega olja
  • cca. 0,25 kg gorgonzole
  • sol

Priprava:
Jurčke po dolžini razrežemo na približno 1 cm debele režnje. V kozici raztopimo maslo in dodamo olivno olje. Jurčke nekoliko solimo in prepražimo z ene strani. Nato jih obrnemo na drugo stran in na prepraženo stran zdrobimo gorgonzolo (količina po želji). Jed je gotova, ko se sir raztopi. K jedi se poda popečen kruh.

Dober tek!

Recept je prispeval Slavko Šerod


Kisla juha iz štorovk

Sestavine:

  • žlica olivnega olja
  • 1 majhna čebula
  • cca. 25 dkg mraznic,
  • 3 krompirji
  • 1 nariban krompir (za zgostitev)
  • 2 korenčka
  • 3 stroki česna
  • 1 večji paradižnik
  • šopek peteršilja
  • sok pol limone
  • ščepec bazilike
  • ščepec provansalskih zelišč
  • ščepec timijana
  • sol po okusu
  • ščepec zelene

Priprava:
Na olivnem olju prepražimo zrezano čebulo in sesekljan česen, dodamo zrezane mraznice, solimo in dodamo sok limone in zelišča. Malo podušimo, dodamo na koščke narezan krompir, korenček, paradižnik, nariban krompir in potresemo s sesekljanim peteršiljem, zalijemo z vodo, še dosolimo in kuhamo cca. 20 minut.

Dober tek!

Recept je prispeval Slavko Šerod


Nadevane golobice

Sestavine:

  • 8 - 10 kosov golobic,
  • 10 dkg šunke
  • 1,5 dl kisle smetane
  • 3 jajca
  • nariban sir
  • 1 čebula
  • 1/2 jušne kocke
  • 2 žlički masla
  • sol
  • poper
  • svež timijan ali bazilika ali žajbelj (po okusu)

Priprava:
Čebulo sesekljamo na drobno. 1 žličko masla razpustimo, dodamo čebulo in pražimo dokler se ne zmehča. Dodamo narezano šunko, prepražimo in zalijemo s kislo smetano. Mešanici dodamo 1/2 jušne kocke, poper in (po potrebi) še sol. Ohlajeni omaki primešamo jajca. Bete golobic sesekljamo in vmešamo v omako. Dodamo sveža zelišča (po okusu).
Z žličko masla namažemo pekač, vanj zložimo golobice tako, da so lističi obrnjeni navzgor. Napolnimo jih z omako in vložimo v pečico, ki naj bo ogreta na 190 stopinj. Pečemo 15 - 20 minut. Po želji na golobice naribamo sir in pečemo še dodatnih 5 minut.
Jed ponudimo s kuhanim krompirjem in zeleno solato.

Dober tek!

Recept je prispevala Milka Bukovec


Solata iz ježkov

Sestavine:

  • 0,5 kg rumenih ježkov
  • 3 stroke česna
  • peteršilj
  • bučno olje
  • balzamični kis

Priprava:
Gobe očistimo, odstranimo bodičke pod klobukom in poškodovane dele. Cele gobe stresemo v soljen krop in kuhamo 7 - 9 minut. Nasekljamo 3 stroke česna in peteršilj. Kuhane gobe zložimo na desko. Gobe narežemo na manjše rezance. Dodamo bučno olje in balzamični kis. Solimo in popramo po okusu. Dodamo česen in peteršilj. Solato damo za 2 uri v hladilnik in zadeva je nared za predjed.

Dober tek!

Recept je prispevala Tamara Gregorn


Juha iz zimskih panjevk

Sestavine:
100 g korenčka
50 g masla
pribl. 200 g svežih zimskih panjevk (samo klobučki)
pribl. 3/4 l goveje jušne osnove
sol
sesekljan peteršilj
po želji lahko dodamo še približno 1 dl šerija

Priprava:
Korenček drobno naribamo, maslo raztopimo in na njem zdušimo korenček. Drobno sesekljamo gobe in jih dodamo korenčku. Zalijemo z govejo jušno osnovo, posolimo in kuhamo 15 minut. Dodamo sesekljan peteršilj, mogoče še brizg šerija ter vroče postrežemo. Zraven se prileže opečen toast. Ta recept se odlikuje s tem, da ga lahko naredimo tudi, če najdemo čisto malo teh gob. Takrat bo juha pač manj gosta.

Dober tek!

Recept je prispeval Ivan Ferčič


Bezgove uhljevke v kremni omaki

Sestavine:
skodelica na trakove narezanih ali nasekljanih bezgovih uhljevk
50 g masla
malo čebule
del kocke goveje jušne osnove
sesekljan peteršilj
2 žlici moke
kisla smetana po okusu
1-2 lovorova lista
morda ščepec rožmarina
sol in poper

Priprava:
Gobe očistimo in jih po potrebi operemo v hladni vodi. Nasekljani peteršilj in čebulo popražimo na maslu, dodamo gobe in dušimo 5 minut, dolijemo približno 3 dl vroče vode, dodamo del jušne kocke, začimbe in kuhamo 20 minut, oziroma dokler ne izpari večina tekočine. Zatem dodamo moko, vse na kratko popražimo, dodamo kislo smetano in kuhamo, dokler se ne zgosti. Pred serviranjem jed popopramo in solimo. Postrežemo kot omako s poljubno prilogo. Jed ima okus po gobanih.

Dober tek!

Recept je prispeval Ivan Ferčič


Kaneloni z gobovo omako

Ta recept je nekoliko bolj zapleten, vendar lahko predstavlja zelo okusno kosilo.

Sestavine:
Bešamel
5 dag masla
5 dag moke
6 dl mleka
muškatni oreh
3 rumenjaki
sneg iz treh beljakov

Bešamel naredimo tako, kot piše v kuharskih knjigah. Tukaj je predstavljen eden od načinov. Na maslu prepražimo 5 dag moke, da dobi svetlo rumeno barvo, prelijemo z mlekom in mešamo, dokler se ne zgosti. Ohlajenemu bešamelu dodamo 3 rumenjake, naribamo muškatni orešček in umešamo sneg.

Nadev
10 dag čebule
2 stroka česna
15 dag mlete ali drobno narezane perutnine
timijan
majaron
10 dag narezanih špinačnih listov (lahko tudi blitva)
sol, poper

Najprej prepražimo čebulo in česen. Nato dodamo še ostale sestavine. Dušimo, da voda izpari. Dodamo 3 žlice bešamela, premešamo in še malo dušimo.

Testo za palačinke
18 dag moke
2 jajci
3 dl mleka
sol, poper
peteršilj

Palačinke naredimo na klasičen način.

Priprava:
Ko imamo palačinke, nanje naložimo nadev, kot smo ga pripravili zgoraj. Zvijemo jih kot sarmo, jih naložimo v posodo ter prelijemo z ostalim bešamelom. Lahko jih posujemo s parmezanom. Pečemo 15 minut pri 180 stopinj celzija.

Gobja omaka
8 dag čebule
2 stroka česna
30 dag katerihkoli gob, primernih za omako
sol, timijan, majaron
5 žlic belega vina
2 žlici moke
peteršilj
2 žlici kisle smetane

Naredimo gobjo omako (mimogrede, pripravimo jo lahko tudi posebej). Na koncu dodamo peteršilj in kislo smetano. Gobjo omako dodamo kot prilogo k prej pripravljenim kanelonom.

Dober tek!

Recept je prispeval Ivan Ferčič


Vložene gobe z zelenjavo

Recept za pripravo kisa:

Sestavine:
0,5 l kisa,
2 l vode,
10 dag sladkorja,
8 dag soli,
poper v zrnu po želji
zelenjava po želji

Priprava:
Vse sestavine naj zavro in še vroči kis prelijete po prej prekuhanih gobah, surovih bučkah (narezane na kose, ki so lahko veliki kot npr. oreh), surovi papriki, sladkih feferonih, kumaricah, paradižniku (zelenemu ali rahlo obarvanemu; najbolši je češnjevec).

Pri vlaganju gob in ostale zelenjave v kozarce je vstni red nepomemben, meni osebno je všeč če so bučke na dnu ali na vrhu.

Dober tek!

Recept je prispevala Judita Tratnik


Veliki slinar z izbrano zelenjavo

Sestavine:
15 dag rdečega fižola
1 manjši gomolj komarčka
nekaj stebel peteršilja
3 šalotke
20 dag svežega velikega slinarja
1 žlička olivnega olja
sol, poper, peteršilj za posip

Priprava:
Rdeči fižol kuhamo do mehkega. Lahko uporabimo tudi konserviranega. Komarček splahnemo, narežemo na koščke, posolimo. Gobe narežemo. V posodo vmešamo fižol, dodamo stebla peteršilja, ščepec soli, vodo in pustimo rahlo vreti kakšnih 5 minut. Spraznimo vsebino posode in odcedimo, dodamo komarček in pokuhamo še kaki 2 minuti. Stebla peteršilja zavržemo.
V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo drobno sesekljano šalotko. Ko postekleni, dodamo gobe in jih pražimo dokler voda ne izpari. Dodamo fižol in na koncu še komarček. Dušimo nekaj minut, dodamo sol in poper, potresemo s peteršiljem in serviramo.

Če k jedi serviramo kuhan riž in solato, je neobičajno kosilo zaokroženo.

Dober tek!

Recept je prispeval Slavko Šerod


Vijoličaste kolesnice s šalotko in govejim filejem na žaru

Sestavine (za štiri osebe):
250 g vijoličastih kolesnic
1 l slane vode z brizgom kisa ali sokom pol limone
100 g šalotke
30 g masla
sol
beli poper
2,5 dl goveje jušne osnove
2,5 dl smetane
4 zrezki goveje pljučne pečenke ali govejih zrezkov (pribl. 500 g)
sol
črni poper

Priprava: približno 30 minut
- Gobe očistimo, narežemo na večje rezine in 2 minuti blanširamo v kipečem kisu ali slani limonini vodi, da bi obdržale barvo.
- Odcedimo, oblijemo z mrzlo vodo in osušimo.
- Šalotke zrežemo na ne premajhne rezine in jih posteklimo na maslu.
- Dodamo gobe, sol in beli poper, zalijemo z jušno osnovo, kuhamo približno 10 minut, da se sok pokuha, dodamo smetano in kuhamo, da se zgosti.
- Goveje zrezke na obeh straneh posolimo in popopramo ter opečemo v ponvi, primerni za peko na žaru
- Pečene zrezke okrasimo z gobjim ragujem in postrežemo.

Predlog za prilogo: peteršiljev krompir

Predlog za vino: polno rdeče vino; morda modri bergundec ali kabernet merlot.

Ta jed je paša za oči, ker vijoličaste kolesnice po blanširanju ohranijo svojo lepo vijoličasto barvo. Zaradi barve in okusa so te gobe nezamenljive z drugimi gobami.

Kuhanje z vijoličnimi kolesnicami

- Svojo značilno barvo obdržijo tudi po dveh minutah blanširanja v litru slane vode z brizgom kisa ali sokom pol limone.
- Primerne so za dodatek k divjačini ali h govedini, pa tudi za mešanice različnih gob za omake k špagetom ali drugim testeninam.
- Vijoličastih kolesnic zaradi izrazite barve ne moremo v receptih zamenjati z nobeno drugo gobo.

Dober tek!

Vir: Susanne, Walter Till: Gobe, založba Mladinska knjiga, 2005


Zimske panjevke s testeninami v arašidovi omaki

Sestavine:
20 dag polnozrnatih špagetov
3 manjše čebule
20 dag zimskih panjevk
3 žlice sojine omake
2 žlice (riževega) vinskega kisa
1,5 žlice sezamovega olja
1,5 žlice belega olja
2 zvrhani žlici zmletih arašidov (arašidovo maslo)
nekaj žlic kokošje juhe (kocka)

Priprava:
Na belem olju spražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo narezane gobe. Na koncu pridamo še ostale sestavine. Kuhane špagete damo na krožnik in jih prelijemo z omako.

Dober tek!

Vir: http://www.mycofactory.com/contents/en-us/d24.html


Gobja pašteta

Sestavine:
1 kg gob (najbolje mešanih)
10 dag peteršilja
sol, poper
1 glavica česna
1 žlička rdeče paprike
15 dag piščančjih ali puranjih jetrc
2 večji čebuli
olje

Priprava:
Čebulo na olju prepražimo, da postekleni. Dodamo očiščene, narezane gobe, vse začimbe in dušimo skoraj do suhega. Medtem skuhamo piščančja jetrca in jih ohladimo. Ko so gobe pražene, jih ohladimo. Ohlajene gobe in jetrca stresemo v mešalec in jih zmeljemo, da masa postane gladka. Če imate raje bolj grob namaz, meljete manj časa, če imate raje bolj gladek namaz, pa dalj časa. Na koncu v mešalec damo surov česen in malo peteršilja za boljšo aromo (ne se prestrašiti, če bo pašteta imela na vrhu malo zelenkasto barvo).

Dober tek!

Recept je prispeval Anton Valjavec


Polnjeni lignji z gobami

Sestavine:
1 kg lignjev
1 kg gob (najbolje mešanih)
olje
sol
poper
nekaj strokov česna
1 večja čebula
peteršilj
po želji žlička vegete
kisla smetana
če jih bomo panirali, še jajca, moka, drobtine

Priprava:
Očiščene gobe pražimo na čebuli in jim dodamo vse sestavine - sol, poper, peteršilj, česen in po želji žličko vegete. Ko so gobe pražene, jih pustimo, da se ohladijo. Medtem očistimo lignje (lahko pa kupimo že očiščene). Z ohlajenimi gobami nadevamo lignje in jih na vrhu zapremo (z zobotrebcem).

Če želimo imeti mešanico paniranih in pečenih lignjev, potem jih nekaj damo na stran in jih spaniramo v vročem olju, ostale pa damo v pekač in jih pečemo na 180 stopinjah približno 45 minut ter jih proti koncu prelijemo s kislo smetano. Ko smetana rahlo porjavi, je jed gotova.

Ocvrte lignje prelijemo s tatarsko omako, zraven postrežemo pražen krompirček in katerokoli osvežilno solato.

Dober tek!

Recept je prispeval Anton Valjavec


Gobja omleta

Sestavine:
1 kg očiščenih gob (najbolje mešane; priporočljivo je, da so zraven črne trobente)
1 čebula
nekaj strokov česna (po okusu)
sol
poper
peteršilj
3 jajca (odvisno, kako veliko omleto želimo, oziroma koliko jih želimo narediti)

Priprava:
Na lističe narezane gobe pražimo na čebuli in dodamo vse naštete sestavine, razen jajc. Medtem pripravimo razžvrkljana jajca za omleto. Ko so gobe pražene, naredimo iz razžvrkljanih jajc omleto, ki jo spečemo v ponvi za palačinke. Omleto previdno stresemo na servirni krožnik in na polovico omlete nadevamo pražene gobe, z drugo polovico omlete pa gobe pokrijemo. Čez omleto prelijemo tatarsko omako. Zraven postrežemo kruh in kakršnokoli solato.

Dober tek!

Recept je prispeval Anton Valjavec


Ohrovt s papriko in bezgovimi uhljevkami

Preprost, hiter, a zelo okusen recept, kjer lahko uporabimo bodisi kupljene ali nabrane bezgove uhljevke, ki so tudi zdravilne.

Sestavine:
- pest svežih ali primerna količina posušenih bezgovih uhljevk
- 2 rdeči papriki
- 1 vložen čili
- večja količina ohrovta
- 2 čebuli
- 200g smetane
- sol, poper, curry v prahu

Priprava:
Papriko, ohrovt, čebulo in uhlje narezati na tanke rezance. Vse dušiti z nekaj vode in smetano 15 minut. Dodati sol, poper in curry v prahu. (Namesto ohrovta lahko uporabimo kitajsko zelje, ki pa ga dušimo le 10 minut).

Predlagana priloga: riževi polpeti.

V kuhan riž vmešamo jajce in svoje najljubše začimbe ter popečemo na olju. Mesojedci lahko k temu dodate še meso po želji, prileže se kaj ocvrtega.

K jedi gre dobro penina iz belega, še zlasti pa rdečega vina.

Dober tek!

Recept je prispeval Ivan Ferčič


Ocvrti polnjeni smrčki

Pomladi se gobarji razveselimo smrčkov, ki najraje rastejo v logih ob rekah. Poskusite okusno jed iz teh gob.

Sestavine:

  • 20 lepih smrčkov (uporabite le nepoškodovane)
  • 10 dag gnjati
  • 10 dag sira
  • 15 dag masla
  • 4 stroke česna
  • 3 žlice konjaka
  • 1 šopek peteršilja
  • sol

Za paniranje:

  • 3 jajca
  • drobtine
  • moka

Priprava:
Smrčke očistimo, prekuhamo v slani vodi, speremo in odcedimo. Gnjat in sir narežemo na trakove. Maslo, česen, konjak, peteršilj in sol v mešalniku zmešamo v kremo, ki jo damo v brizgalko. Smrčke z brizgalko nekoliko nadevamo skozi bet (smrčki so votli), nato dodamo gnjat in sir, na koncu pa zopet vbrizgamo kremo, da je vsebina smrčka zapolnjena. Tako pripravljene smrčke ocvremo in položimo na servieto, ki popije odvečno maščobo. Jed servirajte na solatnih listih ali z regratom. K jedi se poda tudi tatarska omaka.

Dober tek!

Recept je prispevala Erika Mušič


Palačinkini mošnjički z jurčki

Gobarji se najbolj razveselimo jurčkov. Poskusite zanimivo jed iz teh gob.

Sestavine:

  • 10 kosov večjih palačink
  • 60 dag jurčkov (lahko so tudi druge vrste gob)
  • 2 srednje velika pora
  • 2 manjši čebuli
  • 1/2 dl kisle smetane
  • 1 žlica masla
  • 20 dag naribanega sira
  • manjši šopek peteršilja
  • 10 ozkih trakov iz pora
  • 1 vrečka ribanega parmezana
  • sol
  • poper

Priprava:
Palačinke pripravimo vnaprej. Sesekljamo por in čebulo. Gobe očistimo in narežemo na majhne kocke. Na maslu prepražimo por in čebulo. Dodamo gobe in jih dušimo tako dolgo, da voda iz gob povre. Solimo in popramo po okusu in dodamo grobo narezan peteršilj. Zmes odstavimo in dodamo kislo smetano. Palačinke najprej nadevamo z gobami, nato jih potresemo s sirom in oblikujemo v mošnjiček. Porove trakove rahlo blanširamo, da so prožnejši. Z njimi zvežemo vrh mošnjičkov, ki jih naložimo na pomaščen pekač. Mošnjičke po vrhu posipamo s parmezanom in jih v pečici gratiniramo 15 minut pri 180 stopinjah. Jed servirajte na listih solate ali na rukoli.

Dober tek!

Recept je prispevala Erika Mušič


Gurmanska velikonočnomarčevska gobova juha

Marčne polževke ali marčnice so ene prvih gob v gobarski sezoni. Poskusite okusno jed iz teh gob.

Sestavine:

  • 30 - 40 dag marčnic
  • 3 dag kokosove masti (ali olja, ki ga uporabljate)
  • 80 gramov krompirja topinambur (ali drugo vrsto krompirja)
  • 1 sesekljana čebula
  • 1 sesekljana sveža paprika (ali posušena)
  • pest narezanega čemaža (ali strt česen)
  • poper, lovorjev list, timijan, sol, peteršilj (ali majaron, čili in druge začimbe)
  • manjši šopek peteršilja
  • kis, kisla smetana

Priprava:
Na maščobi spražimo čebulo in ko postekleni, dodamo marčnice, papriko, čemaž, lovor, timijan, poper, sol ter topinambur (krompir olupimo, narežemo na majhne kocke ali ga naribamo v juho). Vse sestavine zalijemo z vodo, v kateri smo kuhali šunko (ali dodamo poljubno zelenjavno juho). Preden jed ponudimo, dodamo peteršilj in okisamo. Po želji oplemenitimo s kislo smetano.

Namig:
Za zgostitev juhe predlagam, da nekaj krompirja zdrobimo ali pretlačimo. Odlično se v juho podajo ajdovi žganci.

Dober tek!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Aprilski afrodizijak v zelenih palačinkah

Aprila, ko rastejo smrčki oz. mavrahi, ki so ene najžlahtnejših in tudi najbolj cenjenih plemenitih gob, je na obrobju gozda marsikje veliko kopriv. Zakaj pa ne bi pripravili zelene palačinke s svetlim nadevom nežnega, krhkega mesa mavrahov? Jed za pripravo ne zavzame veliko časa in prepričana sem, da bo navdušila z omamnim okusom.

Sestavine za nadev:

  • sedem mavrahov
  • 4 žlice kisle smetane
  • 1 žlica olivnega olja ali druge maščobe
  • sol
  • poper

Sestavine za palačinke:

  • sedem žlic svežih, zmletih kopriv
  • 0,5 l kisle vode ali mleka
  • 25 dag moke
  • 2 jajci
  • sol
  • maščoba za pečenje

Priprava:
Za nadev na maščobi prepražimo čebulo in gobe, ki smo jih narezali (zelo na tanko). Po dveh minutah dodamo sol, poper in kislo smetano. Ko so palačinke pečene, jih namažemo z gobjim nadevom.
Predlagam, da ne pretiravate z drugimi začimbami, da ne izpodrinejo okusa smrčkov. Okus je rahlo pikanten. Prebrala sem, da so smrčki afrodizijak. Ugibamo lahko, če zaradi okusa ali oblike.

Vsem skupaj in vsakemu posebej DOBER TEK ob specialiteti!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Sladica "Uhljevi cukerčki"

Gobe kot sladica? Zakaj pa ne?

Sestavine za posladkorjene gobe:

  • beljak
  • vaniljev sladkor

Gobe bezgove uhljevke očistimo, operemo in nekaj ur namakamo v vodi. (Po želji lahko gobe namakamo v soku jabolk, jagod, ananasa, pomaranč…) Na gobe s čopičem nanesemo beljak. Po beljaku posujemo vaniljev sladkor. Posladkorjene gobe sušimo v sušilniku tri ure in jih ponudimo z ocvrtimi bezgovimi kobuli ali samostojno.
Sestavine za ocvrte bezgove kobule:

  • 1/4 l mleka
  • 20 dag moke
  • ščepec soli
  • žlica bezgovega sirupa ali drugo sladilo
  • 3 jajca
  • 10 bezgovih cvetov
  • maščoba

Mleko, moko, rumenjake, sladkor in sol razžvrkljamo in zatem narahlo vmešamo v maso še sneg, ki smo ga pripravili iz beljakov.
Kobule Črnega bezga pomočimo v testo in jih na vroči maščobi rumeno ocvremo. Lahko jih potresemo s sladkorjem.
Sladico okrasimo z posladkorjenimi gobami.

PS. Bezgova uhljevka je lesna goba, ki raste na črnem bezgu.
Ljubitelji omenjenih gob so Kitajci, ki so posušene Bezgove uhljevke žvečili že pred 2000 leti zaradi zdravilnih lastnosti. Gojene uhljevke so ena od sestavin v juhah kitajskih restavracij.

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Majniške lepoglavke v družbi špargljev

Sestavine:

  • 15 dag majniških lepoglavk
  • 1 majhna čebula
  • maščoba za pečenje
  • sol
  • poper
  • peteršilj, drobnjak, druge začimbe
  • 3 jajca
  • 15 dag špargljev

Priprava:
Okusne gobe, ki dišijo po moki, najprej na tanko narežemo. Gobe in čebulo zatem na maščobi prepražimo. Na koncu dodamo šparglje, ki smo jih prej skuhali ter vmešamo jajca.

Dober tek!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Zvezdice s poprovkami in jagodami

Sestavine:

  • približno 25 dag mladih poprovih mlečnic, poprovk
  • listnato testo
  • 1 jajce
  • 15 dag skute
  • 1 čebula
  • maščoba (predlagam kokosova mast )
  • začimbe: sol, šetraj, bazilika, drobnjak, peteršilj…
  • jagode

Nadev 1:
Poprovke prepražite na čebuli. Ko se ohladijo, dodate začimbe in skuto. Listnato testo na peki papirju premažete s stepenim jajcem in narežete na kvadratke 6 x 6 cm. Na sredino kvadratka z žlico položite nadev in oblikujete zvezdice. Ko zvezdice zvijete, jih s čopičem namažete s stepenim jajcem, narahlo prebodete z zobotrebcem in pečete v ogreti pečici 20 minut na 180 stopinjah.

Nadev 2:
V nadev 1 dodate narezane jagode, ki ublažijo okus popra in osvežijo ter obarvajo nadev v rožnat odtenek. Zvezdice lahko okrasimo z bučnicami.

PS.
Čeprav v Sloveniji precej ljudi poprovk ne uživa, je vredno poskusiti, saj je recept enostaven. Jed je hitro pripravljena in zelo okusna.

Njam, njam in dober tek!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


»Rastin kiš« iz golobic in mladega korenja

Julija je čas za golobice. Glavne sestavine kišinega nadeva so golobice, mlado sveže korenje ter skuta. Priprava hrane zavzame malo več časa. Jed je sočna in golobice, ki so pečene na testu so polnega, čvrstega okusa. Quiche (slana pita) se lahko servira kot zajtrk, predjed, malica ali večerja.

Sestavine za testo:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 jajce (uporabimo samo rumenjak)
  • topla voda (6 žlic)
  • 25 dag ostre moke
  • sol

Sestavine za nadev:

  • golobice različnih vrst (približno 250 g)
  • 50 g kisle smetane
  • 150 g skute
  • 2 jajci in beljak, ki je ostal pri pripravi testa.
  • 500 g svežega korenja
  • zeleni korenjevi listi
  • sok dveh pomaranč

Preliv:

  • dve pomaranči narezani na kolobarje
  • 100 g kisle smetane

Priprava:
Zamesimo testo in ga pustimo eno uro na hladnem. Hladne sestavine razvaljamo. V pekač denemo zgneteno in razvaljano testo (debeline 9 mm) in ga večkrat prebodemo z vilico. Priporočam, da najprej obložite dno pekača, zatem oblikujete še rob.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo pečemo v pečici najprej 15 minut. Na testo zatem naložimo skuto zmešano s kislo smetano in jajci, zelene liste korenja in razporedimo korenje. Plast navlažimo s sokom pomaranč. Na koncu dodamo posoljene golobice. Vse sestavine poškropimo z oljem. Po 15 minutah peke dodamo narezane pomaranče in pečemo naprej še zadnjih 10 minut. Skupaj se peče 40 minut.
Pa dober tek!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


»Sladka gnezda z breskvami in poletnimi gobani«

Jed je sladka, sočna. Predlagam, da jo postrežete kot sladico za malico. Upam, da vas bo jed očarala tako, kot je mene. Izmislila sem si jo, ker mi je primanjkovalo časa. Poskusite! Hitro je bo zmanjkalo.

Testo:

  • listnato testo (uporabila sem kupljenega)

Sestavine za nadev:

  • Poletni gobani (približno 200 g)
  • 200 g namaza iz svežega sira (Soft cheese)
  • 100 g kisle smetane
  • 3 breskve

Priprava:
Jurčke podušimo na olju in ohladimo. Na testo namažemo sveži sir, ki smo ga pomešali s kislo smetano. Po testu potrosimo gobe in na drobno narezane breskve. Pripravljeno testo z nadevom nato zvijemo v klobaso in narežemo na centimetrske kolobarje. Pečemo na 180 stopinjah 40 minut, da se gnezda rumeno zapečejo. Med peko polijemo po vsakem gnezdu 1 žlico kisle smetane, ki smo jo razredčili z vodo.
Pa dober tek!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Bučke, bučno olje in poletni gobani

Julija pripravimo bučke, ki jih nadevamo z jurčki, pečenimi na bučnem olju. Priprava je enostavna. K jedi sem ponudila kruh in solato.

Sestavine:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 žlici bučnega olja
  • 1 mlada bučka
  • 2 poletna gobana
  • 50 g kisle smetane
  • 50 g parmezana ali drugega sira
  • 100 g piščanca, ki ga narežemo na drobne kose in začinimo s soljo

Bučko razpolovimo in odstranimo sredico. Sredico narežemo na drobne koščke in primešamo kisli smetani. Polovico pekača namažemo z olivnim oljem. Na olivno olje položimo koščke piščanca in bučko. Jurčke narežemo ter pomešamo v bučnem olju in damo na drugo polovico pekača. Pečemo na 180 stopinjah 20 minut. V bučke zatem položimo pečenega piščanca, prelijemo s kislo smetano in koščki bučk ter dodamo sir. Nazadnje dodamo gobe, ki so se pekli na bučnem olju. Pečemo še petnajst minut. Po želji jed solimo, popramo. Potresemo z drobnjakom in ponudimo.
Naj vam tekne!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Štorocvrtki

V skrinji najdem, v tej poletni vročini, zmrznjene štorovke. Ker je meso milega okusa, sem se odločila, da jih pripravim v krompirjevih ocvrtkih.

Sestavine:

  • gobe štorovke (ali druge gobe)
  • čebula (tri drobne)
  • 5 srednjedebelih krompirjev
  • 3 jajca
  • 3 srednje veliki korenčki
  • sol
  • drobnjak
  • olje

Na olju skupaj s čebulo prepražimo štorovke. Medtem, ko se gobe pražijo, olupimo krompir in korenje ter sestavini naribamo. (Naribamo na velikost kot se pripravlja repa za kisanje.) Krompirju in korenju dodamo 3 jajca, sol, narezan drobnjak. Sestavine premešamo. Spražene gobe ohladimo in vmešamo v maso. Če masa ni dovolj gosta, dodamo drobtine in oblikujemo najprej kroglice, ki jih zatem sploščimo. Pečemo na olju.
Ocvrtke sem ponudila z jogurtom. Z jedjo boste navdušili otroke.
Pa dober tek!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Ajdova kaša z limonami in kapucinkami

Bolj kot se bliža jesen, več različnih vrst gob lahko najdemo v gozdu. Julija sem na Pohorju nabrala veliko vrst gob in se odločila pripraviti okusno jed. Pri mešanih gobah bodimo pozorni na pogojno užitne vrste, ki jih je treba prekuhati.

Sestavine:

  • 40-60 dag gob različnih vrst
  • 30 dag ajdove kaše
  • 10 dag riža
  • 5 dag olja
  • 5 rezin slanine
  • 3 žlice sesekljane čebule
  • dva stroka sesekljanega česna
  • 1 liter juhe iz jušne kocke
  • 50 g kisle smetane
  • sok 3 limon
  • rože kapucinke (pest)
  • peteršilj

Priprava:
Na olju prepražimo slanino in čebulo. Dodamo gobe. Pražimo, da se sok posuši, zatem dodamo česen in riž ter ajdovo kašo. Dve minuti pražimo in zalijemo z juho. Premešamo, pokrijemo in dušimo 25 minut. Prilijemo kislo smetano, dodamo peteršilj, okisamo s sokom treh limon ali limet. Na koncu primešamo narezane rože kapucink, ki dajo jedi svojsten pridih. Rižota je božanska in jo postrežemo kot glavno jed.
Pa dober tek!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Kroasani polnjeni z lisičkami in borovnicami

Na višje ležečih gozdnih tleh se julija bohotijo lisičke. Pogosto jih najdemo, ko nabiramo borovnice.

Sestavine za masleno testo:

  • 25 dag masla
  • 25 dag moke
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici kisa ali vina ali ruma
  • sol

Sestavine za nadev:

  • 130 g lisičk
  • 30 g masla
  • 50 ml kisle smetane
  • 15 ml borovničevca (žganje v katerem so borovnice)
  • sol

Na maslu prepražimo (3 minute) lisičke, zatem dodamo kislo smetano, sol, borovničevec in sveže borovnice. Grejemo še minuto, zatem ohladimo (uporabila sem ameriške borovnice, ki so bile sestavni del borovničevca in gozdne, ki sem jih nabrala med gobarjenjem).

Preliv:

  • 1 stepena jajca

Priprava:
Zamesimo masleno testo in ga pustimo, da pol ure počiva. Ko ga vzamemo iz hladilnika, ga zvaljamo in narežemo na trikotnike. Z žlico naložimo na testo nadev. Zvijemo, namažemo s stepenim jajcem in pečemo 30 minut na 180 stopinj. Kroasane ponudimo tople (seveda tudi hladni niso slabi).

PS. Če nimamo časa, kupimo pakirano testo za kroasane.

Jed predlagam za malico.
Pa dober tek!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Rižota z gobami

Pri receptu gre za običajno rižoto z gobami in zelenjavo, vendarle pa nekoliko drugače.

Sestavine:

  • 20 dag mešanih gob
  • 1 majhna čebula
  • 1 lonček (2 dl) riža
  • 5 dag graha
  • 1 korenček
  • cimet v skorji
  • zelenjavna kocka
  • zeliščna sol
  • poper
  • česen v prahu
  • peteršilj

Priprava:
En lonček riža nekoliko prepražimo, da postekleni, nato zalijemo s 3 do 3,5 lončki vode, odvisno od vrste riža; lahko tudi manj, če se ves čas kuha pokrito. Naša domača posebnost v začimbah je ta, da na sredini kuhanja rižote, približno 15 minut pred koncem, dodamo še rolico ali dve cimeta. Osebno raje uporabim rjav trši riž in gobice, že rahlo prepražene na čebuli, prav tako dodam na polovici, za tem še grah in korenček 10 minut pred koncem (lahko tudi kakšno drugo zelenjavo, po želji). Okus cimeta v rižoti, ki se ga ne pričakuje, paše in rezultat je tudi v kombinaciji z gobicami slasten....
Začimbe dodajte po okusu. Na koncu rižoto potrosimo s peteršiljem. Količina je primerna za 4 osebe.
Naj vam tekne!

Recept je prispevala Sabina Petek


Jelkin glivec na žaru

Enostavna jed, ki je zaradi aromatične gobe zelo okusna.

Sestavine:

  • približno 250 g gobe jelkin glivec
  • olivno olje
  • česen ali čemaž
  • peteršilj
  • sol

Priprava:
Jelkin glivec očistimo nečistoč. Pri tej jedi predstavlja to najdaljši del priprave. Pahljačaste vejice jelkinega glivca kar z roko razkosamo, posolimo in pokapamo s par kapljicami olja ter na hitro popečeno na žaru ali v ponvi. Vsako stran popečemo max. po 2 minuti.
K tej jedi se odlično poda tržaška omaka (olivno olje, peteršilj in čeasen ali čemaž). Jed ponudimo na popečenih kruhkih. Poskusite, jed je neverjetno aromatična in okusna.

Goba je za to jed primerna tudi, če jo shranimo v zamrzovalni skrinji in takoj damo na žar.
Naj vam tekne!

Recept je prispeval Jože Podboj


Koruzne palačinke s praženimi gobami, porom in semeni bučnic

Sestavine:

  • 4 jajca,
  • 6 dcl mineralne vode,
  • žlička olja,
  • 9 žlič moke,
  • 3 žlice koruznega zdroba,
  • sol, (drobnjak, posušeni cvetovi ognjiča, nekaj zelenih listov pora)

Predlagam, da naredite maso z mineralno vodo in uporabite dve tetjini moke in eno tretjino koruznega zdroba. Da se bo testo lepše vlivalo v posodo, vlijte v maso pol žličke olja.
Palačinke spečemo in ohladimo.

Nadev:

  • olje (oljčno ali drugo)
  • sol, poper, ščepec materine dušice
  • čebula
  • 4 pori
  • 100 g narezanih semen bučnic ali mandljev
  • 600 g mešanih gob

Preliv za paličinke:

  • 3 žlice kisle smetane, 1 jajce, sol

Priprava:
Por zrežemo na tanka kolesca. Gobe očistimo in narežemo na tanke lističe. Mandlje nasekljamo. V ponvi segrejemo olje in spražimo najprej čebulo in por na manjši temperaturi (6 minut), zatem dodamo narezana semena bučnic ali mandljev. Premešamo ter dodamo gobe (gobe predhodno v kropu zblanširamo.) Zalijemo z vodo in dušimo. Začinimo s soljo, poprom in materino dušico (materino dušico lahko naberemo na izletih, ko nabiramo gobe). Ker ima močan okus je damo v jed malo. Z nadevom napolnimo palačinke in jih zvijemo. V pekaču jih polijemo s prelivom (kislo smetano umešamo z jajcem ter posolimo). Pečemo 20 minut. Okrasimo in ponudimo.
Jed je nasitna. Priporočam za kosilo.
Naj vam tekne!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Solata iz uhatega drhtaveža

Sestavine:

  • 2 - 3 paradižnike
  • uhati drhtavež (približno 15 dag)
  • 2 jedilni žlici orehovega olja
  • 3 jedilne žlice balzamičnega kisa
  • sol
  • poper (sveže mleti)

Priprava:
Predlagam, da gobo uhati drhtavež tri ure namakate v balzamičnem kisu. Gobo nato na tanko narežete, prav tako paradižnik in začinite. Solata je prava poslastica.
Naj vam tekne!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Sladica: pečena jabolka in hruške z gobami

Sestavine za eno porcijo:

Priprava:
Jabolkam in hruškam izdolbemo peščišča (sadje lahko tudi prerežemo, ker se prej speče). Za nadev uporabimo na tanko narezane gobe. Nadevana jabolka in hruške položimo na peki papir in jih v pečici pečemo približno 25 minut na 175 stopinj. Vstavimo nadev in pečemo pri 150 stopinjah še 15 minut. Sladica je odlična topla ali hladna.

P.S.: Janeževe žilavke in janeževe livke imajo dejansko okus po janežu.
Naj vam tekne!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Kislo-sladko: hrustljava zapečena polenta z gobami in svežimi smokvami

Sestavine:
10 dag instant koruzni zdrob (če se nam mudi)
1 žlica masla
1 sveža smokva
10 dag navadna ledenka in uhati drhtavež
drobnjak
sol

Priprava:
Gobe očistimo in namakamo čez noč v kisu. Skuhamo polento iz vode, soli, koruznega zdroba, masla. Preden se začne strjevati dodamo narezane gobe, drobnjak in fige. Ko se polenta ohladi, jo zvrnemo v pekač in zapečemo (15 minut) na 150 stopinj, da nastane hrustljava skorjica. Polenta je izvrstnega okusa topla ali hladna.

P.S. Polenti sem na koncu dodala drobnjak, ki je milega okusa, jed pa zaradi zelenega dodatka, rdečih fig, rdečkastih drhtavežev, belih ledenk in oranžnega zdroba deluje pisano, kar pritegne tudi otroke.
Naj vam tekne!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Panirane bisernice z melancani

Sestavine:

  • 15 dag bisernic
  • 3 beljaki (lahko uporabimo rumenjake in beljake, je pa skorjica okusnejša samo z beljaki)
  • nekaj rezin jajčevca (melancan)
  • moka
  • drobtine
  • 5 dag sira
  • olivno olje ali kokosova mast

Priprava:
Bisernice so pogojno užitne, surove so strupene, potrebno jih je olupiti in toplotno obdelati, zaradi termo labilnih strupov. V krožnike nasujemo moko, razžvrkljane beljake, drobtine. Najprej damo mušnice v moko, nato v beljake, ki smo jih solili in na koncu še v drobtine.
Pripravljene gobe položimo na namaščen papir, pošpricamo z oljem in spečemo na temperaturi 180 stopinj (15 minut). Istočasno damo v pekač narezane in posoljene jajčevce. Preden vzamemo jed iz pečice (2 minuti pred koncem pečenja) položimo na panirane gobe sir, ki jih poveže z melancani.

P.S. Jed za gurmane!
Naj vam tekne!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Poslastica iz gob in smokev

Sestavine:

  • 15 dag navadnih edenk uhatih drhtavežev
  • sveže smokve

Priprava:
Gobe očistimo, narežemo in namakamo 2 uri v kisu, da se razkužijo, zatem kis odlijemo in jih prelijemo s sokom limone. Pustimo čez noč. Smokve narežemo na tanke kose in primešamo gobam.

P.S. Blazno dobra rdeče bela poslastica!
Naj vam tekne!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Svaljki s črnimi trobentami

Sestavine:

  • 3 žlice posušenih in zmletih črnih trobent
  • 500 g krompirja
  • sol
  • 250 g pšenične bele moke
  • 500 g skute
  • 2 jajci
  • 100 g masla
  • 120 g drobtin

Priprava:
Krompir olupimo, operemo ter narežemo. Skuhamo v slani vodi, nato ga pretlačimo. Krompirju dodamo prah črnih trobent, moko, skuto, jajci in maslo ter maso pregnetemo, da dobimo gladko testo. Oblikujemo svaljke in jih skuhamo v slani vodi. Da se svaljki ne sprimejo, dodamo malo maščobe. Kuhane prepražimo na maslu in drobtinah.
Suhe gobe so vsestransko uporabne, saj obdržijo večino okusa in arome. Črne trobente so poznane tudi pod imenom »tartufi za reveže«. Zaradi intenzivne in značilne arome (podobno tartufom) so črne trobente odlična začimba za kremne juhe, omake, rižote…
Svaljki, obogateni s črnimi trobentami, so okusna in mikavna jed v zimskih dneh.

Naj vam tekne!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Juha iz bukovega ostrigarja - za šest oseb

Sestavine:

  • 200 g gob - bukovih ostrigarjev
  • 1 čebula
  • tri pesti čemaža (lahko uporabimo zamrznjenega; če uporabimo vloženega, ga dodamo na koncu)
  • 3 korenčki
  • polovica cvetače
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 l zelenjavne osnove
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlica limoninega soka
  • sol
  • črni poper
  • 1 lovorov list
  • pol žličke majarona
  • pol žličke timijana

Priprava:
Gobe, čemaž, čebulo, cvetačo, korenje očistimo in narežemo. V posodi segrejemo olje. Na maščobo stresemo najprej sesekljano čebulo in zatem narezane sestavine. Ko zadišijo, primaknemo sol, lovorov list, majaron in čemaž. Prilijemo jušno osnovo (voda, sol, majaron, timijan, lovor… ) in zavremo. Kuhamo 10 minut. Obogatimo z limoninim sokom, po želji dodamo balzamični kis in poper.

Naj vam zadiši juha iz bukovih ostrigarjev, ki so bogati z vitamini, minerali, vlakninami in zdravilnimi učinkovinami.

PS. Predlagam, da v juho zakuhamo žličnike, cmoke, vlivance,… Svetujem, da k jedi postrežete ajdov kruh. V ponvi razpustimo maslo in kruhove kocke zlato rumeno opečemo.

Naj vam tekne!

Recept je prispevala Rasta Vrečko


Povezave

Gobe v kulinariki

Spletna stran, ki je ne smete prezreti.

Kuharski nasveti - Gobe

Gobji recepti na RTV Slovenija.

Gobe in prehrana

Članek o gobji kulinariki.

Kako vlagamo gobe?

Kratka navodila za vlaganje gob.

Priprava gob

Nekaj o pripravi gob z okusnimi recepti.

Jesti gobe ni narobe

Članek o gobjih jedeh iz časopisa Dnevnik.

Koristne informacije

  • lisičke bodo grenkega okusa, če jih zamrznete sveže. Če jih predhodno blanširate in nato zamrznete, jed ne bo grenkega okusa.
  • sirovke niso primerne za zamrzovanje, tudi če jih predhodno blanširate. Porabiti jih je treba sveže. Možno pa jih je konservirati, v slanici ali v kisu.























Login

Page last modified on marec 28, 2017, at 05:15
 

© 2005-2017, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.315 sekundah.