Kuhanje z zimskimi panjevkami in bezgovimi uhljevkami

Začel/a klavir, 17 Januar 2009, 16:15

Prejšnja tema - Naslednja tema

klavir

V dogovoru z gobarskim društvom Lisička objavljam na tej strani par receptov za vse tiste, ki jih zanima, kako pripraviti gobe, ki jih lahko v tem času najdejo.

JUHA IZ ZIMSKIH PANJEVK

Sestavine
100 g korenčka
50 g masla
pribl. 200 g svežih zimskih panjevk (samo klobučki)
pribl. 3/4 l goveje jušne osnove
sol
sesekljan peteršilj
morda pribl. 1 dl šerija

Priprava: pribl. 20 minut
- Korenček drobno naribamo.
- Maslo raztopimo in na njem zdušimo korenček.
- Drobno sesekljamo gobe in jih dodamo korenčku.
- Zalijemo z govejo jušno osnovo, posolimo in kuhamo 15 minut.
- Dodamo sesekljan peteršilj, mogoče še brizg šerija ter vroče postrežemo.

Zraven se prileže opečen toast. Ta recept se odlikuje s tem, da ga lahko naredimo tudi, če najdemo čisto malo teh gob. Takrat bo juha pač manj gosta.


BEZGOVE UHLJEVKE V KREMNI OMAKI

Sestavine
skodelica na trakove narezanih ali nasekljanih bezgovih uhljevk
50g masla
malo čebule
del kocke goveje jušne osnove
sesekljan peteršilj
žlica moke
kisla smetana po okusu
1-2 lovorova lista
morda ščepec rožmarina
sol in poper

Priprava:
Gobe očistimo in jih po potrebi operemo v hladni vodi. Nasekljani peteršilj in čebulo popražimo na maslu, dodamo gobe in dušimo 5 minut, dolijemo približno 3 dl vroče vode, dodamo del jušne kocke, začimbe in kuhamo 20 minut, oziroma dokler ne izpari večina tekočine. Zatem dodamo moko, vse na kratko popražimo, dodamo kislo smetano in kuhamo, dokler se ne zgosti. Pred serviranjem jed popopramo in solimo. Postrežemo kot omako s poljubno prilogo, tudi meso gre zraven, čeprav ni nujno potrebno.

Iz neznanega razloga ima ta jed okus po gobanih...!


KANELONI Z GOBOVO OMAKO

Ta recept je nekoliko bolj zapleten, vendar lahko predstavlja zelo okusno kosilo.

Bešamel
5 dag masla
5 dag moke
6 dl mleka
---
muškatni oreh
3 rumenjaki
sneg iz treh beljakov

Bešamel naredimo tako, kot piše v kuharskih knjigah. Tukaj je predstavljen eden od načinov. Na maslu prepražimo 5 dag moke, da dobi svetlo rumeno barvo, prelijemo z mlekom in mešamo, dokler se ne zgosti. Ohlajenemu bešamelu dodamo 3 rumenjake, naribamo muškatni orešček in umešamo sneg.

Nadev
10 dag čebule
2 stroka česna
15 dag mlete ali drobno narezane perutnine
timijan
majaron
10 dag narezanih špinačnih listov (lahko tudi blitva)
sol, poper

Najprej prepražimo čebulo in česen. Nato dodamo še ostale sestavine. Dušimo, da voda izpari. Dodamo 3 žlice bešamela, premešamo in še malo dušimo.

Testo za palačinke
18 dag moke
2 jajci
3 dl mleka
sol, poper
peteršilj

Palačinke naredimo na klasičen način.

Ko imamo palačinke, nanje naložimo nadev, kot smo ga pripravili zgoraj. Zvijemo jih kot sarmo, jih naložimo v posodo ter prelijemo z ostalim bešamelom. Lahko jih posujemo s parmezanom. Pečemo 15 minut pri 180 stopinj celzija.

Gobja omaka
8 dag čebule
2 stroka česna
30 dag katerihkoli gob, primernih za omako
sol, timijan, majaron
5 žlic belega vina
2 žlici moke
---
peteršilj
2 žlici kisle smetane

Naredimo gobjo omako (mimogrede, pripravimo jo lahko tudi posebej). Na koncu dodamo peteršilj in kislo smetano.

Na koncu dodamo gobjo omako kot prilogo k prej pripravljenim kanelonom.

Dober tek!

--------------------------------

In še nekaj receptov za tiste, ki jim vse zgoraj napisano ne zadostuje...

http://www.gobenabovskem.si/recepti.php?recept=28&slika=slika1&pozicija=28#28

http://www.gobenabovskem.si/recepti.php?recept=31&slika=slika1&pozicija=31#31

http://www.mycofactory.com/contents/en-us/d24.html

jernej


klavir

Pozabil sem navesti kakšne nasvete za pripravo ostrigarjev... Vendar je ta reč dokaj preprosta in dovolj znana: najboljši so pohani, dobri pa tudi v omaki. Danes sem namreč prvič v tej zimi uspel najti te, najizvrstnejše zimske gobe. Zraslo je nekaj precej velikih primerkov na podrti vrbi, morda niti ni šlo za Pleurotus ostreatus, ampak za kakšno sorodno vrsto ostrigarjev, saj so bili lističi teh še ne prestarih gob rjavkaste barve. Res škoda, da so tako redki ... in da niti na istem mestu ne zrasejo vsako leto. No, kakorkoli, bili so odlični!