surovi orjaški dežnik

Začel/a janina, 16 September 2007, 14:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

janina

Pozdravljeni!

Na vaši strani "gobe.si" sem zasledila, da je uživanje surovega orjaškega dežnika škodljivo. Zanima me, zakaj je temu tako? Sem namreč presnojedka in velikokrat jem surove šampinjone, česar tudi ne počne prav veliko ljudi, pa se mi ni še nikoli nič slabega zgodilo.

Orjaški dežnik poznam, vem kako okusen je ocvrt, vendar pa se mi zdi, da tudi surov ne bi bil slab. Poskusila sem en grižljaj in mi je bil zelo všeč.
Kljub vsemu sem se sklenila pozanimati o vašem mnenju kar se tiče uživanja te gobe surove, saj imate z gobami gotovo več izkušenj kakor jaz?

Lep pozdrav!

Svinjski goban

Za surove šampinjone je znano, da so dobri tudi surovi, orjaški dežniki pa niso užitni surovi, tako kot kostanjevke, ki vsebujejo toplotno razgradljive strupe.

janina

To najbrž pomeni, da vsebuje te strupe tudi orjaški dežnik.
Kateri pa so ti strupi? Kaj povzročajo?

barzen

Od nekdaj smo uživali surove obročke orjaškega dežnika in imajo kar zanimiv okus (malo po lešnikih). Meni uživanje surovih gob ni v slast, pri dežnikih pa je verjetno problem v onesnaženosti (so znani po tem, da kupičijo večjo količino težkih kovin), ki se kuhanjem zmanjša. Strupi mi niso znani, prav močni pa gotovo niso, ker bi bila ta goba potem pogojno užitna - vse močno strupene surove gobe, ki s kuhanjem ali kakšno drugo pripravo izgubijo strupenost so označene z "pogojno užitna". Dandanes pa je pri prosto rastočih gobah lahko problem v črvičkih, ki so v gobi. Na nemškem, naj bi bila pogosta lisičja trakulja, ki je seveda strupena oz. škodljiva. Nisem pa še zasledil nadaljnih raziskav na to temo.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

janina

Najlepša hvala za vajina odgovora.
Kar se tiče nogavičke... res je odlična! In mislim, da bom zaenkrat ostala kar pri "štunfku".

Hvala še enkrat!

slavko

Spoštovana Janina,

spoštujem vašo opredelitev načina prehrane, vendar bi vam tudi jaz odsvetoval uživanje presnih gob. Moj pomislek so paraziti, ki se lahko nahajajo v surovih gobah. Nekatere vrste parazitov so za človeka zelo nevarne.

Obstaja nekaj načinov konzerviranja gob, ko se njihov okus ohrani.

Gobe lahko npr. nekoliko dušimo na olivnem olju. Ko voda izpari, jih ohladimo in zamrznemo. Kasneje jih lahko pripravimo na različne načine, morda kot prilogo k presni zelenjavi.

Nekateri gobe silirajo, kot kislo zelje. Najprimernejše so sirovke.

Lep pozdrav,
Slavko