Gobarjenje 2023

Začel/a klavir, 23 Januar 2023, 19:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

Ta Pravi Gobar

Zgleda da je bilo lani posebno leto, poletni gobani so dobro rasli od sredine junija naprej nad 1000 m Pohorje.  Letos niti enega, bil v torek in soboto.  Je kar nekaj Žametastih gobanov in pa Bisernic je precej.  Sem pa 14 dni nazaj našel enega debelega Borovega gobana.  Od tega so črvive samo vsaka tretja Bisernica, drugače je zdravo.  Lisičke na dveh mestih čisto male že tretjič pustil ... Na par mestih rastejo grive, Golobice zanimivo niti ene - lani polno ... Bil sem tudi dvakrat nad Pivolo - proti Belviju, lahko pozabite, tu so včasih gobe rasle dobro, zadnja leta je taka rast, da tu sploh ne grem več. Enostavno nikjer nič na res dobrih placih - pred 30 leti seveda.

gobe_zvd

Pozdravljeni,
v teku je študija prisotnosti cezija v gozdnih ekosistemih v Sloveniji. Za potrebe študije naše podjetje med drugim potrebuje vzorce gob iz različnih, vnaprej določenih lokacij po Sloveniji. Ena izmed lokacij je tudi Pohorje. Zanima me, če je kdo pripravljen priskrbeti dva vzorca gob, vsak naj tehta med 3 in 4 kg. Primerne gobe so recimo jurčki, lisičke, kostanjevke, itd. skratka užitne gobe. Če je možno, naj bo v posameznem vzorcu samo ena vrsta gob.
Pogoj je, da so gobe nabrane na Pohorju, da je poznana približna lokacija in okviren datum nabiranja. Gobe so lahko tudi slabše kakovosti (črvivost recimo ni ovira), lahko so tudi predhodno zamrznjene, torej 'iz skrinje'. Gobe odkupim po vnaprej dogovorjeni ceni. Za datum in kraj prevzema se tudi lahko dogovorimo naknadno.
Prosim, če me lahko morebitni zainteresirani kontaktirate na mail matija.skrlep@zvd.si
Res bom hvaležen za vsako pomoč, saj gobarskih terenov na Pohorju ne poznam.
Lep pozdrav,
Matija, ZVD

slavko

#32
Spoštovani Matija. Vzorce vam z veseljem priskrbimo. Le takšne gobe, ki bi tehtale 3 - 4 kg, bo izredno težko najti. Meni doslej ni uspelo najti tako težkih primerkov gobanov, lisičk ali kostanjevk.

Zato bo lažja naloga priskrbeti gobe, katerih skupna teža primerkov posameznega rodu je 3 - 4 kg. Prosim, če vaše podatke sporočite na elektronsko pošto društva, gdlmb1@gmail.com.

Toplo se priporočamo za rezultate vaše študije, saj je to zelo pomemben podatek za ljubiteljske gobarje.

Lep pozdrav,
Slavko

kobanc

In zakaj bi morale biti užitne? A se nabira ta element samo v njih?

gobe_zvd

Pozdravljeni,
morda sem malo nejasno napisal. :) Seveda ne potrebujem posameznih gob, ki bi tehtale preko 3 kg, pač pa je mišljeno, da je vzorec sestavljen iz večjega števila gob, ki skupaj tehtajo 3 kg.
Glede užitnosti: cezij se nabira tako v užitnih kot neužitnih gobah. Gre za radioaktivni element, posredno pa nas zanima tudi vpliv na zdravje ljudi zaradi uživanja gob, gozdnih sadežev itd. Rezultat za užitno gobo ima torej nekoliko večjo dodano vrednost, kot rezultat za neužitno.
Slavko, vas kontaktiram na naveden mail, da se dogovorimo.
Lp, Matija

kobanc

Forum miruje, kot da ni gob. :)
Res je, da niso najbolj kvalitetne. Kdaj pa so bile v tem času.
Rastejo bolj posamezno. Tu in tam, vmes pa krasna hoja po gozdu.

kobanc

Po enem tednu še vedno nič objav. Imam občutek, da je tu za nekatere preveč zapleten postopek objave slik. Ali pa je vzrok v tem, da gob večinoma ni veliko in vsi potihem nabirajo.:)
Vsekakor je prijetno pohajkovati po gozdu in občudovati gobe. Nekatere gredo tudi zraven domov.

klavir

Po moji oceni (lahko da se tudi motim), gre za to, da so ljudje zvečine presedlali na razna socialna omrežja, posvečena ljubiteljskemu gobarjenju, ter instagram variante s fotkami, kjer se lahko hvalijo s polnimi košarami gobanov in redkokdaj česar koli drugega ter tekmujejo med sabo za prestiž, vsega tega pa na našem forumu na srečo ne moreš početi. Tako sklepam tudi zato, ker mi je nek kolega enkrat omenil, se pravi lani februarja, da na veliko objavljajo fotografije polnih košar marčnic z goričkega na eni taki spletni strani z besedami da če se ne bom spletno socializiral na "pravih" straneh, kmalu bojda ne bom vedel več ničesar. Pa se še vedno nisem, če odštejem ta forum. Res pa je, da se je tista informacija takrat izkazala za resnično, in sem deset dni prej šel v Prekmurje, kot bi sicer. Ampak vseeno nisem padel v to in se nisem nikjer registriral, saj so to take strani, kjer brez tega ne vidiš nič, naš forum je pa le odprtega tipa, vsaj za oglede, kar je dobro.  No, brez skrbi, proti jeseni bo zmeraj več objav tudi tukaj, vsaj za determinacijo, saj tega pa tam ne morejo izvedeti, saj ni strokovnjakov, tam zvečine kar nekaj ugibajo, po večini v smislu lahko bi bilo to, drugi napiše nekaj drugega, vsi pa trdijo, da niso "ziher", da ne bi bil kateri potem kaj kriv...hehe

kobanc

Zadnje dni pa v znamenju "rjavčkov" in prvi kraljevi, zdelan od gozdnih stanovalcev.


klavir

Nabral svojo delikateso, sočno mlečnico, po domače mlečno pečenico, gobo, ki ima vonj po starem švicu :D. Najboljša pečena goba zame. Če bi ljudje vedeli, kako je dobra, bi je ne bilo več v nobenem gozdu... Tako sem dal nekaj jurčkov in lisičk ter drugih gob sosedi, mi pa imamo sedaj te. Saj ostanejo en teden

Ta Pravi Gobar

Evo, zadnje dni se nekaj najde.  Danes nmv 500 m.

vidak

Zdravo!

Pa se še jaz javljam po nekaj časa  ;)

Malo dopusta, malo vročine, pa malo zatišja kar se gob tiče.
Pri nas so šele prejšnji teden lisičke zares oživele a zaradi vročine tudi hitro obupale.
Danes pa sem bila na hitro v gozdu in sem prav prijetno presenečena.
Kar nekaj jurčkov sem našla (pa res ne veliko) in večina mladih. Beti sicer malo črvivi, mahhh...
Držim pesti, da jutri solidno namoči, mogoče bo pa še kaj v naslednjih dneh.
Kar se pa "socializacije" na drugih medijih tiče, se ne grem zraven, ampak
me pa ravno toliko vzpodbudijo, da se spravim v gozd  ;D

Lep pozdrav vsem!

Perice

Pozdravljeni.

Danes po dolgem času spet šel v gozd. Lisičk je veliko, tudi dva poletna gobana sem našel in tri dežnike. Lisičke so v zadnjem času res intenzivno pognale. Zelo zadovoljen z današnjo bero.

peter-vipavska

Včeraj na Postojnskem:
Vse diši po gobah, a te so "previdne" in se izogibljejo gobarjev - vsaj takih, kot sem jaz.
Pametne GOBE.
In vse ima svoj čar.

Imam eno, ki sem jo določil za rumeno ščitovko (Pluteus leoninus), pa me zanima, če sva z guglom trofila ali zarila.

Hvala in LP
Peter

kobanc

Letos, zgleda, ne bo prekinitve sezone, ki zame traja že od 7. junija.
Ni tako obilna kot lani, vendar je bilo takrat več ali manj konec v začetku julija in potem znova obilno v septembru.