Gobarjenje 2020

Začel/a klavir, 04 Januar 2020, 17:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

Sam pa se nisem dolgo nič oglasil, ker nisem skoraj nič hodil na gobarske izlete. Sem pa veliko hodil po gobe. Razlog je bil namreč v tem, da so mi rasle dobesedno pred nosom. Od zadnje jeseni poznam namreč en plac čisto blizu mojega doma peš, kjer so zapuščene bajte, na robu nekdanjega dvorišča pa veselo ženejo bukovi ostrigarji. Pa ne iz lesa, ampak iz organskih odpadkov. Spodaj je namreč samo trava. Moja teorija je, da so bodisi tam nekoč, ko so še živeli ljudje na tistem kraju, na slami gojili ostrigarje, pa je to ostanek nekdanje bale, ali pa je nekdo od drugod tu odvrgel stran z micelijem okuženo slamo, ker ni bil več zadovoljen s pridelkom. Pa so se prijeli. Bukov ostrigar namreč ne more kar tako zrasti iz tal, tudi če so hranljiva. Prva runda je bila v oktobru, druga pa je začela rasti za božične praznike. In to so se kar ostanki starih gob spremenili v neke vrste 20-30 cm debel sklerocij, iz katerega so poganjale mlade gobe, ki niso imele stika s podlago sploh. Takega načina rasti, da bi gobe "jedle same sebe", še nisem videl.  Čeprav gre tam mimo cel kup ljudi, sem samo jaz lepo postopoma v enem mesecu obral gobe dol (mraz jih je ščitil pred siceršnjim propadanjem, večino časa so bili globoko zamrznjeni, v konstantni senci). Skratka, bukovih ostrigarjev imamo za to zimo kar lepo dosti...


gusar76

Bravo, Klavir!

Dobra najdba, kljub hudi suši, ki nas pesti v zadnjem času! Pri nas komajda kaj zraste!

klavir

Kljub temu, da je za zimske gobe presuho in pretoplo, smo šli malo v Prekmurje sprehajat se k Muri. Tam so res lepe planjave zvončkov...



Od gob nekaj posušenih uhljev in začuda škrlatne čašice...

Naročil pa sem kotel za bograč pa smo ga skuhali kak pravi Prekmurci... :)


Mura - Mali Balaton





Slim Shady

Ali se da jurčke gojiti kje trgovine dobijo suhe jurčke...

slavko

Jurčke je načeloma mogoče gojiti podobno kot gomoljike (tartufe). Kupite drevo ali grm, ki je okuženo z ustrezno vrsto gobe. Vendar je pri jurčkih, ki dosegajo ceno okoli 20 EUR/kg, tako početje neekonomično. Gomoljike (poletne ali zimske) dosegajo ceno nekaj 100 EUR/kg, bele pa lahko nekaj 1000 EUR/kg. Zato je gojenje teh vrst gob v marsikaterih evropskih državah precej razširjeno.

Posušene jurčke (lahko tudi sveže ali iz zamrzovalnika) posamezniki pobirajo, zadruge ali ustrezna podjetja te gobe zbirajo in jih nato prodajajo trgovinam. Na artiklu, ki ga kupujemo, je navedeno od kod te gobe prihajajo (npr. jurčki iz Bolgarije ali Romunije, lisičke iz Litve itd.)

Lep pozdrav,
Slavko

anica


Pozdravljeni v novi gobarski sezoni, ki se je začela uspešno.

3. 3. prve marčevke.  LP A.


gusar76

Bravo, Anica! Krasna bera!

gusar76

Tudi pri nas se je začelo... ;)

gusar76

Še nekaj današnjih...

lisjak

za marčevke še ni prepozno

klavir

Lepo pozdravljam in malo poročam.

Danes je bilo možno na Goričkem videti zelo lepe primerke marčnic. Šli smo na sever Goričkega, kjer so zelo lepi gozdovi bora in bukve. Zelo hitro se je dalo najti prelepe primerke...


(Ta slika je še od 4. marca, ko sem prav tam prvič iskal marčnice)

Pa tudi prave družinske...



V prvem gozdu ni bilo veliko, kake tri kilometre naprej pa so kar rinile in rinile ven.



Sčasoma prideš do madžarske meje, nekdo je nekoč povedal, da baje rade rastejo med stebrički tam, moje izkušnje so drugačne, že kak kilometer pred granico se nehajo, na porabski strani pa ni bilo niti ene gobe danes. Pa pot nazaj in počasi proti domu.

Če bo čez vikend kaj padavin, kot menda obljubljajo, se lahko veselimo marčnic še kake slabe tri tedne, sicer se bo pa vse prej zaključilo. Zaenkrat še ni presuho.



Mogoče najlepši šop marčnic letos zaenkrat:



Lep pozdrav

klavir

Sporočam pa še, da je v gozdu neverjetno klopov že od začetka marca. Sam sem jih našel na sebi že kakih 15, pa gotovo se je še kak skril. Zaščita je vsekakor potrebna. Nekje sem bral, da lahko tudi polovica klopov prenaša boreliozo, precej manj pa klopni meningitis. Seveda če dobimo okuženega klopa, še ne pomeni, da bomo zboleli, zato je tako pomembno vzdrževati dobri imunski sistem. Meni je sicer moj zdravnik pred dosti leti že povedal, da sem zelo verjetno že cepljen proti klopnemu meningitisu za neko obdobje, če sem res imel zelo veliko klopov, od katerih je gotovo kak bil okužen, saj da za to ni potrebno preboleti bolezni. Takrat sem se sicer dal cepiti. Zdaj me nekaj let klopi niso marali, letos pa spet kar precej prihajajo...

gusar76

Bravo, Lisjak in Klavir! Odlične fotke!

Sam pošiljam še nedeljski fotki z dolenjske.

gusar76

Danes sem pozabil fotoaparat doma, zato je današnja fotka bolj "kuhinjska". Sem pa v v hosti opazil, da postaja vse zelo suho in če ne bo večjega dežja, bo našega veselja že ta teden konec. Pri nas so določena rastišča že popolnoma suha. Malo bolje je pod smrekami in v dolinah, na slemenih pa je že sedaj suša. Nekatere gobe so že zelo izsušene, je pa res, da ni prav nobene stare. Do konca tedna bo konec, saj ni prčakovati večjih padavin, ki bi bile danes dobrodošle. Upajmo na padavine konec tedna. Vsaj en dan bi lahko močno zalilo! LP vsem!

gusar76

Včeraj čisto nič, suho kot poper! Danes pa, začuda, zelo dobra gobarija! Namesto v trgovino hodimo v hosto in na travnik po marčevke, regrat in čemaž, pa tudi prve koprive smo že jedli! Nekaj utrinkov prilagam.