Gobe z domačo smetano

Začel/a Tič, 02 December 2009, 09:18

Prejšnja tema - Naslednja tema

Tič

Po predvojnem receptu iz samostana Velesovo.

Za to jed potrebujete smetano iz kuhanega mleka. Torej tisto, ki so jo naše babice iz mleka pobirale in shranile na hladno. Najbolj primerne gobe za to jed so lisičke (tudi lijaste), črne trobente in sivke. Odlična je mešanica lisičk vseh vrst, in črnih trobent. Tudi mešanica sivk, lijastih lisičk in kakšnega rumenega ježka je dobra. Gobani s svojim značilnim okusom, niso najbolj primerni za to jed.

Na čim manj maščobe (najboljša je svinjska mast) močno prepražite narezane gobe, ki ste jih samo posolili. Ko spustijo vodo in že rahlo porjavijo, jih solidno popramo in začinimo z malo muškatnega oreha. Potem dodamo nekaj žlic omenjene smetane (po količini malo manj, kot je spraženih gob) in še malo kuhamo. Tu moramo paziti, da se smetana ne raztopi. Najboljša je taka, stara kak teden, ki že rahlo rumeni. Odstavimo, takoj ko opazimo, da se smetana začne raztapljati. Potresemo s peteršiljem in ponudimo z domačim kruhom.

Če take smetane nimate, jo lahko nadomestite s čim bolj mladim kajmakom. Pri tem gobe v začetku manj solite. Rezultat je lahko odličen, vendar okus ne doseže tistega z domačo smetano.

Važno je:
-   dobro prepražiti gobe
-   solidno popoprati s kakovostnim črnim poprom (najboljše iz mlinčka).
-   ne preveč raztopiti smetane

Pa dober tek: Tič