Strupene gobe in sindromi zastrupitev

Začel/a Gregor, 06 September 2010, 23:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

dragot

Opis te gobe cisto ustreza gobam, ki smo jih imeli..
"močno sluzav" - nisem vedel ce je to zaradi jutranjega dezja..
"bel, star je v osredju rahlo okrast." to je na sliki videti kot moja "rumenkasta lisa"
Edino kar se ne ujema je vonj.. disala je cisto prijetno..
če je ta goba dobra potem pa res ne vem več od česa naju je tako uničevalo..

slavko

dragot, v košari ni videti rumenečih sivk (Tricholoma scalpturatum). Tista bela goba, ki bi naj bila sumljiva, je verjetno bela polževka (Hygrophorus eburneus), ki je užitna. Morda je v košari bila podobna prelčeva polževka (Hygrophorus cossus), ki je sicer užitna, a je neprijetnega vonja. Lahko pa je bila še katera druga vrsta.

Lep pozdrav,
Slavko

JANEZ L

Lp!

Mogoče sem veliko "za cajtom", ampak ne razumem, kako lahko uživaš, ješ, konzumiraš gobe, ki jih ne poznaš ali samo misliš, da jih poznaš, ker jih "pozna" stara mama, pra stric in sosed od soseda... Z vsem dolžnim spoštovanjem do vseh 46% državljanov Slovenije, ki se tretirajo, kot nabiralci gob... Pobirajte tiste, za katere ste 300%, da jih poznate, ne pa vse po "spisku" in kakšnem "plonk ceglcu"! Pa gob, ki jih ne poznate, ne brcajte, pohojajte, uničujte! Tu so prebivalci gozda, ki imajo predpravico zadrževanja v njem in te gobe konzumirajo... HVALA!!!

Lovski zdravo
Janez L


...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

BarbaraKočevar

Živjo!

Bom kr tu vprašala, a obstaja kaka strupena goba ki je podobna turkom? Včeraj sem našla 3 gobe, identične turkom v vseh pogledih, kapica je bila pa malo sivkasto/bež, veliko bolj svetla od tistih ko sem navajena, in po gledanju na tem forumu nisem opazla da bi bla taka goba med strupenimi, bi bila pa lahko bela različica enega turka.

Se že kuhajo da se konkretno prekuhajo, skrbi me ne preveč že zaradi samega izgleda/vonja po pravi gobi, ampak da bom sigurna. Je rasla v bližini brezic in ostalih turkov z oranžnimi klobučki, bet je bil pikčast in na dnu je malo modrel (to je pa tudi lastnost modrozelenih dedov ane?) Ampak kapca pa res, sivkasto/bež, bolj bež barve - slikce pa žal nimam dobre, najboljšo lahko vidite na tej povezavi https://www.dropbox.com/s/l48kwwnet7y4rfp/DSCN0339.JPG

Hvala za odgovor! :)

Lemedis

BarbaraKočevar goba, ki ste jo našli gotovo ni strupena. Med cevarkami je strupen vražji goban (boletus satanas) http://www.gobe.si/Gobe/BoletusSatanas, ki nima pikčastega beta, bet je mrežast, goba nasploh ni podobna turkom ali dedom.
Po opisu sodeč mislim, da ste našli modrinastega deda (leccinum thalassinum), ki rad raste pod brezami. Vaše slike na spletni strani : http://www.gobe.si/Slike/LeccinumThalassinum
Lep pozdrav,
Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

papa

Na prejšni sliki v košari so še ene gobe in to tiste, ki zgledajo kod da se jim lušči barva, teh gob je pri nas veliko. Kaj je to za ena goba in ali se jo lahko s katero podobno zamenja.

lp papa

slavko

Najbolje je gobe fotografirati posamično. Že tako jih je težko določiti iz fotografij, še težje pa, če so pomešane v košari.

Lep pozdrav,
Slavko

dragot

Predvidevam da Papa misli rjavega ježka oziroma ježevca http://www.gobe.si/Gobe/SarcodonImbricatus

lep pozdrav

Drago

slavko

V vaši košari ni bilo opaziti gob, ki bi lahko povzročale težave. Dejstvo pa je, da je bila vmes ena takih, sicer ne bi imeli prebavnih motenj.

Lep pozdrav,
Slavko

dragot

Sicer nebi rad zmanjsal pomembnosti glede varnosti z gobami, zato sem do sedaj o tem pisal le na privat kontakt..
ampak najine gobe so bile ocitno kar v redu :)

Ko sem cez en teden prisel v sluzbo sem ugotovil da mankajo se trije sodelavci ki so staknili nekaksno trebusno virozo - eden na isti dan kot jaz, sodelavke pa dva dni za tem. Nihce od njih ni jedel gob ali drugih delikatnih zadev.
Zena se je dlje pocutila slabo in je sla na pregled krvi.. no s krvjo je vse v redu.. in tezave bodo minile same od sebe... v roku nekaj mesecev ;) :) :)

Vseeno hvala za vse odgovore na forumu in privat kontakt :)

Lep pozdrav

Drago

slavko

Veseli me, da ste bili pri zdravniku in preverili zdravstveno stanje. Podobno bi svetoval vsem, ki sumijo na zastrupitev z gobami. Upam, da bo ta forum pripomogel k temu, da bo manj zastrupitev z gobami.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

http://www.gobe.si/Gobe/GyromitraEsculenta

CitatPrekuhanega z odlito vodo ponekod še vedno uživajo, kljub številnim smrtnim primerom

Tule:
http://www.gobe.si/Gobe/StrupeneGobe

bi morala biti pod smrtno strupene, glede ne text zgoraj.

Samo mnenje.

slavko

Gyromitra esculenta sem dodal med smrtno strupene vrste. Hvala za opozorilo.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Glese na to da tudi tale http://www.gobe.si/Gobe/NeogyromitraGigas vsebuje enak strup kot GyromitraEsculenta, bi morala tudi ta biti označena kot smrtno nevarna ?

klavir

(Neo)Gyromitra gigas v primerjavi s svojim bolj znanim sorodnikom G. esculenta vsebuje relativno majhno količino strupa; za to gobo na internetu osebno še nisem našel vira o smrtnim zastrupitvi, čeprav je do zastrupitev vsekakor že prišlo. Tako da bi jo lahko uvrstili pod strupene, nekoliko težje pa pod smrtno strupene vrste. Strup giromitrin bi naj prav tako v manjših količinah vsebovale še (nekatere) gobe iz rodov Verpa in Helvella, tu radi navajajo pri nas še vedno priljubljenega češkega hrčkovca, vendar opažajo bolj ali manj le prebavne motnje alergičnega značaja pri ljudeh, ki so očitno bolj občutljivi na takšne substance.

Kar se pa tiče splošnega uvrščanja gob med užitne, pogojno užitne, strupene in smrtno strupene gobe, pa se moramo tudi na naši spletni strani držati Seznama gliv Slovenije, kjer so navedene splošne oznake: u (užitna), pu (pogojno užitna), s (strupena), ss (smrtno strupena) in še nekatere druge. Oznaka "pogojno užiten" za pomladanskega hrčka je seveda lahko zavajajoča, saj termično obdelana goba še ni nujno užitna. Če bi si nekdo pripravil to gobo ocvrto, bi se enako smrtno zastrupil, kot če bi jo pojedel surovo, saj se giromitrin kot hlapljiv strup ne bi mogel izločiti ne v vodo, ne v zrak. Ta strup je namreč v nasprotju s splošnim prepričanjem termostabilen! Severnjaki (zlasti Finci, kjer je pomladanskega hrčka še vedno dovoljeno tudi prodajati, vendar le z dodanimi navodili za pripravo), poznajo pač obvezno dvakratno desetminutno kuhanje in izpiranje gob. Približno 99% strupa se tako uniči (z vsakim kuhanjem se toksičnost zmanjša na desetino), vsak pa to dela pač na lastno odgovornost.

Seveda pa v opisih gob lahko in moramo v besedilni obliki zapisati vsaj opozorilo v zvezi s (prekomernim) uživanjem vrst gob, ki so lahko odlično užitne ali pa tudi obenem smrtno strupene, odvisno pač od številnih dejavnikov, ki jih ne moremo popolnoma nadzirati, zato uživanje v splošnem ne moremo nikomur priporočati.