IDENTIFIKACIJA GOBE

Začel/a tacman, 20 September 2022, 11:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

tacman

Spoštovani;

Našel sem gobe, ki imajo vse lastnosti sirovke, razen trosnih lističev, ki jih ni - so nakazani samo žlebički in pa bel poprh.
Ali kdo ve za katero vrsto gobe gre?

Osti jarej
Stanko

slavko

Na posnetku je užitna sirovka, ki jo je najverjetneje napadla zaprtotrosnica Hypomyces lactifluorum.

Posledica tega napada je, da imajo užitne sirovke okus po morski hrani in čvrsto, gosto teksturo. V ZDA so znane pod imenom ''Lobster mushroom'' in veljajo za specialiteto.

Lep pozdrav,
Slavko

Nagi Bator

Sem nasel zadnjic tako napadenega mladega jurcka in je precej smrdel. 
Ceprav imam rad vso morsko hrano in v ribarnici nikdar nimam asociacije na smrad, tega ne bi jedel.

slavko

Niso vse plesni enake. Podobno kot višje glive, so tudi nekatere plesni užitne, druge pa ne. Kako bi sicer uživali sire kot so camembert, roquefort, gorgonzola,...

Lep pozdrav,
Slavko

tacman

Hvala za odgovor - sem ga razumel, nisem pa vedel, da če micelij napade drug micelij, da lahko pride do deformacije trosnjakov. Mislil sem, da mikro-organizmi med seboj poračunajo tako, da ni deformacij, ampak, da tisti ki zmaga pač zmaga.

Osti jarej
Stanko

klavir

Jaz sem takšne sirovke že poskusil pečene - niso se mi zdele nič boljše, kvečjemu obratno, bolj praznega okusa so bile...

olinad

Pozdrav vsem ljubiteljem. Večkrat naletim na 'Lobster mushroom'', a me že videz odvrne od kulinaričnega preizkusa. Je kak poseben način priprave? Sirovke so mi drugače odlične, pečene na žaru. So take plemenite plesni tudi na drugih gobah in ali je kak zanesljiv način, kako jih razlikovati od škodljivih?