Gobarjenje 2022

Začel/a klavir, 01 Januar 2022, 00:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

vidak

Oooo, kakšne lepe jurčke je našel Kobanc!

Tudi sama sem danes malo brskala po bližnjem gozdu...
jurčki so se malo potihnili, so me pa lisičke prijetno presenetile.
Jutri za kosilo bodo domači pljukanci z lisičkami.
Priporočam tale recept: https://kruhinvino.com/2019/08/04/domaca-re-kreacija-l-bastianich/

Lep pozdrav vsem!

Triglav

Prve letošnje gobe

vidak

Danes sem takoj po službi "zgasnila" v gozd...
Pravo zdravilo za dušo, za bonus pa tile lepotci na sliki.
Nabrani v pretežno bukovem gozdu, cca. 400-450 nmv.
Na sončnih, ne preveč vlažnih legah.

Lep pozdrav vsem na forumu!

Kvader

Zgleda da je bil torek pravi dan za gobe in še polna luna. Morda še jutri kaj. So pa vsi na soncu razpokni. Lepi so tisti v nekaj sence. Vsi so presenteljivo čvrsti in zdravi. Niti malo črvivi. Do sedaj, vsa leta nazaj, sem našel malo poletnih gobanov oz. v tem času uporabnih. Večinoma so bili zelo črvivi. Zadnje padvine se sploh ne poznajo, čeprav jih je bilo letos kar veliko. Dva na sliki se zelo očitno kažeta soncu in posledice so vidne. Verjetno je to od sonca in ne od vlage - dežja. Bodo povedali poznavalci.
Pohorje 550 nmv - 650 mnv, "toti konec".

Veliko užitkov vsem.

Triglav

Današnja nabira.

kobanc

Sprostitev v gozdu in občudovanje lepotcev popestri dan.

vidak

Danes so pa kar skakali pred oči :D Zgleda, da jim je petkovo deževje zelo pasalo.
Večinoma zdravi in lepi, predvsem pa dobri... mmmm
Še kakšen dan, dva, potem bo pa najbrž že prevroče.

Vsem lep konec tedna in uspešen gobolov.

rene

Za nedeljo zjutraj bo ;D

Kvader

V sobotni vročini srečam od sonca premagan dežnik. Ja, bo držalo, dežniki so narejeni predvsem za dež. Upam, da bo kaj bolje jutri po tem dežju.

Ta Pravi Gobar

Škoda da je zdaj ta vročina brez padavin začela.  Zadnji mesec je bilo na 1000 do 1200 m Pohorje zelo zanimivo. Začelo se je z malimi štorovkami, kmalu po tem pa žametastimi gobani v začetki junija. Bisernic je bilo kot nikoli, še v torek sem jih precej videl. Poletni gobani kak kje na določenih delih se sploh niso pojavili kjer so bili vsako leto, spet drugje celih 17 komadov skupaj. Golobice razne kar na veliko. Tudi leponogi in grenki gobani, zdaj je videti precej zaščitenih vražjih gobanov. Našel sem dva borova gobana kakih teden dni nazaj. Tudi žolčasti grenivci me poskušajo nabrisat, rastejo med poletnimi gobani. Lisičke so kakih 10 dni prisotne tam gori. V torek sem našel nekaj sirovk. Zanimivo da sem bil tam zgoraj razen en dan ko je bilo nekaj upokojencev v akciji ves čas sam - nikjer nobenega gobarja sploh. Določeni tereni ves čas brez ene gobe, spet drugi z morjem gob vseh sort. Žal pa zdaj ta vročina s sušo končuje to veselje.

kobanc

Sem šel malo pogledati, bolj zaradi treninga. Nekaj starih gob, dovolj za zajtrk.
Je pa bilo pred 14 dnevi pestro. Zelo obilen prvi val, takšen, kot si ga lahko samo želimo. Upam, da bo še podobno od avgusta dalje.

Kvader

V gozdu so bili danes idealni pogoji za širitev pluč. Gob je kar nekaj vendar nič od tega kar poznam. Sem pa videl ogromno belih na sliki in oranžnih. Lahko kdo pove, če ti vrsti nabira.

rene

Tak bogo si pa res nisem mislil da bo trenutno v gozdu. Lisičke in golobice, drugo nič. Upam na kaj dežja petek/sobota drugače ne verjamem da bo kaj do septembra. Naslednji teden kaže do 38 stopinj...

klavir

Kvader, na zadnji sliki so sočne mlečnice, Lactarius volemus (vsaj po starem), po domače mlečne pečenice, julij je njihov mesec. Jaz jim rečem tudi gozdne pleskavice ali gozdni čevapi, pečene in zakrknjene so odlične - z vonjem po slanikih. Trenutno jih imam dve kišti v kleti in jutri delam piknik z "gozdnimi čevapi"... So tudi ene nezamenljivih vrst in jih je lahko nabirati - vedno oranžne barve (različek je temno oranžen in bolj zajeten) z obilnim milim belim mlečkom in tipičnim vonjem po slanikih. Samo za pečenje ali za polpete.

Kar se tiče vremena, bo v redu še cel drug teden, kjer bodo danes in jutri nevihte (upajmo, da ne prehude), če ne v nižinah, bodo pa gobe v višjih legah, nad 1000 metri, kjer temperatura ne more doseči 30 stopinj v senci v gozdu. Tudi sam sem šel na Pohorje včeraj - sicer nižje med 500 in 900 metri okoli Ribnice na Pohorju, našel kake pol kile lisičk - če sem natančen, samo luskatih in ogromno mlečnih pečenic, enega rumenega jurčka, tri bisernice, nekaj užitnih golobic ter tri žametne gobane. Bili pa sta tudi že dve japonski matsutake gobi na njihovem rastišču.

lp

Kvader

Hvala za odgovor. Jih bom naslednjič nekaj pobral, če jih bom videl seveda. Žar je pa itak v st.by.