Gobarjenje 2013

Začel/a Lemedis, 01 Januar 2013, 15:19

Prejšnja tema - Naslednja tema

PravaBiBa

Citat od: štajercMB dne 04 September 2013, 22:21
Anica...nisem nič slabega mislil...pač sam sem doživel, ko so določeni subjekti v otroško banico sipali jurčke...jaz pa sem mogoče imel max 5 kom v košari, pa ne zato, da jih ne bi našel...ampak zato, ker starejše zmeraj puščam...ti ljudje so vse pobrali...niti očistili niso gob, zato se mi zdi prav, zakonska omejitev 2kg/osebo...sem pa tudi za posebne izpite iz tega področja...jaz imam osebno 5 izpitov...(vse kaj hočeš danes delat, pa nimaš ustrezne kvalikacije, te stane- beri: kazen ). Ker imamo sami gozd...tečaj varnega dela z motorno žago v gozdu...pa ribiško kvalifikacijo (državni izpit o poznavanju in tehniki lova sladkovodnih rib)...zakaj še ne bi uvedli v gobarstvu nekaj takšnega...pa vsakega idiota...ki nese iz gozda staro gobo...oglobim za recimo jurja?! Pa bi premislil, ali še bo to delal...pač v tej smeri...ker ropanje se enkrat mora nehat...in ti subjekti...ki nimajo pojma o vrstah gob, pa nabirajo in ruvajo vse, kaj pač najdejo...ne vem no...pa nima to veze z faušijo...

Ne preretiravaj prosim. Ljudje, ki so "škodljivci" bodo škodljivci( uničevalci vseh gob, ki jih ne poznajo)  tudi po uzvedenih kaznih. Ljudje, ki nabirajo za prodajo bodo to delali še naprej pa kazni gor ali dol. Mi, ki nabiramo ljubiteljsko pa naj bomo štrafani ker nesemo iz gozda pol kile več?.........pa ne mi s temi izpiti, ki so sami sebi namen in "prijateljem" dobiček.

p.s.: definiraj STARA GOBA

dverbnik

danes grem mal na gorenjsko pogledat

Nekaj pa bi vprešal- kako se nabira gobe oz kaj je bolje za podrast gob. Eni pravijo da jih odtrgaš in nato očistiš, drugi pa da jih odrežeš in spodnji del pustiš na licu mesta- kaj menite nabiralci in strokovnjaki

Pa še neki- jaz bi privoščil tistim ki zavajajo in limajo slike iz lanskega leta (kao letos), da bi pojedli eno tako gobo ,da jih malo čreviči po vampu.
Včasih , ko res vemo da še ni gob pa eni dajejo na forum cele košare

Dare

Pozdravljeni,

sem nov na forumu vendar vas spremljam cca 3 leta. Rad bi le povedal, da na Gorenjskem (Tržič) gobe rastejo na polno. Sicer so tla dokaj suha toda gobe so (od 600 do 1200 nv). V petek 6.8.2013 sem nabral 1,5kg jurčkov včeraj pa skoraj 6 kg. Upam, da ne bo kdo jezen. V obeh primerih sem nabiral cca 2,5 h. No to  je vse kar sem hotel deliti z vami, ker so nekateri res obupani in tarnajo, da gob ni.

Lep pozdrav, Dare

markok

Včeraj sem  v okolici Lukovice našel 11 mladih marel in 2 (pre)majhna turka.
Sicer pa se ponavlja lanska sezona, prvi so po dežju pognali travniški kukmaki, po tem marele, sedaj pa pričakujem še gobane in ostale gobe.
Kakšen dež bi pa tudi prav prišel.

rene

Se vidi, da je na Gorenjskem koncu najbolj namočlo. Tukaj pri nas je suša, ki še bo nekaj časa trajala. Po 10.9 se zna zgodit sprememba vremena. Enkrat bo dež moral prit, samo vprašanje je kdaj  :laugh:
Lep pozdrav :)

PanterLIV

Tudi mene zanima vprašanje navedeno zgoraj od dverbnik-a  :) ?

andy_ql

LP. Dans sem šel malo v nižinske gozdove vohat za marelami... Nekaj sem jih našel, tako da zadeve se prebujajo, res pa je da malo dežja nebi škodilo :)




Mycena

Citat od: PravaBiBa dne 04 September 2013, 23:30
Citat od: štajercMB dne 04 September 2013, 22:21


Ne preretiravaj prosim. Ljudje, ki so "škodljivci" bodo škodljivci( uničevalci vseh gob, ki jih ne poznajo)  tudi po uzvedenih kaznih. Ljudje, ki nabirajo za prodajo bodo to delali še naprej pa kazni gor ali dol. Mi, ki nabiramo ljubiteljsko pa naj bomo štrafani ker nesemo iz gozda pol kile več?.........pa ne mi s temi izpiti, ki so sami sebi namen in "prijateljem" dobiček.

p.s.: definiraj STARA GOBA

Tukaj pa se jaz definitivno ne strinjam. Ljudje ki so "škodljivci" ni potrebno da ostanejo "škodljivci". Kot primer navajam sebe: ko sem bila še mlajša, v otroških letih sem velikokrat v gozdu brcnila gobo ki je nisem poznala. Žav doma nisem imela vzgoje, ki bi me naučila da ima vsako živo bitje v naravi pomen, ekološko vlogo ter da je potrebno vsako živo bitje spoštovati (ne samo ljudi!). Zato tega nisem znala ceniti in mi je bilo popolnoma vseeno ali za mano goba raste ali pa leži pomečkana na tleh. Toda z leti sem postala zrelejša, se začela izobraževati na tem področju ter tako začela drugače razmišljati, postala sem pametnejša ter dojemljivejša. Zdaj se je moj pogled popolnoma spremenil. In iz nekoč "škodljivca" naravi ter ekosistemu sem danes daleč od tega. Sprašujem se, kako bi bilo z mano v otroških letih če bi imela vzgled. Tako pa vzgleda žav ni bilo. Zato je pomembno da spremenimo mišljenje. Za zanamce. Da bo v bodočnosti več tistih, ki bodo znali razmišljati v pravi smeri ... zdaj nas je mogoče le peščica takšnih, v prihodnosti pa se to lahko spremeni. Kajti ljudje smo tisti, ki smo prišli za naravo; ni potrebno da ji kraljujemo: od kje nam ta pravica!? In tega se "pametna" človeška inteligenca ne zaveda. Zato se vsekakor strinjam z nadzorom nad zakonodajo na tem področju,izobraževanju ter cenim tiste, ki se trudijo spremeniti mišljenje drugih in želijo dajati vzgled. Če s tem spremenimo samo enega človeka smo na dobri poti.

lep dan!

Gorenjec

Tudi na Jezerskem se kar najde  :laugh:

drroman

lep pozdrav iz posavja
ja tudi tukaj se še ne dogaja
danes zjutraj je bilo nekaj marel, res pa je da bi tudi dež prišel prav
poskusil bom ponovno naslednji teden


vrtna bučka

Prihodnji teden bo dež. Dolenjska in Posavje prej sploh nima smisla kaj hoditi gledat. Šampinjoni so že konec, iz naše hiše imam pogled na področje kjer rastejo marele in vidim, da se te nekaj trudijo rasti. Po dežju bodo verjetno tudi jurčki.

mačka27

...tud jest sm šla v "nižje konce" mal vohljat...2 terena popolnoma prazna, na drugih dveh pa v slabi uri in pol nabrala 38 kom. marel 8) .... dons se "voha" marelijada s sosedi :angel:

Lemedis

dverbnik in panterLIV : Izruvati gobo je vsekakor najslabše. S tem namreč potrgamo micelijska vlakna in poškodujemo podgobje. Če nabirate gobe, ki jih zagotovo poznate (100%) lahko gobo bodisi odrežete, čeprav se mi zdi primerneje, da se gobo nežno zavrti in tako utrga. Nato po možnosti zagrebemo majhno luknjico, ki nastane ob pobiranju, da se podgobje ne izsuši. Ta zadnja opcija je še posebaj pomembna kadar se srečamo z vrstami, katerih ne poznamo 100%. Pomemben je namreč del, ki je v zemlji, da ne pride do kakih neljubih zamenjav predvsem z gobami iz rodu mušnic, ki imajo v zemlji ostanek ovojnice/veluma.

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

iti

Ljudje zbrcajo vse živo, za take je treba kazni. Nekateri gobe ki jim niso všeč preprosto pobrcajo.
Kar se pa tiče kilaže, jaz včasih čisto nič. Letos 2 jurčka, vendar čez dober teden dni bo gobji bom tako kot ta čas vsako leto, sploh če pade še kaj dežja,.... Nabiram pa v višjih predelih in takrat naberem tudi po 15 kil na dan. Večino potalam med prijatelje...

janko71

Danes pa našel kar nekaj lepotcev in marel.
lp janko