Determiniranje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

Rak

Luka, hvala za obširno informacijo. Zanimivo, primerek teh dveh gob in one predhodne, je bil edino, kar sem našel tega dne. Sta pa obe vrsti zanimivi s stališča spoznavanja.

enastajerka

Bi še nekaj vprašala k tej zadnji fotki... A se spodaj v betišču vidi plesen? Je takšno gobo sploh varno uživati, če ima "kaj belega" po betu?

Hvala, lp

slavko

Tista plesni podobna reč v dnišču beta je bel opredek, ki je značilen za rod livk (Clitocybe).

Lep pozdrav,
Slavko


brko

Na prvem posnetku je najverjetneje črneča velezraščenka (Meripilus giganteus), na drugem pa rumeneči bradovec (Hericium cirrhatum).

Lep pozdrav,
Slavko

Lemedis

Roberts #183 na prvem posnetku je starejši trosnjak žoltorobega rjavopora (Phaeolus schweinitzii), ki je precej nevaren parazit iglastega drevja, predvsem borov. Običajno izrašča iz korenin, te so pogosto zakopane in očem nevidne.
Na drugem posnetku je rumeneči bradovec (Hericium cirrhatum), kot je napisal že uporabnik brko.

Lep pozdrav, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

enastajerka

Prosila bi za determinacijo spodnjih gobic...mislim da so na prvih slikah male štorovke? Na enem štoru so pa te štorovke rastle celo skupaj s še enimi drugimi gobicami (3. slika od zgoraj) ...tiste mislim,da so neužitne, a sem pozabila kako se jim reče ? - vsaj mislim,da sem jih celo že enkrat našla..(4. in 5.slika)
Na zadnji sliki pa nisem sigurna ali gre za macesnove lupljivke? Take svetlo rumeno-oranžne barve so bile, da nsime ziher če so prave...se mi zdi da sem nekoč veliko temnejše našla...

Najlepša hvala že vnaprej!

Lp,
Mojca

enastajerka

Še eno vprašanje... Nisem sigurna ali je to ajdovec ali kostanjevi goban ali kateri drugi...? Sicer sem brala v opisu, da kostanjevi pomodri na prerezu..ta moja goba pa ne pomodri...Že surova ima res zelo dober okus...je menda to res ta znameniti ajdovec :) ? Sicer na betu ne morem reči,da ima mrežico...pač rjavkast je...Tudi klobuk s emi zdi da je žametast, kot bi naj bilo pri ajdovcu..nisme pa opazila kakšnega poprha ali bronastega nadiha kot je omenjeno v opisu teh gob....

Hvala še enkrat,
lp

enastajerka

hahha zdaj komaj na fotki viidm, da je klobuček menda miška papala? :))

slavko

Zraven malih štorovk mislim, da so opečnate žveplenjače (Hypholoma sublateritium), ki so pogojno užitne. Čisto spodaj pa je macesnova lupljivka (Suillus grevillei). Na spodnjem posnetku pa je kostanjasti goban (Boletus badius), užiten.

Lep pozdrav,
Slavko

enastajerka

Hvala gospod Slavko! Me pa zanima po čem najbolj sklepate, da gre za kostanjastega gobana? Sem spet gledala v opisu in piše, da naj bi pomodrel na prerezu...ta moj pa res niti malo ni pomodrel - niti v klobuku, trosovnici, niti betu...


SkatJK

Danes sem se prijavil v vaš forum da vprašam za  zame neznanega gobana, ki sem ga v tem času najbrž že uspel določiti kot navadno ali pa marelično polstenko 


Lep pozdrav Jože

enastajerka

SatJK Je že v temi Gobarjenje 2015 gospod Slavko odgovoril ;)

"SkatJK, mislim, da ste našli polstenega gobana (Boletus subtomentosus), ki je užiten. V starejših knjigah ga boste našli pod imenom navadna polstenka (Xerocomus subtomentosus).

Lep pozdrav,
Slavko "

http://www.gobe.si/forum/index.php/topic,685.750.html


slavko

Posnetka Hypocrea gelatinosa in Trichoderma strictipile sta si podobna. Več ne bi komentiral.

Lep pozdrav,
Slavko