Identifikacija gob

Začel/a aleksander, 08 Oktober 2010, 21:05

Prejšnja tema - Naslednja tema

aleksander

Prosim za pomoč pri identifikaciji gob na sliki. Mislim, da so to naslednje gobe:

svinjski goban
nažlebkana črnivka
sramežljivi oziroma kateri drugi dežnik
enako kot zgoraj?


Imam premalo izkušenj, da bi bil prepričan v identifikacijo, zato prosim za pomoč.

Lep pozdrav,

Aleksander

slavko

Janez, od leve proti desni imate na siki kostanjasto polstenko (Xerocomus badius), užitna, sledi zelo verjetno eden od kukmakov, ker ima temnorjave trose; glede na to, da je dnišče rdeče, bo verjetno užiten.

Dežnika pa mislim, da ste pravilno določili.

Lep pozdrav,
Slavko

aleksander

Spoštovani,


žal se ne strinjam z vašo identifikacijo svinjskega gobana, v dokaz prilagam detajl beta, ki se ga na prejšnji sliki ne vidi dobro.

Glede 2. gobe z leve pa se tudi strinjam, da ni nažlebkana črnivka, vendar pa nisem prepričan, da je kukmak, ker klobuku manjkajo luske:

http://www.gobe.si/Gobe/AgaricusSilvaticus
http://www.gobe.si/Slike/AgaricusSubperonatus

Kaj torej predlagate?

Lp,

A

slavko

Aleksander, predlagam da naslednjič:

1. Fotografitate eno gobo iz več zornih kotov, da povdarite pomembne podrobnosti.
2. Da je na vsaki seriji slik le ena goba.
3. Da navedete čim več podatkov o gobah - kje raste, višina, vrsta gozda (iglasti listnati, mešani...)...
4. Da gobe slikate v naravi, ne na mizi (poglejte malo kako to nekateri počno na forumu).
5. Da gobe slikate v optimalni fazi rasti.

Kvaliteta vaše slike je bila bolj skromna, zato je bilo zlahka spregledati določene podrobnosti, kot npr. močno mrežico pri gobanu, kar daje slutiti, da ste verjetno res našli svinjski goban (Boletus luridus), ki je pogojno užiten.

Pri sliki kukamaka, ki naj bi po vaše bila črnivka, pa se nikakor ne morem strinjati. Prvič, črnivke nimajo tako velikih klobukov. Iz slike je vednarle razvidno, da je velikost kukmaka slična velikosti klobuka dežnika. Kot refereco ste navedli dva kukmaka, ki imata po betu rjave luskice. Če pogledate slike rodu kukmakov, boste zlahka opazili, da imajo nekateri popolnoma bel klobuk, http://www.gobe.si/Mikologija/Agaricus. Videti je tudi, da je kukmak že v pozni fazi rasti, kar kažejo zelo temni lističi. Sklepam, da ste našli odsekani kukmak (Agaricus essettei), ki je pogosta goba v gozdu.

Lep pozdrav,
Slavko


aleksander

#4
Hvala, se bom naslednjič bolj potrudil.

Glede 2. gobe z leve pa sem našel naslednjo sliko gozdnega kukmaka:

http://www.gobe.si/Slike/AgaricusSilvaticus?slika=2,

ki ima tudi precej gladek klobuk. Barva trosovnice je pri moji gobi nekako črno-rjava. Sem pa to gobo našel v Ajdovščini na vetrovni lokaciji. Žal ne morem reproducirati boljše slike. No, najbrž gre res za vrsto kukmaka.

Lp,

A

slavko

Veseli me, da ste napotke razumeli pozitivno.

Pri vašem kukmaku ni opaziti luskic na klobuku. Madeži, ki so vas zavedli, so nastali zato, ker je goba že stara. Ko je kukmak popolnoma mlad ima bele lističe, nato postanejo rožnate barve, kasneje pa vedno bolj rjavijo. Klobuk je pri kukmakih z belo barvo klobuka pri mladih primerkih snežno bel, nato pa je vse več "pack", kot pri kukmaku na vaši sliki.

Splošno pravilo pri določevanju kukmakov je, da so užitni tisti, ki rdečijo v dnišču beta (če jih nekoliko ranimo). Tisti, ki rumenijo, pa jih ne uporabiti, ker so med njimi strupene vrste.

Lep pozdrav,
Slavko