DETERMINACIJSKI IZZIV - ali poznate te gobe?

Začel/a gobjigoban, 29 September 2022, 15:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

gobjigoban

Lepo pozdravljam vse udeležence foruma!
S prijatelji smo se navdušili nad gobarjenjem, ker smo čisti začetniki, se obračam na vas za bolj podučeno, strokovno perspektivo.
Vsak od nas ne včeraj na Pokljuki nabral nekaj med 10 in 15 različnih gob, ki sem jih jaz shranil in jih lepo oštevilčil, da se lahko z vašo cenjeno pomočjo kaj naučimo. Če smo naredili kakšno neumnost se vnaprej opravičujem v imenu vseh nas. Veseli pa bomo res vsakega vašega napotka, navodil, predvsem pa novega znanja. S tem namenom sem se pridružil forumu. 
Torej, dragi poznavalci, katere gobe so na fotografijah?

Ta Pravi Gobar

#1
Gobjigoban, jaz bi od tega v gozdu pobral 25 - zgleda kot jesenski goban, ampak menda ni glede na nek ring na sredini beta, 51 - Kostanjevke in 14 -  Sirovke mlade. 17 - daleč prestare Kostanjevke, 47 prestare Sirovke. Drugače če kdorkoli gleda ta forum naš, prvo kar vidi je da sta samo dve glavni temi - Gobarjenje in pa Determiniranje. Za pravo določitev je dobro fotka vsake gobe posebej, od strani, od zgoraj, od spodaj, pa prerezana tudi ne škodi - vertikaln prerez. Tako določiti gobe z malimi fotkami je nevarno. Naslednjič kar v temo Determiniranje z vprašanji glede vrste gob. Lep pozdrav

slavko

Kot je zapisal član foruma Ta Pravi Gobar, je za pravo določitev potrebna fotka vsake gobe posebej, od strani, od zgoraj, od spodaj, pa prerezana tudi ne škodi - vertikaln prerez. Opozoril bi na gobo številka 11, ki je povzročila smrtne slučaje na Japonskem, zleknjena školjkarica.

Če vas zanimajo gobe, predlagam, da se vključite v katero od gobarskih društev. Na tak način boste spoznali veliko novih vrst in se veliko naučili od izkušenejših gobarjev. Dejansko ste pripravili manjšo razstavo gob, kar običajno počnemo v društvih.

Lep pozdrav,
Slavko

gobjigoban

Hvala Ta Pravi Gobar in slavko. V prihodnje grem sigurno k gobarskemu društvu, a bo to počakalo spomladansko sezono. Sem pa danes med rekreacijo slučajno našel še par gob, ki jih objavim v drugo, popularno temo, sumim da so dobre.
skušal sem naložiti večje fotografije, a forum ne pusti. Na WeTransfer sem obesil fotografije original velikosti, če bo kdo želel kaj dodati. Povezava: https://we.tl/t-ETi1DuBwCq Hvala! :D