Blagva, karželj

Začel/a Primorec, 11 September 2018, 21:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

Primorec

Pozdravljeni vsi ljubitelji gob. Ker nisem še nikoli v življenju poskusil baje te najboljše gobe, ki naj bi bila boljša tudi od jurčkov, me zanima ali kdo od vas ve kakšen okus ima blagva.

Apeliram predvsem na mogoče izkušenejše in bolj zrele gobarje, ki so že poskusili te gobe v času, ko ni bilo prepovedano nabirati te zaščitene gobe.

Predpostavljam, da ni bilo še te prepovedi recimo v 50, 60, 70 letih prejšnjega stoletja.
Hvala za odgovor.



Lep pozdrav
Primorec 

gusar76

Pozdravljen,

goba je sicer res zaščitena v SLO, ampak v BIH pa ne! Tam jih najdeš na tržnici, kakor pri nas jurčke. Na kile! Tako jih redno, vsako leto, nabiramo tam v velikih količinah. Pri nas jo komaj kdaj najdem: nazadnje sem jih našel v Suhi krajini 2013 - ne vem, zakaj so pri nas tako redke!

Glede okusa. Če jih boš kuhal ali pekel, boš najverjetneje dobil okus lisičke, kar letos , ko je lisičk veliko, ni nič posebnega. Poizkusi surove z malo soli, morda malo olivnega olja. Okus je svež, rahlo pikanten. Edino tako je nekaj posebnega. Kuhana ali pečena goba izgubi to značilnost in ni nič posebnega... tako nekako kot lisička. Škoda je takšne gobe, da je kot lisička, kajne? Potem raje nabereš lisičko, ki letos raste v velikih množinah!

Lep pozdrav.

klavir

#2
Dosedanja izkustva so mi potrdila mnenje, da se o karžljih zelo veliko govori, a zelo malo ve. Splošno prepričanje je, da gre za najboljšo gobo sploh (ali pa vsaj drugo najboljšo takoj za tartufi). Obenem se ve, da je zgoraj rdeče oranžna, spodaj pa rumena, pa mogoče še, da raste iz jajčke. Večina ve celo, da je zaščitena. To pa je še vedno premalo in se kreše z dejstvom, da ljudje praviloma ne nabirajo mušnic, mnenje večine je, da so vse mušnice strupene, nekatere smrtno. Obenem pa veselo razpredajo o karžljih. Najboljši oris tega sem našel v neki sicer zelo kratki izjavi na enem, že starem forumu ali blogu. Nekdo poroča, da je mislil, da je nabral deset karžljev, doma pa ga je znanec 'na srečo' prepričal, da niso karžlji, ampak mušnice. Ampak saj karželj je mušnica! In ima tudi takšen izgled. Kar hočem reči, je to, da zdaj v teh dneh, ko se celo da videti nekaj karžljev v gozdovih, večina te gobe pusti zato, ker jih pravzaprav ne prepoznajo kot karžlje, ne pa zato, ker bi bili tako osveščeni (posamezniki seveda tudi so). Me pa veseli to, da vsaj še nikoli nisem videl karžlja, ki bi ga nekdo brcnil. Takrat bi mi bilo pa res hudo...

gusar76

Karžlji, karžlji...

slavko

Knežje mušnice oz. karžlji so v Sloveniji zavarovana vrsta in jih je prepovedano nabirati. Zato vas prosim, da v bodoče ne objavljate več posnetkov nabranih zavarovanih vrst gob, ker s tem vzpodbujate nabiranje takih vrst. Mandatna kazen za nabiranje zavarovanih vrst gob je 200 EUR.

Lep pozdrav,
Slavko

gusar76

Moja napaka! Se opravičujem in ne bo se več zgodilo!

Nabrane pa so bile v Bosni.