Zimska panjevka

Začel/a olinad, 14 Februar 2021, 08:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

olinad

V zadnjem času večkrat zasledim (na tujih mikoloških straneh) opozorilo pred uživanjem zimske panjevke, ki naj bi po novejših izsledkih vsebovala večje količine strupov, kot je bilo znano doslej. Tudi po prekuhavanju in odlivanju vode jih ostane v gobah preveč. Sam sicer še nisem opazil znamenj zastrupitve, vendar jo bom preventivno črtal iz seznama. Podobno berem tudi za poprhnjeno livko, pri marsikom popularno meglenko. Kako je opozarjanje pred strupenostjo urejeno pri nas? Tudi za Bele zajčke in Vitezovko je bilo že pred leti ugotovljena njihova škodljivost, pa marsikdo tega pa ne ve. Po meni znanih analizah užitnih gob je bil marsikateri vzorec (tudi gobanov) močno onesnažen.Zakaj ne bi tega objavili v večjih medijih? Zgolj nasveti, da je goba le začimba,  niso dovolj učinkoviti. Nikakor nisem pristaš panike, vendar mislim, da poznavalci, knjige, forumi... premalo osveščamo o pretiranem nabiranju in uživanju gob. 

slavko

#1
Novinarje opozarjamo na onesaženost gob, in da so lahko tudi užitne vrste problematične, če jih uživamo v obremenjenem okolju. Tako so denimo v Šaleški dolini v okviru neke študije zapisali, da je dovoljena količina kukmakov (šampinjonov), le 10 dekagramov tedensko. V nekaterih člankih lahko najdete ta podatek.

Onesnaženje je omembe vredna težava pri nabiranju gob. Zato je treba gobe nabirati po pameti. Kot je zgoraj omenjeno, pa je ključna količina nabranih gob. Določeno stopnjo čiščenja teh snovi naš organizem zmore. Preveč pa ne. Že švicarski zdravnik Paracelzus se je tega zavedal, ko je izrekel znameniti stavek, da je strup vprašanje količine. 

Kot je razvidno iz vašega zapisa, vas precej skrbi zimska panjevka, ki sicer velja za užitno in celo zdravilno vrsto gobe. Tu je izvleček iz študije, ki potrjuje, kar ste zapisali, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6582393/.

Naj povzamem:
samonikle zimske panjevke so posušili, pretvorili v prah, pomešali z običajno laboratorijsko prehrano za glodalce in pet dni krmili živali pri 0, 3, 6 ali 9 g/kg telesne mase/dan (n=6/skupina). Uživanje zimske panjevke je povzročilo povečane aktivnosti kreatin kinaze v plazmi in MB-frakcije kreatin kinaze pri 6–9 g/kg/dan, kar kaže na potencialno škodljive učinke na skeletne in srčne mišice.
Temu stanju se reče Rabdomioliza (uničenje progastih mišic) in je novejša oblika zastrupitve z gobami v Evropi in Aziji, na katero kažejo povečane ravni kreatin kinaze v obtoku.

Komentar:
iz članka je razvidno, da so glodalce hranili z različno količino posušenih gob 5 dni zapored. Ključna je torej količina zaužitih gob oz. količina vnešenih nevarnih snovi, ki lahko povzročajo težave.
Če boste zimske panjevke uživali v zmernih količinah in ste jih nabrali v čistem okolju, ne boste imeli težav. Tudi sam jih uživam, ker so okusne gobe in ene redkih, ki jih lahko naberemo sveže v zimskem času.

Sledi vprašanje kaj je zmerna količina? Odgovoril vam bom na primeru težav z Rabdomiolizo, ki so jo evidentirali leta 2003 v Franciji, ko so se pojavili smrtni primeri zaradi uživanja zelenkastih kolobarnic oz. vitezovk. Ugotovili so, da so umrli tisti posamezniki, ki so uživali vsaj 0,5 kg gob na osebo/obrok in to vsaj 3 dni zapored. Rezultati so presenetljivo podobni zgoraj omenjeni študiji na glodalcih.
Iz tega lahko zaključim, da ne boste imeli težav, če boste tu in tam pojedli kakšnega četrt kilograma svežih zimskih panjevk denimo enkrat tedensko. Vaše telo bo strupe brez težav izločilo. Drugače pa bi bilo, če bi jedli denimo pol kilograma zimskih panjevk tri ali več dni zapored. Potem bi bila količina strupov tako velika, da bi se lahko pojavile težave.

Upam, da sem vam uspel zadovoljivo odgovoriti na vaše dileme.

Lep pozdrav,
Slavko


olinad

Hvala za razlago, ki je tudi v skladu z mojim razmišljanjem. Takle strokoven odgovor je  odlična pomoč pri naših gobarskih pogovorih.