Gobarjenje 2015

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2015, 11:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

PrviProgram

Če ni skrivnost, kje pa si našel tega jurčka  :o ???

Ta Pravi Gobar

Ja, je komad, kajne  ?   ;D ;D ;D ;D ;D

počasna

Citat od: Ta Pravi Gobar dne 14 Oktober 2015, 22:05
Ja, je komad, kajne  ?   ;D ;D ;D ;D ;D

si ga previdno nesel?  :D

Andrej Banko

#1083
Ta pravi gobar, za takega pa rabiš "šajtrgo" !  ;D

Ja, gob - takšnih in drugačnih - je res toliko, da mora človek že kar pošteno paziti, da ne hodi po njih ...



boza

Ta pravi gobar, povej občutek,  ko zagkedaš takšno gobo. Sanje vsakega gobarja. Čestitke in še veliko takšnih.

frodo


Ta Pravi Gobar

dobra fotomontaža, kje si pa tole fotko pobral :o

Ta Pravi Gobar

#1086
Hvala za obilo dobrih komentarjev   :laugh: ... Fotka je prišla včeraj od kolega, smo se nasmejali vsi.

Tak bi blo kar fajn, pobereš enega Jurčka, pa imaš za celo leto, še za kolege, sosede bi bilo dovolj ...

Pa še kaznovali me ne bi, ker eno težjo kot 2 kg lahko nesem iz hoste - ampak takrat samo tisto eno, ne še kakih drugih zraven, da se ne boste kje zajeb.....

Kar v goše, zdaj bodo po moje na veliko pognale Sneške, je bilo pravi čas ogromno padavin.  Zadnja leta je bilo zelo malo Snešk, vsaj na vseh mojih placih - Pohorje, Polenšak, Dravsko polje, Benedikt ...  Pred 30 leti sem šel z mamo in atejem na obrobje Pohorja, smo zagledali spredaj kako veliko Sneško, odložili košare, malo z vejami umaknili listje, pa je bilo na tisoče Snešk - in to debelih, veselih.  Ko smo vsi imeli polne košare, je še ogromno ostalo v hosti, tak da smo vedno samo mali del pobrali.  Tega zdaj že kakih 20 let nisem doživel.

Lep pozdrav   ;)

ižanc

še mal pa bodo pod snegom jurčki rasli  :o

klavir

TaPraviGobar, lepe fotke iz naših gozdov Dravskega Polja. Se mi pa zdi, da so konkretno tile borovi gozdovi proti kanalu, o katerih sva govorila, edini še relativno prehodni, na tleh je mah, ni trnovja, ne preveč grmovja... Če pogledaš na drugo stran ceste (malo višji teren), že samo trnje, proti Kidričevemu pa se stanje samo še slabša. Zato tja sploh ne hodim, razen pozimi v gramoznice po panjevke. - Predvsem zato mislim, da so se snežke izselile odtod, pa še marsikaj drugega. Znanka trdi, da so pred 40 leti tu na veliko rasle snežke in vitezovke (zelenkasta kolobarnica), ona slednje sicer pozna kot rumene snežke. - Te gozdove so v veliki meri pustili popolnoma zarasti. - Drugače pa, no, kljub dežju je bilo lepo tam, sočnih mlečnic sicer letos nisem našel (verjetno sva jih pri pomenku zamenjala s kakšno drugo gobo), nabiral nisem vsega, samo izbrano, nekaj marelic za namaz (manjše vrste dežnikov, orjaških ni bilo), precej lepih kostanjevk in nič kaj drugega. Je pa na enem mestu bilo za en avtomobilski prtljažnik sivorumenih mraznic, no, tokrat se nisem odločil zanje. Videl pa sem, da so jih ponekod pobirali, a očitno nekomu ni bilo povsem jasno, kakšna goba je prava štorovka - z enega štora so pobrali skoraj čisto vse navadne žveplenjače - videli so se samo še limonasto rumeni ostanki pecljev ter kakšen klobuček. No, to pa ne bo dobro... Sicer se bo težko kdo zastrupil z njimi, saj so pregrenke za uživanje... Hah, na srečo... Lani sem pa tako nekje drugje videl ležati precej pecljev pegastih mušnic, klobukov pa nikjer...me je kar pri srcu zabolelo  :( Treba paziti...

robert11

pozdravljeni
ja, dravsko polje oz. gozdovi so bili včasih drugačni. tudi jaz se spomnim 30 nazaj koliko smo nabrali snežk. mi smo jih nabirali na področju, kjer je sedaj velika gramoznica v brunšvigu. vsi ti gozdovi okrog gramoznice so danes res prerasli s trnjem, tako da so praktično že neprehodni. včasih je bilo to lepo prehodno in veliko maha in seveda gob. danes pa niti več ne grem tja blizu. saj enako je z miklavškimi gozdovi. prehodne so samo še poti, vse ostalo neprehodno. verjetno se zato tudi struktura gob spreminja.
spomnim se da smo na domačiji v halozah, jeseni grabili listje in pod listjem nabrali košare in košare snežk. tega danes več ni. kvečjemu danes naberem snežk za kakšno juho, nič več.
še dobro da poznamo veliko vrst gob, da si jih lahko nekaj naberemo.
pa lep pozdrav,
robert

mato2

Pozdrav Robert od kje pa izhajaš v halozah Moja je iz Kočic in tam nabiram dosti

lp mato

Ta Pravi Gobar

Klavir,  Robert  ...

Me veseli,  Klavir, da si imel akcijo ...

Ja, te gozdove bi bilo dobro očistit, saj se da, država bi morala to porihtat.  Lepo delovne akcije, vso robido porezat in populit, enako praprot, pa bi bilo lepo, kot deli gozdov, po katerih si hodil, po mahu kot v pravljici ...  Saj se da, samo ne zmenijo se.  Pol bi bilo res lepo.

Je fajn toplo postalo, še bomo gobarili sigurno - Sneške že čakajo   !!!

Lep pozdrav sem dobrim gobarjem   :)

H2o

Na dolenjskem, posavje jurckov ko blata :) marel tudi..Andrej Banko iz katerega kraja si?

Primorec

Danes bil na Brkinih. Gob le za vzorec. Kljub vsemu dežju. Ne vem, če se mi je že kdaj zgodilo, da v 3 poskusih nisem našel niti enega jurčka. Letos je na Brkinih katastrofa! Še kostanje, ki sem jih videl, so bili posušeni.

Izberite uporabniško ime

Pozdravljeni,

Zanima me če so tele gobe užitne in kako se ji reče. Zdijo se mi kot kostanjevke ali slinavke. Koža iz klobuka ne gre dol.
Prosil bi za hiter odgovor ker imam gobe doma da vem ali grejo na humus ali v zmrzovalnik in da jih čimprej obdelam. Grin

Hvala za pomoč!

Lep pozdrav
T