katera goba je to

Začel/a lisjak, 20 Oktober 2008, 20:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

murrober

zdravo,
v teh dneh pa sem našel tudi naslednje gobe, katere prosim za determinacijo:
prva je verjetno sivi lupinar, druga vijolična koprenka, ostale pa ostale?
lp
robert m.

slavko

Na prvi sliki je dvobarvni lupinar (Amanita battarrae), pogojno užiten.

Na drugi sliki je vijoličasta koprenka (Cortinarius violaceus), užitna.

Na tretji sliki je verjetno ostrogrba vlažnica (Hygrocybe persistens), užitna.

Goba na zadnji sliki pa mislim, da je modreči bledotrosnik (Gyroporus cyanescens), užitna. Pravijo mu tudi sinji goban. V prejšnjem zakonu je bila to zaščitena vrsta. Edino modrine ni opaziti na vaši sliki, sicer pa mu je zelo podoben.

Lep pozdrav,
Slavko

murrober

zdravo,
hvala za pomoč. res na sliki ni videti modrine, vendar je pri prerezu dobro vidna.
lp
robert m.

andreas

Pozdravljeni!


Danes sem se prijavila na forum, ceprav ze nekaj casa spremljam vsebino - predvsem  v zvezi z rastjo gob in seveda, ob ugotavljanju vrste gobe, ki jo najdem. Danes sem bila v gozdu  v okolici Domzal in nasla kar nekaj lisick , enega brezovega deda, ki je na zalost crviv in eno golobico, za katero sem v dveh gobarskih knjigah ugotovila, da je trda golobica. Zdaj pa tezava, v eni knjigi je uzitna, v drugi pa ne (sicer pa ni pekoca). Prosim za vase mnenje.

Hvala in lep pozdrav! andreja

BubikolRamios

Giuseppe Pace: Vse o gobh Mladinska knjiga,1979.
CitatRussula rosacea
Okus lističev grenak, drugih delov gobe najprej mil, nato po smoli, pekoč ali grenkoben. Komaj užitna

Če je res ta.

nosoul

Zdravo.

Na pašniku poleg doma mi raste in me "firbec matra". Upam, da je dovolj jasno, a ni mi, da jo poškudujem.

Hvala,
MItja



slavko

Gobi sta še majhni in zato je težko natančno določiti za katero vrsto gre. Na travniku rade zrastejo njivnice (Agrocybe) in mislim, da je na sliki trda njivnica (Agrocybe dura), ki je užitna goba.

Njivnice so podobne kukmakom (Agaricus), a so manjše. Sčasoma postanejo lističi zmeraj temnejše barve.

Predlagam, da počakate in ko se bo goba razprla, preverite barvo lističev. Če gre za njivnico, so lističi sprva svetli, nato pa čedalje bolj temni, rjavkaste barve.

Lep pozdrav,
Slavko

Nagi Bator

Citat od: nosoul dne 17 Avgust 2011, 17:34Na pašniku poleg doma mi raste in me "firbec matra".
Citat od: slavko dne 17 Avgust 2011, 22:12mislim, da je na sliki trda njivnica

Res ne poznam dobro teh vrst, ampak zakaj na sliki ne bi mogel biti Belkasti govnar? Ta mi je namrec prvi prisel na misel.
Ko sem ga kasneje poiskal pod opisi gob, pa je tam skoraj identicna slika?!

slavko

Se strinjam z vami, da je na sliki lahko tudi belkasti govnar (Panaeolus leucophanes), ki je strupen. Ampak tudi to je zgolj ugibanje.

Na sliki je pač premalo podatkov za natančnejšo določitev, kar sem tudi napisal. Nato sem ugibal za katero vrsto bi lahko šlo ter avtorju predlagal naj počaka da goba zraste, se odpre in potem se bo po barvi lističev lahko dalo gobo natančneje določiti.

Zavedati se je treba, da je samo po slikah nekatere vrste gob težko določiti. Zato obstaja mikroskop in referenčna literatura. Potem je določitev seveda bistveno natančnejša.

Lep pozdrav,
Slavko

Leon

Zdravo
Zanima me če sem prav določil: na prvi sliki sem skoraj prepričan da je usnjasta golobica- rastla je v smrekovem gozdu, okus mil.
Za drugo pa ne vem mogoče nagubana patrobenta...

Hvala za odgovor že v naprej
Lp Leon

slavko

Tudi sam bi obe gobi tako določil.

Lep pozdrav,
Slavko

ROGLA

#836
Za drugo pa ne vem mogoče nagubana patrobenta...

Hvala za odgovor že v naprej
Lp Leon
[/quote

Črna ali mrtvaška trobenta, kakor jo tudi imenujemo, ima trobljasto obliko, tako, da klobuček postopoma prehaja v vse bolj ozek bet, ki se tanjša proti dnišču.


V dežju je vsa črna, suha pa je sivo rjavkastih odtenkov. Je nezgrešljivo množična goba, ki ima v primerjavi s sorodnimi lisičkami na spodnji strani klobuka samo gube in nobenih resic. Zato je niti s sivo lisičko, ki ji je morda podobna, ne moremo zamenjati, pa tudi če jo, nič zato, ker je prav tako okusna in užitna goba. Sicer pa ime pove vse o njenem videzu. Najraje rastejo takrat, ko drugih gob ni na spregled, ker nimajo nič proti bolj suhim razmeram, le da so svetlejše; se pravi bolj sive kot pa črne. Zelo jim prijajo gozdni obronki, robovi poti in useki ter ponavadi pri belem gabru, hrastu in redkeje pri bukvi, kjer se skupinsko, v večjih šopih zelo razbohotijo. Pri nabiranju jim že sproti odrežemo dnišče in preverimo, če v njem ne domujejo kakšne žuželke. Sveže se nekaj dni ohranijo v zaprti posodi in v hladilniku, zelo lahko jih je sušiti, ker vsebujejo veliko manj vode kakor druge gobe, in zamrzovati. Črno ali mrtvaško trobento imenujemo tudi »tartuf« za reveže in je ena temeljnih kuhinjskih gob. Največkrat se uporabljajo kot začimba, zaradi svojega izrazitega vonja. Najboljša je za dodatek raznim mesnim jedem, prekuhana in drobno zrezana je z dodatkom skute ali majoneze odličen namaz na kruhu, je pa tudi odličen dodatek juham in enolončnicam.


slavko

Črna trobenta (Craterellus cornucopioídes), užitna, je sicer podobna gobi, ki jo je našel Leon, vendar je na spodnji strani popolnoma gladka in ima votel bet.

Zdi se mi, da goba, ki jo je slikal Leon, nima votel bet. Vidi se tudi, da se bet kmalu pod klobukom stanjša, kar ni značilno za črno trobento.

Če bi imela goba na sliki bolj izrazito opazno trosovnico v obliki latvic, bi nedvomno šlo za sivo lisičko (Cantharellus cinereus).

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

1.http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=a0e3c94fc207408ba1af8e222f9f3475
  Komarča,na bukovem lesu, površina kljub suhemu vremenu 'mastno gladka'. 'mastno gladka' --> prstov se ne prime nič.
  Vsaj v tej fazi še 'gumijasta'.
2.http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=de785db064814803bcc0a81558ec635f
  Ledvička (jezero), videni tudi primerki z 2x premerom klobuka. Meso na prerezu/na dotik ne spremeni barve.
3.http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery_obfuscated=20d13fa890134a8f9e34543c65a5a8b7
  Storžič, gozd, relativno svež smrekov štor, takle kupček na vsakih 5 cm, po celi steni štora. Morda nekaj v smislu/sorodstvu z:
  Libertella faginea
 

slavko

Številko 2. sem prepoznal in to je siva lupljivka (Suillus viscidus), užitna.

Za drugi dve vrsti pa ne vem kaj bi bilo.

Lep pozdrav,
Slavko