Gurman

Začel/a tdk, 01 December 2009, 17:49

Prejšnja tema - Naslednja tema

tdk

http://www.gurman.eu/

še en link z recepti za gobje jedi;seveda poleg vsega ostalega...upam,da vsak najde kaj zase.


lp tdk

p.s.Še eno zanimivo branje:
http://www.jana.si/kuhinja/domaca-shramba/Kako-shranimo-gobe.html

klavir

V četrtek sem v svojem domačem gozdu poleg manjšega števila vijoličastih kolesnic, dveh orjaških gozdnih polževk (vsaka je tehtala četrt kile!) in pol košare ostrigarjev, našel seveda tudi zimske panjevke. Ker bo zdaj še dolgo sezona predvsem teh gob, poskušam najti čim več različnih receptov za njih. Tako sem npr. našel tole spletno stran www.mycofactory.com/contents/en-us/d24.html . Tu je precej zanimivih receptov. Namenjeni so seveda gojenim različicam, marsikje pa tudi piše, da bi naj pripravljali jedi tudi iz surovih gob. To verjetno ni priporočljivo... (verjetno je pri gojenih gobah drugače). Nekje sem tudi prebral, da bi naj imele gojene gobe bolj izbran okus od »divjih«, a tega nekako ne morem verjeti, saj gre vendar za isto vrsto, ki gojena resda zgleda popolnoma drugače, a sem tudi v naravi že našel prav takšne: če rastejo iz drevesne žagovine drevesa, ki prepereva in so z njo ali z listjem prekrite, napravijo prav tako dolge, bele šopaste bete, ki se takrat dajo uporabiti in majhne, bele klobučke. Če bi v Mariboru ali v Ljubljani obstajala trgovina, v kateri bi bilo možno kupiti gojeno različico, bi jo enkrat gotovo kupil, da bi jih lahko primerjal (bezgove uhljevke v Sparu suhe že prodajajo, a jih je seveda neumno kupovati). In končno se priporočam še za kakšne zanimive recepte teh gob (konec februarja je še daleč, hehe...).

slavko

Gojene gobe imajo drugačen okus kot njihove vrstnice v naravi. Razlog je v substratu. Z njim se gobam lahko dodajajo finese, kar v naravi morda ne bi bilo možno.

V tujini zimsko panjevko (Flammulina velutipes) gojijo že dalj časa. Japonci jo imenujejo Enokitake, Enoki, pogosto tudi "golden needle mushroom". Gojene gobe imajo običajno dolge bele bete in kapico in morda res spominjajo na igle. Bele so zato, ker jih gojijo v temnih prostorih, dolge bete pa dobijo zaradi okolja, bogatega s CO2. Pogosto jih prodajajo v steklenicah, iz katerih se vijejo beti z drobnimi klobučki.

Raziskava v nacionakni univerzi Singapur je leta 2005 potrdila prisotnost proteina, ki pomaga pri regulaciji imunskega sistema. Dokazano je, da goba vsebuje tudi antioksidant "ergothioneine". Vzhodnajki to gobo na veliko uporabljajo pri uporabi jedi tudi zaradi dejstva, ker vsebuje 8 esencialnih aminokislin, ki jih naš organizem ne tvori.

Verjetno je samo vprašanje časa, ko se bodo te vrste gob pojavile tudi na naših policah.

Žal pa zimske panjevke vsebujejo toksin (flammutoxin), ki je lahko nevaren pri zaužitju večjih količin gob. V zmernih količinah (manj kot 0,5 kg gob na obrok po osebi) ni nevarna.

Lep pozdrav,
Slavko

Lep pozdrav,
Slavko