Črvi v gobah

Začel/a klavir, 14 November 2023, 22:35

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Zdaj ko so črvi v mlincih v osnovnih šolah postali prava senzacija, bi se lahko malo pogovorili, kakšne norme imamo s tem pri gobarjenju. Zase lahko povem, da načeloma črvive gobe izločimo, razen če gre za kakšno redko, imenitno vrsto. Takrat ne moreš biti izbirčen. Smrčki so na primer spomladi, če je bolj suho in toplo, zmeraj črvivi, spomnim se, da sem jih hotel jesti ocvrte, pa se jih noben drug ni hotel taknit, ker so bili odznotraj beli od črvov, ko si odgriznil gobo, ta je bila najhujša. Drugače pa so običajno poletni jurčki črvivi, pa jih marsikdo suši. Enkrat sem pogledal v trgovini zmrznjene jurčke, seveda so bili naluknjani. Folk pa misli, da v življenju do teh mlincev še ni enega črva nihče pojedel, a vsi smo jih nevede že kdaj, sicer pa pravijo, da bo to hrana prihodnosti. Noja, bomo videli...

gusar76

Tudi jaz pojem kakšnega črva z gobami in se pri tem ne sekirami preveč. Načeloma pa črvive jurčke sušim in po mojih izkušnjah gobe med sušenjem črvi zapustijo. Lahko pa povem posebno prigodo na to temo. Pred leti sem skuhal gobjo juho in hči je na robu krožnika opazila nekaj sumljivega. Vprašala je""Ata, kaj je to?" Odgovoril sem, da je verjetno začimba. Nato je nadaljevala: "Zakaj pa ima oči?" V tistem trenutku sem črva zgrabil z roko in ga nesel v usta. Potem je bila potolažena in ni bilo več vprašanj.

grgr

Haha, pravi pristop! Sam se glede črvičkov v gobah ne sekiram sploh; povsem črvivo obrežem, ostalo pa mirno predelam. So vrste, ki so hudo rade črvive in takim najprej potipam bet da presodim, če je sploh za trgat (sirovke absolutno, tudi golobice in kostanjevke).
Koliko pojemo črvov v sadju, ne ve nihče, zagotovo pa ne malo (v češnjah, slivah,...).
Zelenjava pa je lahko polna gosenic; se je že zgodilo, da sem na vrtu odrezal brokoli, ga razrezal na par večjih kosov, med kuho pa pobiral zelene gosenice na polno :)