Identifikacija gobe

Začel/a AlenX, 02 December 2019, 23:36

Prejšnja tema - Naslednja tema

AlenX

Pozdravljeni. Te dni redno nabiram vijolično kolobarnico (na internetu sem videl da jo imenujejo tudi vijoličasta kolesnica). Ampak v bližini te gobe vedno raste druga ki ima isto velikost in obliko, zgradbo ampak drugačno barvo - nameso mešanice sivo/bež/vijolična je sivo/rjavkasto/srebrna. Prilepim fotografije obeh vrst.

Vijolična kolobarnica:
https://drive.google.com/open?id=1A6GUsNoZvfstBQCGVse0dfVIMEMFhTd7

Neznana goba:
https://drive.google.com/file/d/1A2di4ksqhiBNPr4gyYnZWhd0CEiFQica/view?usp=sharing

Alen


slavko

Vijoličasta goba je vijoličasta kolesnica, spodaj pa je najverjetneje milnata kolobarnica. Obe sta pogojno užitni.

Lep pozdrav,
Slavko

AlenX

Zanima me a lahko komu v MB, ki se na gobe malo boljše spozna, prinesem to gobo na vpogled osebno?

LP
Alen

BubikolRamios

#3
Na vrhu tele strani, levo  je rdeč logo, click. Prikrito, zavito ampak dela.
V iskalno polje kar vam je nekdo determiniral (upoštevati je treba vsekakor tudi možno napako determinacije in formulacije v smislu "najverjetneje")
--> http://www.gobe.si/Gobe/TricholomaSaponaceum
Piše da ni preveč zdrava, koliko je majhna količina se ne  ve (kakor za koga), lahko pa se jo naprimer skuha za test, da vidimo če je prišlo do spremembe bave.

Ko se vse tam zares prebere in stestira je pa goba že fuč (-: tako da je nima kdo kaj gledat.


AlenX

Pozdravljen, BubikolRamios. Hvala za odgovor. Stvar je v tem, da če imam namen neko gobo nabirati v prihodnje, tega nisem pripravljen delati z opisom gobe iz fotografije. Gobe imajo več podrobnosti, ki jih morda na fotografijah ni mogoče videti. Zraven tega mi ogromno pomeni teh 5 min pogovora in opis možnih podobnih gob... Tudi zaradi tega ker (morda zaradi nemirne roke pri slikanju) fotografija ni čista, se ne razbere ali je to morda tudi dišeča kolesnica (ali katera druga goba). Sem pa videl več skupin po 5-10 teh gob skupaj. Mislim da bi še vedno našel kakšno svežo na isti dan kot bi jo prinesel za pregled. Seveda tudi če to ni možno, ni problema ;)

Lp

Alen