Recept za omako iz hrčkov

Začel/a klavir, 07 April 2010, 23:17

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

RECEPT ZA OMAKO IZ HRČKOV


POZOR: Surovi ali nepravilno pripravljeni hrčki so smrtno strupeni! Ne uživajmo zaporedoma jedi, pripravljenih s temi gobami! Obvezna predpriprava: nabrane hrčke (v Sloveniji so to zaščitene gobe) očistimo in jih temeljito pregledamo, da odstranimo vse majhne živalce, ki se rade naselijo v votlinicah gob zaprtotrosnic. Hrčkov ne smemo kuhati v majhnih, zaprtih prostorih. Zato odpremo okna ali vrata in vključimo kuhinjsko napo. Prav tako ne smemo vdihavati hlapov pare med kuhanjem, saj so strupeni. Uporabimo 3 dele vode na vsak del gob. Ko voda zavre, dodamo gobe in kuhamo 10 minut. Vodo odcedimo in gobe dobro speremo. Postopek še enkrat ponovimo z novo vodo. Ko so gobe še drugič sprane, jih nadalje pripravimo kot vsake užitne gobe.

Sestavine
10 dag pomladanskih hrčkov
10 dag orjaških hrčkov
olje
pol čebule
žlica moke
žlica kisle smetane
sol
poper
bazilika
malo jušne kocke

Na olju ali maslu prepražimo čebulo in dodamo gobe. Zalijemo z dovolj vode, ki ji dodamo nekoliko jušne kocke. Omako zgostimo z žlico moke ter s smetano. Za začimbe dodamo še sol, poper, baziliko ali kakšno drugo zelišče. - Postrežemo s poljubno prilogo.