Katera goba bi to lahk bila?

Začel/a Svinjski goban, 12 Junij 2007, 15:21

Prejšnja tema - Naslednja tema

Svinjski goban

http://www.freewebs.com/jurekre/gobe.htm

tukaj so slike. Najprej ko sem prišel iz gozda sem bil prepričan, da so to kravjače, pa niso. Kajti kravjače kot sem prebral rastejo od avgusta naprej. Pa ko so toplotno obdelane postanejo vijolične. In tudi velika goba na sliki ni mehka kakor bi bila tako velika kravjača. Pa tudi trosovnica mi deluje bolj gosta kakor pri kravjačah. In sem pogledal druge možnosti a gobe nisem našel. Pa me zanima če jo kdo prepozna ;)

slavko

Na sliki je zelo verjetno Peščena lupljivka (Suillus variegatus), http://www.gobe.si/Gobe/SuillusVariegatus. Goba je užitna, vendar ne velja za zelo okusno. Primerna je za mešanje z ostalimi gobami.

Lep pozdrav,
Slavko

jevnac12

Danes sem našel ostrigarje na debelejši veji (verjetno bukovi). Povsem so slični Bukovemu ostrigarju (takšnemu iz trgovine) tako po barvi in obliki klobuka kot po lokasto poraslih belkastih lističih in stranskemu betu. Težava je v tem, da Bukov ostrigar raste pozno jeseni, zato me zanima ali gre za Poletnega ostrigarja in če mi lahko pojasnite njune ločevalne značilnosti.

Lep pozdrav in hvala.  IJ


slavko

Spoštovani,

pripeta slika ni vidna.

Če ste našli ostrigarja, potem je zelo verjetno Poletni ostrigar (Plerotus pulmonarius) http://www.gobe.si/Gobe/PleurotusPulmonarius. Poletni ostrigar je za razliko od Bukovega ostrigarja (Pleurotus ostreatus) http://www.gobe.si/Gobe/PleurotusOstreatus svetlejših barv. Bukov ostrigar, ki raste šele pozno jeseni ali tudi pozimi, je sive ali sivo rjave barve. Oba sta mlada užitna. Značilno za ostrigarje je da so školjkaste oblike, imajo stranski bet (včasih ga tudi ni) in da rastejo šopasto.

Ostrigarjem so nekoliko podobne postrančice, kot npr. Oblotrosna postrančica (Crepidotus sphaerosporus) http://www.gobe.si/Gobe/CrepidotusSphaerosporus; postrančice niso užitne. Gobe so manjše od ostrigarjev.

Lep pozdrav,
Slavko

jevnac12

Hvala za hiter odgovor. Sliko pošiljam še enkrat, upam da mi bo uspelo.

lp Jevnac


barzen

Manjka še kakšna slika od spodaj, po vsej verjetnosti pa so bili spodaj popolnoma beli in bet je bil stransko priraščen in gre za ostrigaje. Ali je to bukov (čas rasti ni pravi) ali poletni (preveč temen) pa je druga zgodba. Danes vidimo, da je vreme zelo spremenljivo in se zaradi gniloživske nravi lahko celo gobe zmotijo in zrastejo v drugih letnih časih (predvsem gniloživke, mikorizne glive so bolj točne). Sam sem pred 14 dnevi našel prve vlažnice (večjo količino), ki jih sicer dobivam le v pozni jeseni. Pri ostrigarjih pa imamo še problem gojenja teh gob in dogaja se da iz "rastlinjakov" (gobe niso rastline!!) pobegnejo soji gojenih ostrigarjev drugih vrst, ki pa so zelo podobni bukovem ostrigarju, vendar le ti niso več vezani na letni čas. Sicer pa se večino gob, da natančno določiti le s pomočjo mikroskopa, kemikalij, ... pa še to vedno ni mogoče. Takole po slikah se da točno določiti kvečjemu okoli 200 vrst gob.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek