Gobarjenje 2023

Začel/a klavir, 23 Januar 2023, 19:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

Ta Pravi Gobar

Lep pozdrav Vida,
Jaz tudi kake dva tedna preverjam. Na Dravskem polju nič. Na Pohorju sem bil bolj nad 800 m, en Žametasti, ki sem ga dvakrat pustil da še zraste, včeraj sem bil tam pa ga ni več, je čudežno izginil preden bi odrasel. Je pa bilo par avtov parkiranih tam kjer so dobri placi.  Drugje pa čisto nič nisem videl. Imam par kolegov ki preverjajo Haloze, Sveti duh ... nula ... Bo pa menda počasi.

klavir

Oj, jaz sem tudi bil na Goričkem, pa ni še nič...

Od gob... Sem pa našel krasne perunike za en šopek...


Na sliki so tudi rumene maslenice

P.S.: upam, da so ti mokrotni travniki ob Adrijanskem potoku v občini Gornji Petrovci zaščiteni vsaj z občinskim odlokom, včasih to storijo za rastišča redke sibirske perunike, ki so ranljiva vrsta zaradi izginjanja ustreznih habitatov... Nekaj jih je še ostalo kot manjše ali večje zaplate med njivami in polji. Morda bom povprašal na občino, pa bodo mogoče celo odgovorili. To je podobno kot pri glivah vlažnicah - če se začne travnik prezgodaj kositi, gnojiti ali pa pričnejo na njem pasti živino oziroma ga v skrajnem primeru spremenijo v njivo, je vse izgubljeno...

vidak

No, danes pa le malo bolje!
Dva jurčka, pest lisičk in celo nekaj modrikastih golobic na delu gozda, kjer še nisem bila.

Zgleda, da se res počasi začenja Ta Pravi Gobar!
V tem vremenu si skoraj ne bi pustila pustiti gobo v gozdu, čisto vsaka je danes imela svojega polža  :D
Naj tale dež in toplota zaženeta sezono in se obveščamo!

Zelo lep šopek Klavir. Zavarovana območja lahko preverite na spletni strani Atlas okolja: http://gis.arso.gov.si/atlasokolja/profile.aspx?id=Atlas_Okolja_AXL@Arso
Desno v slojih najdete vse mogoče režime zavarovanja, ki jih lahko preverite ko se približate območju, ki vas zanima.
Na hitro sem poklikala in je na tem koncu zaščiteno območje mokrotnih travnikov pri vasi Povesi.

Lep pozdrav vsem!



klavir

O, hvala.

Meni sicer ne pokaže na zemljevidu kakšnih majhnih posebnih zaščitenih območij, sem kao pregledal vse sloje, a najbrž ne znam najti - je pa res, da je vse skupaj Krajinski park Goričko, pa morda druga zaščita niti ni potrebna...

vidak

Evo, pri nas v okolici Velenja, že zelo živahno.
Jurčki in lisičke so se zbudili! Vreme zanje kot naročeno.
Vsi pa pravi foto pozerji - rastejo le na mahu, ob štorih ali v šopih trave  ;D

lep pozdrav vsem!

Ta Pravi Gobar

Čestitke Vida, jaz sem preveril moje Pohorske place - nula.  Mokro in prazno.

Ravno je bilo na radiu Maribor kak so ljudje proti vetrnim elektrarnam na Pohorju.  Jaz tudi. Kaj si sploh mislijo ?  Ena je na primorskem, njen izkoristek v vsej tej močni burji ki tam piha je  10 %.  Tu pa še toliko manj piha.
Mislim ??  Kaj si sploh mislijo da o tem sploh kaka diskusija ?  Kaj je ?!?   Zelena energija se imenuje zato, ker zanje najprej podrejo zeleno površino - gozdove, in tam postavijo svoje beton - pleh - plastika zadeve.  Nerazgradljivo !  Ko se en vžge, gasilci ne morejo drugo kot samo stojijo spodaj v bližini in čakajo da komplet pogori - to so na nemških televizijah že večkrat kazali.  Kaj če se to zgodi v fajn suši ?  Bo polovica Pohorja zgorela za take bedarije ? Pa razne mega kablovode bi vlekli, pa razne zbiralnike energije - baterijske bi postavljali.  Pa vse ceste do tja bi morali zato zelo  razširiti, na najmanj 4 m širine. Vse v pohorskih gozdovih, ki so naravna dediščina nas vseh.  Vseh malih ki so v vrtcih.  A njim bi radi uničevali naravo ?  Za koga ?  Spet neka super uspešna zgodba kot je bila Magna ?  Vem, ni glih o gobah, ampak kri mi vreje ko poslušam o teh propelerjih.   In pol bi imela občina Slovenska Bistrica zato na leto dva in pol milijona za nadomestilo.  Bomo če res ne gre drugače raje vsak Slovenec dali po 1.- eur pa pustite na miru gozdove.  A res ni neke lokacije ob avtocestah, kjer so tudi električni vodi v bližini ?   Zelena energija mojas r..  !

TopCat

Pozdravljeni!

V nedeljo zjutraj si nisem mogel pomagati in sem jo mahnil v "moj" osrednjegorenjski gozd...
Bila je poezija; mir, prava temperatura in veliko pozitivnih presenečenj.  :laugh:
Nekatere vam prilagam v fotografijah, je pa bilo še kar nekaj takih (predvsem lisičke), ki še čakajo v gozdu - jih je veliko, a enostavno premlade/premajhne, da bi jih utrgal.  :angel:
Je pa tudi zelo veliko gozdnih sadežev, ki pašejo kot sladica po okusnih gobicah!  ;)

Vso srečo tistim, ki se še odpravljate v gozd!

kobanc

Vsekakor je bilo lani v tem času že obilje gob. Čeprav je meni ljubše, da jih moram iskati in ne samo nabirati oziroma izbirati. In tako je tudi sedaj.
Vsem želim uspešno gobarsko sezono in čimveč preživetega časa v gozdu. V tem je zame ravno smisel gobarjenja.

Ta Pravi Gobar

Bil spet malo na mojih placih po 12. uri pri 14 stopinjah nad 800 m Pohorje - tema.  Mokro, nič nikjer, samo kaka mala medlorumena mušnica tu pa tam. Sem tudi kmalu šel. Na bolj toplih placih okoli Veronike vroče na 25 stopinj sonce kuri v bukov gozd, nič nikjer.   ???

kobanc

V zadnjih 10 dneh sem 5 krat gobaril (tudi danes). V začetku je bilo vlažno, vendar prehladno. Sedaj je toplo in suho. V ničemer podobno lanskemu juniju. Vsaj v mojih koncih.
Vsega skupaj se je našlo cca 30 jurčkov. Večinoma zdravih. V primerjavi z lanskim junijem so bili kupčki gob vsaj 10-20 krat manjši.
Kakorkoli, sezona gobarjenja se šele začenja. In pohajkovanje po gozdu je vedno prijetno, pa če se najde kaj ali ne. Vidim pa, da v kamniških koncih lepo pobirajo. Jih bolj zaliva.

Ta Pravi Gobar


kobanc

V lanskem juniju smo se tudi mi spraševali, ali bo konec teh kupov ali ne. Pa je trajalo vse od 7. do 24. junija. V jeseni pa smo ponovili vajo.
Enkrat rastejo tu, drugič tam. Ravno v tem je čar gobarjenja. Da si pravi čas na pravem mestu. Da pa ti to uspe, pa je potrebno pogosto v gozd in ne samo tedaj, ko se na netu pojavijo gobe. :)

Triglav

Prvi jurčki letos

everton

Živjo,tudi na zahodu se nekaj prebuja.Nabiram jih že kakšnih pet dni. Jurčki so lepi na pogled,vendar ko jih prerežeš so večinoma črvivi.
Na žalost je vedno tako na začetku.Prilagam nekaj današnjih primerkov.

kobanc

V zadnjih štirih dneh so se kupčki povečali. Žal je bilo še vedno suho in prisotna črvivost gobanov.
Upam, da bo včerajšnji dež pripomogel k večji kvaliteti.