Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - TopCat

#1
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2024
08 April 2024, 08:33
Vroča nedelja je bila idealna za sprehod in izvidnico ob rečnih bregovih. Narava pa je bila tudi radodarna, četudi kar nekaj prej kot ponavadi.   :laugh:
#2
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
20 November 2023, 10:23
Pozdravljeni,

glede na razmere in čas v letu sem se tudi sam včeraj odločil, da grem preverit kako je s snežkami. Poleg tega, da me je v okolici Vodic presenetila zelo lepa rast in kakovost snežk, me je osupnila rast tudi drugih gob. Kaj hitro so mi napolnile košaro.  ;D

Vso srečo vsem!
#3
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
25 Oktober 2023, 07:35
Pridružujem se opazki reneja, da v nižinah gob res ni v izobilju, se pa vseeno najde. Poleg tega se na določenih kotičkih gozda razbohoti rast raznovrstnih gob - res je da večinoma manjkajo gobani na splošno. Poleg tega sem opazil, da je letoz (zaenkrat) res malo število rdečih mušnic...  :'( Mogoče pa dež in manjša ohladitev prineseta novo rast.

Vso srečo tistim, ki se še odpravljate v gozd!
#4
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
15 Oktober 2023, 07:36
Triglav, se najde se (tudi širša okolica Ljubljane)...  :D
Je pa res, da so gobice kar željne današnjega deževja.

Vs srečo!
#5
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
10 Oktober 2023, 07:15
Pozdravljeni,

tudi nižinski osrednjegorenjski gozdovi ponujajo obilico raznovrstnih gob. Košara je bila polna v zelo kratkem času. Upam, da se bo tako nadaljevalo...  :D

Vso srečo vsem!
#6
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
18 September 2023, 08:57
Pozdravljeni!

"Moj" osrednjegorenjski gozd me pa je presenetil z bogato rastjo turkov/dedov.  :o V eni urci je bila košara dodobra napolnjena. Najde se tudi kakšen goban, lisičke so res umirile svojo rast, iz zemlje pa počasi kukajo že tudi druge gobe. Res presenetljivo glede na suho vreme. Je pa v gozdu res prijetno.

Vso srečo!
#7
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
07 September 2023, 08:28
Pozdravljeni,

potrjujem kar je zapisal uporabnik rene. V gozdu je res malo gob, le lisičke kot da jih vročina in suša ne bi motila, rastejo kot nore.  ;D Za nas, ki smo njihovi ljubitelji, je trenutna sezona zelo dobra, kljub izostanku drugih gob.  :laugh: Je pa ena stvar, ki jo moram še napisati... Našel sem že tudi prve kozjenoge mesnatovce in črne trobente, a za razliko od lisičk so bile popolnoma napojene z vodo, kar je pripeljalo do tega do so bile v celoti plesnive in so ostale v gozdu.
#8
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
15 Avgust 2023, 09:37
Pozdravljeni še z moje strani!

Sam sem se v 'moj' osrednjegorenjski gozd tudi odpravil med vikendom. Tam kjer mi kakšen plaz ali deroča voda nista odnesla rastišč je bil pogled na gozd zelo jesenski.  :D Veliko vrst gob je pognalo... Če ne bi bilo tako soparno in zeleno, bi rekel da smo nekje konec septembra ali začetek oktobra. Kaj hitro je bila košara polna in sem lahko šel domov.  :) Kvaliteta pa je bila zelo različna - od popolnoma črvivih do čisto zdravih!

Sem pa se z otrokom (v nedeljo) odpravil tudi bolj na sprehod kot gobarjenje v mariborski Stražun. Našla sva kar nekaj golobic, največje veselje pa je bil orjak na zadnji fotografiji!  ;D :o

Pa vso srečo tistim, ki še greste stikat za gobami!
#9
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
31 Julij 2023, 07:49
Pozdravljeni!

Po zelo dolgem času sem se tudi sam odpravil v 'moj' osrednjegorenjski gozd. Sem si rekel, nekaj pa se bo že našlo...  :D Ne samo, da se je nekaj našlo, skorajda v rekordnem času sem napolnil košaro!  :o Celo tako hitro, da sem moral popoldan še na en sprehod, da sem zadostil potrebo po rekreaciji...  ;D To se še mi, v tem času leta, ni zgodilo... Najde se veliko vrst gob, tako stare kot mlade. Najbolj pa sem se razveselil sočnega mlečnika (na tem mestu bi se rad iskreno zahvalil uporabniku klavirju, ki mi je pred leti na tem forumu predstavil to gobo - na pikniku je bila hit!), ki ga lani sploh nisem našel, letos pa raste tako, da so predeli gozda kar oranžni! Pa še zdravi (nečrvivi) so! :laugh:
Toliko iz moje strani. V priponkah je nekaj utrinkov.

Vsem, ki se še boste odpravili v gozd želim obilo sreče in veselja!  ;)
#10
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
12 Junij 2023, 06:50
Pozdravljeni!

V nedeljo zjutraj si nisem mogel pomagati in sem jo mahnil v "moj" osrednjegorenjski gozd...
Bila je poezija; mir, prava temperatura in veliko pozitivnih presenečenj.  :laugh:
Nekatere vam prilagam v fotografijah, je pa bilo še kar nekaj takih (predvsem lisičke), ki še čakajo v gozdu - jih je veliko, a enostavno premlade/premajhne, da bi jih utrgal.  :angel:
Je pa tudi zelo veliko gozdnih sadežev, ki pašejo kot sladica po okusnih gobicah!  ;)

Vso srečo tistim, ki se še odpravljate v gozd!
#11
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2023
24 April 2023, 08:04
En lep spomladanski pozdrav vsem tudi z moje strani!  :D
Letošnja sezona se je zame lepo začela.  :laugh:

Srečno!
#12
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
21 Oktober 2022, 18:48
Pozdravljeni!

Spet sem malce zataval v "moj" osrednjegorenjski gozd... Kljub temu, da rast počasi a vztrajno zamira je v gozdu moč najti še marsikaj (tudi prijatelja na 2. sliki  ;D )! Morem priznat, da sem bil izredno vesel, ko sem našel prve letošnje snežke. In niti ne tako malo! Res nas je letos narava lepo in bogato založila z gozdnimi dobrotami.  ;D :angel:
Sem pa žal opazil, kar ste drugi gobarji s Pohorja že pred menoj. Bogata rast gob je v gozd privabila številne nekulturne (neotesane) obiskovalce, ki nimajo nikakršnega spoštovanja do gozda. Žal je bila moja vrečka za smeti enako polna kot košara z gobami...  :'( :'(

Srečno!
#13
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
12 Oktober 2022, 20:56
Citat od: Primorec dne 12 Oktober 2022, 20:49
Potrjujem kar pravi gospod Everton glede kozjenogih mesnatovcev. Danes sem jih kar nekaj nabral. Ko sem se vračal k avtu sva imela z lovcem eno debato glede letošnje gobje letine, ki je res nekaj posebnega. Po forumih krožijo govorice, da gobe noro rastejo po jedrski nesreči. Baje, da je to bilo res po Černobilu.
Kaj pa pravite vi dragi forumaši ali sploh je kaj resnice v tej trditvi?

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR):

"UVHVVR vsako leto izvaja monitoring živil, izbor živil, ki se vključujejo, pa rotira. Letos smo tako v vzorčenje vključili šampinjone, vzorec je bil skladen.

Radioaktivnost živil je sicer posledica kontaminacije okolja. Po nam znanih podatkih je stopnja onesnaženosti (radioaktivnosti) okolja v letošnjem letu primerljiva stopnji onesnaženosti iz prejšnjih let.

Na podlagi navedenega razlogov za povišano stopnjo radioaktivnosti gob ni. Tudi rezultati ostalih vzorcev živil, ki so bila vzorčena v okviru monitoringa, ne kažejo odstopanj v primerjavi s prejšnjimi leti."
#14
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
07 Oktober 2022, 08:46
Pozdravljeni!

Včeraj uspel priti v gozd v širši okolici Vodic. Eksplozija rasti raznovrstnih gob. Se res stežka spomnim, kdaj sem videl v tem gozdu tako bujno rast. Seveda je bila tudi eksplozija števila gobarjev - ponavadi nisem srečal nikogar, včeraj pa...  :o

Lep gobarski pozdrav!

P.S.: V prilogi pa dva izmed res mnogih.  :D
#15
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2022
29 September 2022, 14:17
Citat od: Primorec dne 28 September 2022, 19:58
Danes nabrano v okolici Ljubljane proti Dobrovi. Zanimivo, da razen jurčkov nisem videl kaj dosti drugih gob. Lisičke sem našel šele na koncu in enega gobana z rdečim betom. Golobic nič, marel tudi ne.
Imam pa vprašanje za strokovnjake, če bodo hoteli deliti svoje izkušnje. Zanima me ali jurčki rastejo tudi tam kjer so borovnice. Do sedaj sem vse našel tam, kjer je bila čistina in čim manj zelenega rastja pod drevesi.
Lepe gobarske dneve še naprej!
Andrej

Pozdravljen, Primorec!

Sam večinoma med borovnicami najdem cigančke oziroma pšenično koprenko. Ta prav obožuje borovnice!  :D
Tu in tam pa se najde tudi kakšen jurček, a so redki, predvsem v primerjavi s cigančki.

Toliko z moje strani.

Gobarski pozdrav!