3-dnevno začetno gobarsko izobraževanje 1. stopnje

Začel/a Divja, 14 December 2022, 23:00

Prejšnja tema - Naslednja tema

Divja

Zdravo!

Društvo DIVJA te vabi na...

ZAČETNI TEČAJ SPOZNAVANJA GOB (3 dni; pet.-ned.; 13.-15.1.2023)
Vas zanimajo gobe in bi jih želeli bolje spoznati? Radi zahajate v gozdove, parke in na druga območja, kjer opažate mnoge od približno 5.800 vrst gob, ki so bile zabeležene na območju Slovenije?
Če bi se radi pobližje spoznali z najpogostejšimi vrstami gliv pri nas, vas toplo vabimo, da se nam pridružite na začetnem tečaju spoznavanja 80 vrst gob, ki ga organiziramo za vas.
Tečaj je primeren za vse, ki ste navdušeni na skrivnostnim svetom gob.
Tečaj v trajanju 15 šolskih ur bo potekal štiri dni in bo sestavljen iz teoretičnega dela (3 dni ob popoldanskih urah preko ZOOMa) in praktičnega spoznavanja gob (1 dan), ki ga bomo za vas pripravili na vodeni delavnici v naravi. Teoretični del bo potekal od petka do nedelje, 13.-15.1.2023, vodena delavnica bo izvedena spomladi 2023 (datum sporočimo naknadno).

Teoretični del
13.-15.1.2023 (pet-ned; vsak dan od 17:30 do 20:00) poteka preko platforme ZOOM
Vodena delavnica
April / Maj 2023

Kako bo izgledala ekskurzija lahko vidiš tukaj:
https://divja.net/gobarska-delavnica-pustolovscina.../
Udeleženci boste uvodoma spoznali osnove naravovarstvene zakonodaje v povezavi z gobarjenjem, pravila gobarjenja in obnašanja v gozdu. Sledi spoznavanje 80 vrst gob, glavnino katerih predstavljajo najpogostejše vrste gob, ki uspevajo v Sloveniji.

Ker cilj izobraževanja ni le naučiti se peščico kulinarično pomembnih vrst gob, za nabiranje katerih je ključno poznati tudi njihove sorodne vrste, s katerimi bi lahko prišlo do neželjene zastrupitve, bo posebna pozornost dana tudi strupenim in smrtno strupenim vrstam gob, ki uspevajo v Sloveniji.
Zasnova tečaja je prilagojena cilju, pri udeležencih vzbuditi zanimanje za gozd kot življenjski prostor, v katerem potekajo številni procesi, ki so pomembni tudi za nas ljudi. Pomemben del izobraževanja bo tako namenjen tudi predstavitvi osnovnih značilnosti slovenskih gozdov, pomenu poznavanja drevesnih vrst in značilnosti posameznih rastišč, ter nenazadnje tudi ekološki in naravovarstveni pomen gliv.

Vsak kandidat izobraževanja pred samim tečajem prejme skripto, ki vključuje tudi slikovno gradivo s prikazom vseh obravnavanih vrst.

Praktični del (terenska ekskurzija) zajema obisk izbranih delov slovenskega gozda, kjer se boste naučili opazovati, iskati in prepoznavati različne vrste gob. Nabrane gobe bomo s pomočjo vodje izobraževanja določili ter na praktičnih primerih spoznali glavne značilnosti posameznih vrst, ter možnost morebitnih zamenjav s podobnimi vrstami. Po koncu sprehoda bomo pripravili gobarsko razstavo in skuhali gobji golaž nad ognjem.

Izobraževanje je osnovano po aktualni naravovarstveni in okoljski zakonodaji, usklajeno je tudi s Pravilnikom o izpitih in pridobivanju nazivov v Mikološki zvezi Slovenije. Tečajniki boste svoje osvojeno znanje preverili zadnji dan teoretičnega dela izobraževanja, ko bo potekal tudi preizkus znanja. Ta naj bo predvsem vaša popotnica in vzpodbuda pri nadaljnjem odkrivanju in raziskovanju skrivnostnega in slikovitega sveta gob.

Tečaj bo vodil mag. biol. in ekol. z naravovar. Luka Šparl, determinator samostojni svetovalec pri Mikološki zvezi Slovenije. Luka je aktiven član Gobarsko-mikološkega društva Ljubljana, Gobarskega društva Ptuj in član več nevladnih organizacij s področja ohranjanja narave. Je profesionalni naravovarstvenik, ki službeno deluje v najbolj obiskanem zavarovanem območju narave v Sloveniji.
Luka svoje znanje deli tudi med mladimi, saj je osnovnošolcem, dijakom in študentom mentor pri strokovnih nalogah s področja gliv in mentor skupin za proučevanje gliv na študentskih raziskovalnih taborih po Sloveniji.

Cena za celoten tečaj, ki bo potekal v 3 dneh teoretičnega dela
13.-15. 1. 2023 (pet-ned; vsak dan od 17:30 do 20:00) preko platforme ZOOM
in 1 ekskurziji (9.00 - 14.00) je 139€ po osebi.
V primeru prijave 2 oseb je cena 119€ na osebo.
Prijave so obvezne preko spodnje prijavnice:
https://forms.gle/KAonksHtfmFRFjQe9

Po prijavi boste prejeli račun na vaš email, po plačilu bo vaša udeležba potrjena.
Izobraževanje se bo izvedlo v primeru najmanj 10 prijavljenih.
Pogoji prijave na dogodek:
V primeru odpovedi prijave s tvoje strani:
Če se odjaviš - ne glede na odpovedni rok se zaračuna strošek administracije 5€.
Če odpoveš več kot 1 mesec pred dogodkom vrnemo celoten znesek plačila.
do 10 dni pred dogodkom vrnemo 80% zneska prijavnine.
manj kot 10 dni do 72 ur pred dogodkom vrnemo 50%.
manj kot 72 ur zadržimo celotno prijavnino.
V primeru neudeležbe zaradi nepričakovane bolezni in predložitve zdravniškega dokazila vam izdamo darilni bon v vrednostni vaše prijavnine, ki ga lahko koristite v enem letu za drug dogodek ali izdelke iz spletne trgovine v društvu Divja.
Prijavo lahko prenesete tudi na drugo osebo.