Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - TopCat

#16
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
26 September 2022, 11:35
Pozdravljeni!

Zgolj informacija; Osrednja Gorenjska - "nižinski" gozd (ok. 500 m n.v.) - še vedno pridno dela, kljub temu, da so v soboto pri Slovenski kroniki na RTV v prispevku o gobarski sezoni rekli, da je zaradi nizkih temperatur rast gob na Gorenjskem upočasnjena ali skoraj nična.  ;D :laugh:

Gobarski pozdrav!
#17
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
20 September 2022, 10:32
Pozdravljeni!

Tudi v "nižinskih" gozdovih osrednje Gorenjske (ok. 500 m n.v.) se počasi a vztrajno nekaj dogaja! Res ni takšna rast kot npr. na Pohorju, a košaro se da napolnit z različnimi vrstami gob. Tudi po deloma deževnemu vikendu, ko so nekateri že gobarili - se je videlo predvsem po odrezanih betih ter osankih od čiščenja gob - se je dalo nabrati marsikaj. Hvala Bogu so bili ljudje tudi bolj kulturni v gozdu in se ni dogajala takšna groza kot jo opisuje Kvader. Je pa bil včeraj v gozdu mir - slišal sem le dva pohodnika.  :D Res pravo gobarjenje...
Na tem mestu moram pritrditi Kvadru - tudi v "mojem" gozdu gobe rastejo na mikrolokacijah in zelo specifično. Za rast si "izbirajo" predvsem terene, kjer se deloma zravna. Na bolj ali manj strmih pobočjih (kjer se je dalo v preteklosti v 1 uri nabrat celo košaro) gob skorajda ni. Še najbolj zveste svojim rastiščem so bile lisičke.

Vsem, ki se še odpravljate v gozd želim obilo sreče in miru!

Lp.
#18
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
06 September 2022, 19:02
Pozdravljeni!

Ker obljuba dela dolg, poročam kako je bilo danes v mojem osrednjegorenjskem gozdu (med 500 in 600 m n.v.).
Gozd se je počasi pričel prebujat. Bilo je kar nekaj vrst gob, vendar vsaka vrsta le na kupu na določeni mikrolokaciji (na drugih meni znanih nahajališčih jih ni bilo), kar se mi je zdelo izredno zanimivo. Kljub nabiranju, ki je bilo podobno vzorčenju, se je na koncu nabrala lepa bera - me je prijetno presenetila glede na moje poletne gobarske ekspedicije.  ;D :laugh:
V gozdu sem tudi pustil veliko "mladeža", zato upam, da se bodo napovedane padavine uresničile, saj bi bilo lahko gobarjenje za vikend in naslednji teden še precej zanimivo.

Vsem, ki se še odpravljate v gozd želim veliko sreče!
#19
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
05 September 2022, 10:43
Citat od: klavir dne 03 September 2022, 21:55
Jaz mislim, da je taka tišina na forumu zato (če odmislimo sušno poletje), ker se je večina članov morda preselila na socialna omrežja, kjer lahko po mili volji objavljajo fotografije po 20 kg jurčkov in podobnega, tukaj pa to ni zaželeno, kakor je tudi prav. In potem pride ta forum najbolj prav le tistim, ki bi radi kakšno determinacijo ali izobraževanje, vemo pa, da teh ni večina. Ne vem pa, če imam prav, mečem zgolj kost za glodanje... ;D

Se strijam z vami g. klavir!  :)
Sam zaradi drugih obveznosti, po tisto nekaj dežja, še nisem uspel it na "lov" za gobami. Grem jutri in javim rezultat! Obljubim!  :D ;D :D
Predtem pa sem uspel malce stikat za gobami le po pobočjih Matajurja - rezultat je bil starejši žvepleni lepoluknjičar (se vidi v rubriki Determiniranje 2022), 1 vražji goban in 2 lisički!  ::)

Lep pozdrav vsem!
#20
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2022
27 Avgust 2022, 12:02
G. Slavko,

iskrena in lepa hvala za tako hiter ter izčrpen odgovor in vse dodatne informacije!
Bom poizkusil. Če se bodo gobe rezale kot maslo gredo v lonec, če ne pa v sušenje.  :laugh:

Lep dan!
#21
Nabiranje gob / Odg: Determiniranje 2022
27 Avgust 2022, 11:12
Pozdravljeni!

Zelo lepo bi prosil za določitev gobe na priloženih fotografijah. Ali gre za žveplenega lepoluknjičarja?
V primeru da gre - ali je uporaben oziroma dovolj mlad za uživanje? Trosovnica je živo rumene barve, luknjice pa s prostim očesom niso vidne (na eni izmed tem tega foruma je pisalo, da prav s tem ugotovimo mladost gobe).
V kolikor mi potrdite, da gre za omenjeno gobo, imamo jutri kosilo, saj sem si ozniačil kraj rasti.  ;D :D ;D :laugh:

Iskrena hvala vnaprej in lep dan!
#22
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
06 Junij 2022, 13:40
Pozdravljeni še z moje strani!

Tudi sam sem moral it malce v gozd. Ker ste nekateri že bili tako prijazni in pridni pri objavi vaših letošnjih najdb (lepa hvala!!  ;) ) sem tudi sam vzel košaro in jo mahnil v "moj" osrednjegorenjski gozd. Moram priznat, da me je presenetilo. Gobice lepo rastejo; je pa res, da je še veliko "mladoletnic", ki morajo še zrasti. Vse te čakajo še v gozdu (name ali druge gobarje).  :laugh:  :angel:

Vsi, ki se še odpravljate v gozdove, vam želim obilo sreče in veselja pri gobarjenju!

lp.
#23
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
06 November 2021, 18:07
Pozdravljeni!

Ker je bilo ponekod (na spletu) toliko govora o snežkah, sem se včeraj odpravil tudi sam v lov nanje. Izbral sem si gozd v okolici Vodic, kjer sem jih prejšnja leta že našel. Že kaj kmalu sem spoznal, da bo bera uspešna in na koncu je bila več kot to!!  ::) :laugh: Poleg tega sem na znanem placu s sirovkami tudi te nabral za en glaž vloženih - mlade, brez črvičkov!
Glede na mladost nekaterih snežk, ki so ostale v gozdu, bom verjetno še naslednji teden šel kaj stikat za njimi... :D

V gozdu pa vztrajajo še tudi, sicer v zelo majhnem številu, tudi druge vrste gob.

Vso srečo!

Lp.
#24
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
26 Oktober 2021, 17:15
Pozdravljeni!

Na včerajšnji lep jesenski dan sem se odpravil na gobarjenje v "moj" osrednjegorenjski gozd. Ker je bil lep tudi vikend nisem imel velikih pričakovanj. A na koncu pohoda je bil rezultat fantastičen. Gozd je bil še vedno poln raznovrstnih gob - od cigančkov, lisičk, sirovk, marel do jurčkov, tukov, snežk itn. Res prijetno in uspešno gobarjnje!  ;D

Vsi, ki se še odpravljate - vso srečo!!

Lp.
#25
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
22 Oktober 2021, 09:56
Pozdravljeni!

Sam sem včeraj spet malce stikal po gozdu v okolici Vodic. Čeprav je cel dan po malem deževalo in sem bil na koncu premočen do gat je bilo gobarjenje uspešno. Se da še veliko najt - raznovrstnih gob. Med drugim sem našel in celo uspel nabrati že tudi prve snežke!  ;D :o Žal jih nisem uspel fotografirat, saj je bila najdba bolj naključna ob poti nazaj do avta. Poleg tega sem bil takrat že do kosti premočen in deloma premražen.

Sem pa uspel fotografirat (v prilogah) uživača, ki se je namesto sončnim žarkom nastavljal dežnim kapljicam...  8)  :laugh:

Zvrhano bero vsem!

Lp.
#26
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
15 Oktober 2021, 13:37
Pozdravljeni!

Triglav, res je!!  ;D

Sam sem tokrat sicer obiskal gozd v okolici Vodic. Veliko raznovrstnih gob. Je pa vsake vrste manjše število, tako da je potrebno narediti kak korak več, da se jih nabere več.  :laugh: So pa mi veliko veselje naredile čisto sveže in mlade sirovke - vse so bile brez enega črvička. Res so mlade in čvrste!  ::)

Vsi, ki greste še v gozd vam želim vso srečo in čim manj obljuden gozd!!

Lp.
#27
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
12 Oktober 2021, 16:38
Citat od: Triglav dne 12 Oktober 2021, 12:18
Pozdravljeni TopCat
Vaše fotografije so lepe, vendar za ogled ko pritisneš na povečavo enostavno prevelike, priporočam vam da si naložite programček "Deduce Photo Zice" v Trgovini Pley. Programček je zelo enostave.
LP Peter

Pozdravljeni Peter!
Hvala za opozorilo in predlog!! Bom v prihodnje poleg velikosti fotografije prilagodil tudi resolucijo, da bo slika gledljiva, če se jo poveča.  ;)

Vse dobro!
#28
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
12 Oktober 2021, 09:25
Pozdravljeni!!

Potrjujem podatke Triglava, da Gorenjska v zadovoljivi meri ponuja nabiralcu obilo užitkov!  ;D :D

Vso srečo!
#29
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
07 Oktober 2021, 08:56
Citat od: janko dne 06 Oktober 2021, 22:30
Citat od: TopCat dne 05 Oktober 2021, 09:51
Pozdravljeni!

Sam sem izkoristil priložnost in za vikend malce stikal po pobočjih Matajurja. O gobah ne duha ne sluha - prav nobenih!  :'( Razen uporne marele se ne dajo.  :laugh: Teh pa se da z malo vztrajnosti nabrat kar lepo število!  ;)

Povsem druga zgodba pa je bil "moj" osrednjegorenjski gozd... Gozd je ponudil lep pogled na raznovrstne gobe. Sicer jih je po posamezni vrsti omejeno število  :-[, a se vidi, da hočejo na plan. Tako sem jih kar nekaj pustil, da počakajo na druge gobarje ali celo mene, če mi spet rata...  ;D

Vso srečo vsem, ki se še odpravljate v gozd!

Lp.


LP

Povem iz prve roke in tudi lokacijo. Tisti ki skrivate pa naj vam bo v veselje.

V Ljubljani, področje Janč do Litije, tu in tam kak jurček pravijo domačini, drugače pa to leto še ni bilo nič. Bil sem večkrat na sprehodu... Tale dež danes pa je najava kot vsako leto 15.10-15.11 v letu je čas za dobro biro. Tla so še zelo topla, vodo bodo dobile v teh dneh, potem bo pa narava naredila svoje.

Teden dni nazaj Debnem Vrhu ni bilo še ničesar. Jutri vsi gor, da noge utrdimo.

Lep jesenski pozdrav

Pozdravljeni Janko.

A imate vi mogoče kak problem z mano? To nenehno citiranje in opravljanje mi res ni prijetno. A pri drugih vas iste stvari ne motijo - od slik do lokacije?
Eni lahko lepo vprašajo po lokaciji, če jih to zanima, vi pa obtožujete, da skrivam. Pobočje Matajurja vam ni dovolj? Poleg tega, če pogledate odgovore drugih tudi ne navajajo točne lokacije - če se jih lepo vpraša pa izdajo!  Za osrednjegorenjski gozd pa "javno" ne napišem lokacije, ker je med bližnjimi krajani zelo znan in je že tako zelo obljuden. In ker je žal kultura obnašanja v gozdu na nizki ravni, se mi zgodi da poberem več smeti kot gob.

Samo še to: lepa beseda lepo mesto najde - če vas zanima, lepo vprašajte in izvedeli boste tudi lokacijo. Če ne drugače na zasebno e-pošto, kot sem to že sporočil nekaterim.

Pa lep pozdrav.
#30
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2021
05 Oktober 2021, 09:51
Pozdravljeni!

Sam sem izkoristil priložnost in za vikend malce stikal po pobočjih Matajurja. O gobah ne duha ne sluha - prav nobenih!  :'( Razen uporne marele se ne dajo.  :laugh: Teh pa se da z malo vztrajnosti nabrat kar lepo število!  ;)

Povsem druga zgodba pa je bil "moj" osrednjegorenjski gozd... Gozd je ponudil lep pogled na raznovrstne gobe. Sicer jih je po posamezni vrsti omejeno število  :-[, a se vidi, da hočejo na plan. Tako sem jih kar nekaj pustil, da počakajo na druge gobarje ali celo mene, če mi spet rata...  ;D

Vso srečo vsem, ki se še odpravljate v gozd!

Lp.