Gobarjenje 2020

Začel/a klavir, 04 Januar 2020, 17:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

gusar76

Tudi pri nas veselo poganjajo! ;)

LP

klavir

#436
Pozdravljeni.

Ni še konec gobarske sezone!

Zdaj, ko se je sneg stopil, sem čas za enega pol meseca nazaj potegnil in šel spet po jesenske gobe. Ena lokacija je bila v mešanem, pretežno borovem gozdu na obeh straneh gozdne ceste, ki poteka po meji med občinama Rogašovci in Kuzma, druga pa že na madžarski granici. Po treh minutah se mi je itak že utrgalo. 7. decembra v mešanem gozdu raste na stotine vrst gob, svežih in onih zaradi mraza ohranjenih, a nikakor razpadajočih. Po malo več kot pol ure sem imel nabranega, kolikor lahko porabim in razdelim, nato sem skoraj samo gledal in slikal. Po treh korakih v gozdu že morje lijastih lisičk, po petih korakih pet velikih snežk, nato veliko rastišče črnih trobent (le redko kateri šop je bil že sluzast), pa golobičja kolobarnica... Ob gozdni cesti cel ris redkih teranovk ter nekaj poznih polževk. Sploh je bilo polževk nebroj, našel sem celo okusno vrsto, ki je ne poznam - takih limonastih barv, lahko da je šlo za zlate polževke. Na mahu vitezovke na svojih rastiščih, nekatere še čisto mlade, živo citronasto rumene, prave in ponarejene... Mišk bi lahko nabral na tone, a sem vzel samo eno. Povsod nebroj raznih majhnih gobic, od sehlic do čeladic in razcepljenk... V drugem gozdu še mlade kostanjevke in dva jurčka ter lepa maslenka. In ponovno ris medenih voščenk, tokrat še večji. Do gozda, v katerem bi v zdajšnjih razmerah zagotovo bile preproge žoltih trobent, mi sploh ni uspelo priti. Skratka, vedel sem, da je smotrno še iti po jesenske gobe, a da bo tako dobro - povsod po gozdu stoji voda, kjer je le kakšna kotanja, ogromno vlage. - Mi sploh ne vemo, kaj imamo vsega dobrega v Sloveniji... Čisto nič ne pogrešam tujine...ups, lažem, šop lijastih lisičk je bil nabran tudi na Madžarskem, tri metre od mejnega kamna!

Na začetku lep šop črnih trobent, pa še eden...





Ogromna snežka in lijaste lisičke. (nastavljeno)



Teranovke vseh starosti, od mladih, še spodaj belih, do odraslih, zajetnih, ki imajo lističe kot poškrobljene s teranom...










Kraljevi goban. Saj ne, tudi to je zajetna polževka, a od zgoraj bi lahko zamešal. Nedvomno najlepša polževka od vseh vrst.

Takšne koničaste snežke še nisem videl. Kot koničasta mušnica, a vseeno snežka. V zemlji je nato imela čez 20 cm dolg štil!






Še nekaj lepih zelenkastih kolobarnic.

In - ali so pod listjem že prve marčnice?





Rekel bi, da je to nemogoče. Najbrž gre za izjemno redko palčkovo polževko, ki je marčni na las podobna, celo po vonju, a raste v jeseni in ne šopasto - večina je bila tudi že prestarih. Tudi od srn so bile na enak način posmukane. A vseeno - nekateri primerki na spodnji sliki, narejeni že doma, imajo tako debele bete in čokato postavo, ki ni tako značilna za palčkovo polževko, da je podobnost z marčnico skoraj (pre)velika. Tudi našel sem jih na tak način, da sem po prvi najdbi pogledal na par mest, kjer je spomladi največja gostota marčnic. In prav zares so se pojavili posamični primerki teh tako podobnih polževk.  


Ponarejene marčnice (?) pripravljene za jutrišnje pohanje

Če ima kdo kakšno idejo, kaj bi to lahko bilo še drugega, bom zelo hvaležen.

Tako kot sem bil hvaležen gozdu za to enkratno poslastico že izven gobarske sezone. Nekaj, kar da energije in elana za cel teden...

Lep pozdrav  







   

gusar76

Klavir,

prekrasno! Tole Goričko je res nekaj posebnega! Ko sem bil jaz tam poleti v hudi suši, so bile v gozdu še vedno preproge (že suhih) črnih trobent!

Res lepo in poučno.

gusar76

Pri nas vlada bolj zimska sezona. Pa to sploh ni tako slabo!  ;)

Šel sem na obhod "mojih" panjev in že "zrele" pobral, tiste malo manjše pa še čakajo na svoj trenutek. Tudi tiste, ki so zrasle previsoko čakajo, da pridem z obiračem!  :D

LP

gusar76

Pozdravljeni,

nikakor nisem uspel nič objaviti, saj so me stiskali delo od doma in moji hčeri, ki imata pouk na daljavo. Za povrh, sem prenavljal otroško sobo...

Nekaj dni v tednu pa sem si privoščil tudi zimsko gobarjenje. Prilagam fotodokumentacijo. :)


LP

gusar76

No, v petek pa sem šel na sprehod z otrokoma, malo v hrib, za kondicijo - videl nekaj črnih trobent in lijastih lisičk, tudi kakšna ježevka se še najde... kar zagledam orjaški primerek ostrigarja, "propisno" na bukvi! Eno uro sem rabil, da sem ga spravil na tla in dodatno uro, da sem ga spravil s hriba! Stara zgodba: vezava noža na palico - vejo in daljinsko rezanje, lovljenje. Ker nisem imel košare, sem se zanesel na rezervno varianto, ki jo imam vedno s seboj - bombažna mrežasta vreča.....Še dobro, da so mi punce z veseljem pomagale - brez njih ne bi šlo! :)

Noga na zadnji fotki je moja, št. 43! Za referenco! ;)

LP

gusar76

In, ja, bukev je tako debela, da je trije nismo mogli objeti. Največji ostrigarji pa premera več kot 30 cm, sicer polni vode, a še ne stari in trdi! Ko sem jih očistil, sem jih narezal na trakove in stisnil vodo iz njih, kot nekateri kumare... Nato sem jih pripravljal cel vikend na najrazličnejše načine... hit pa je bil krompir v pečici z ostrigarji in sirom! Božansko! 3/4 pa sem jih podaril, saj jih nismo bili zmožni pojesti. ;)

klavir


Nagi Bator

"Na sliki pise", da je slikana 15 minut pred objavo. Je res ?  :o

klavir

Mislim, da je mogoče. To je bilo slikano že doma.

Če gobe damo po eno plast v kartonaste škatle, podložene z aluminijasto folijo, ostanejo še nekaj dni.

Minka

Sosedov oreh mi je prinesel božično darilo. Njami.


matjazz

Še panjevk, da ne bojo samo v loncu.


gusar76