Gobarjenje 2016

Začel/a kragulj, 03 Januar 2016, 08:36

Prejšnja tema - Naslednja tema

Ta Pravi Gobar

Evo še malo ...

Ta Pravi Gobar

Bi vprašal za te 3 sorte gob - kaj je in ali so užitne oz. pogojne ?  Jih je kar veliko na Pohorju.

Suhadolčan

Tudi jaz Ti čestitam, Mičo! Vidim, da si že na Pokljuki. Kje si nabiral, v katerem koncu? Ali proti Kozji glavi, Blejski koči, Zajamnikom ...? Hvala Ti, da si nam (mi) zadnjič povedal, da rastejo lisičke. Šel sem po tvojih sledeh in kar lepo nabral, tudi štiri jurčke. Resda obgrizene, vendar bolje kakor nič. Žena Marta je bila sicer neusmiljena, ko je vzela nož v roke, vendar je od vsega nabranega ostalo gobjih dobrot vsaj za nekajkrat. Dobil sem tudi prvo dežnikarico. Malo staro sicer, a prva je prva! Pred kratkim sem Te že hotel poklicati zaradi medu, ker smo vsega pojedli, priznani vaški čebelar, h kateremu sem hodil, pa ga nima več. Nato sem se spomnil dveh čebelarjev in bil "uslišan". Prihodnjič pridem k Tebi, ker vem, da imaš odličen med. Kdaj se bova vnovič poskusila v odbojki? One to one!
Vse dobro in še naprej uspešno nabiranje!

MIČO

Pozdrav

Nabiram skoraj izključno samo v Karavankah.No včasih tudi na Pokljuki ob cesti ki vodi do Bohinja.

lp Mičo

Suhadolčan

Hvala, Mičo, za odgovor! Karavanke so zelo "raztegljiv" pojem, saj segajo, če prav vem, vse od bližine Storžiča (ta spada še v Kamniško-Savinjske Alpe) do tromeje nad Ratečami. Priznam, da ta konec bolj malo poznam, sem pa, če sem bil tam pravi čas, vedno kaj dobil. Celo pod Stolom, ko sem se vračal z vrha, pa spotoma malo skrenil s poti. Kaj naj naredim? Ne kaže mi drugega, kot da mi žena (danes mi je "prepovedala", da jo še naprej poimenujem, njena sestra, pri kateri smo praznovali njen god, pa se je smejala na vsa usta, ko sem omenil, ali naj jo v prihodnje imenujem po gorenjsko "naša", kot je izjemni ribniški humorist svojo ženo na prireditvi v Hrovači) rano v jutru skuha močno črno kavo, potem pa pod Karavanke, nato "pot pot noge" in kar bo, bo. Če me ne boš že Ti prehitel, Mičo!? Najhuje mi je bilo, ko sem jo še v temi brusil v gore, nato pa so me začeli prehitevati gobarji s svojimi avtomobili. Kar čutil sem, da se bo to zgodilo tudi na mojih terenih. Kot je mojemu prijatelju nad Koroško Belo, ko je stopil v gozd, dejal gobar: "Ovdje je moj teren!" Kako hudirja, če je pa to moj gozd, sem jaz njegov lastnik?! Ali bo res treba začeti postavljati zapornice, pobirati mitnino, kot so jo že v Jezusovem času v Sveti deželi? V Sloveniji gobarino, borovničnino, brusničnino ...? Danes sem slišal, da to nameravajo narediti na Pokljuki. "Lubi Slovenci", pamet v roke, če je že ni v glavah, bi dejala moja rajna tašča.
Mičo, Ti pa le pridno nabiraj, pa tudi drugi vrli gobarji! Retournez a la nature! je dejal slavni Rousseau. Veliko Slovencev že to počne, vedo zakaj.


ižanc

A kdo kej na dolenskem nabira
A je tam kej gob?

Edzafic


Triglav

Na včerajšnjem planinskem sprehodu na Kresišče  v Karavankah sem zagledal letošnjega prvega jurčka
LP Peter

markok

Tudi na mojih terenih (okolica Lukovice) je bolj švoh, gob praktično ni.
Je pa precej mokro po nočnem nalivu in bo verjetno čez par dni bolje.
Se je pa že prej začela sezona dežnikaric, tako da smo ta teden že 2krat "pohali" marele.
lp

MIČO

Pozdrav

Še slikica prvega letošnjega kapitalca.




lp MIČO

kragulj

Nekaj primerkov tega vikenda na Rogli...

samson

Pozdravljeni,

sem nova na forumu. Članu, ki je spraševal za gobe na Dolenjskem: veliko je lisičk, pojavljajo se jurčki in dežnikarice (te od zadnjega vikenda), pa golobice... Vrh pri Podljubnu, npr. in okolica, Srebrniče

Triglav

Končno sem našel tudi na svojem terenu prvega jurčka
LP Peter

Ta Pravi Gobar

#328
Evo malo danes, Jurčki, Golobice, Sirovke, Lisičke, Marele, Ledenke, Žametasti gobani, Ježkov kot smetja ... Sem srečal eno je imela tudi par debelih Turkov, pa Kostanjevke so ...  :o

A so na spodnjih dveh fotkah Tintnice ?  Sem iz avta mislil da so Marele - so takoj pod gostiščem Veronika na zgornji strani asfalta - ob asfaltu, neverjetno - prav nad vozišče ene visijo.

P.  S.  Frdamani polži .....

Ta Pravi Gobar

Pa še malo, zdaj ko glih ni ne vem kolko prispevkov ...  ;D