Gobe za prestrašiti goste

Začel/a eMZe, 01 Oktober 2007, 00:40

Prejšnja tema - Naslednja tema

eMZe

Vijolična bledivka, 100 klobučkov
kolikor se da stebel grivuše (Clavulinopsis spp.)
----
vkuhamo v rahlo okisani vodi (1%).

Če prenesemo surove gobe, potem še
kakšna od užitnih prašnic bele barve (20 bunk)
Oranžna latvica, 10--20 plaht (kakih 5 gob)
Ledenka (20 trosnjakov)
Žvepleni (lepo)luknjičar (1 pošten kos bo dovolj)
---
pripravimo surovo (če tega ne maramo, pač prekuhamo)

S takole pisano duščino okrasite jed na kakšnem večjem srečanju in opazujte obraze gostov...

Grivuše boste našli kje na mahu, ne čisto v močvirju. Luknjičar je na kaki vrbi, bledivka pa tam, kjer nabirate kostanje. Aja, bledivke spadajo med zbiralce težkometalce.

Grivuše s v literaturi označene kot neužitne, vendar ni z njimi  nič narobe (iz prve roke) razen tega, da vsaka tehta nekaj miligramov.

Imate tudi vi kak recept?

jevnac12

No, ta recept je pa res nekaj posebnega. Če ga boste jed kdaj pripravili, dajte še poslikat (gobice in presenečene obraze).

lp IJ

ROGLA

Ime jedi: Taščina gobova juha  ... napisal JURČEK,na MMC RTV PORTALU

Poraba: 40 dag sveže zelene mušnice, 40 dag krompirja, 6 dag maščobe, 5 dag moke, 3 dag čebule, strok česna, lovorov list šopek zelenega peteršilja, sol, kis in poper.

Izdelava:

Krompir olupimo, razrežemo na kocke ali na debelejše rezine in ga v 2 litrih malo slane vode z lovorovim listom vred kuhamo. Nato dodamo na lističe narezane, oprane in ožete zelene mušnice. Iz maščobe in moke naredimo prežganje. In ko je svetlo rumeno, mu dodamo drobno narezano čebulo in prav na koncu še strok strtega česna. V na pol kuhano juho stresemo prežganje, rahlo premešamo, do mehkega kuhamo, zboljšamo z jušno kocko, dosolimo in popramo. Po okusu kisamo in juho osvežimo z zelenim peteršiljem. Popravimo jo z nekaj žlicami kisle smetane.

Pomembno:

Glavni sestavni del "Taščine gobove juhe" je nedvomno zelena mušnica. Goba je že v majhnih količinah smrtno strupena. Nerodno je to, da jo lahko zamenjamo z zelenkasto mušnico, ki je žal neškodljiva in le redko surova povzroča prebavne motnje. Glede na to, da imajo tašče po pravilu zelo odporne želodce, je malo verjetno, da bi jim škodila. Neizkušeni gobarji, pa Zeleno mušnico prav lahko zamenjajo tudi z drugimi, žal užitnimi in neškodljivimi gobami zelene barve. Preden se lotite kuhanja juhe, se prepričajte, ali ste nabrali res prave gobe.

Kaj naredimo, ko se pojavijo prvi znaki zastrupitve (6 -24 ur)? Nikakor ne smemo tašče prehitro pripeljati v bolnico. Ponudimo ji kamilični čaj, aspirin ali pa malo brinjevca. Po prvih znakih po navadi nastopi izboljšanje, ki traja kar nekaj časa. Ko nastopijo drugi znaki (dan do dva), je le še malo možnosti, da tašča preživi.

Opozorilo:

Zastrupljanje tašč z zeleno mušnico je v marsikateri državi kaznivo dejanje (tudi v Sloveniji). O pravičnosti zakona bi sicer lahko razpravljali, vendar to ni moj namen.

ZATO KUHATE TO JUHO NA LASTNO ODGOVORNOST!

slavko

eMZe, prepričan sem, da ste goste presenetili, če ste jim ponudili kaj takega.

Glede na to, da iščete čim bolj neobičajne gobe, s katerimi želite presenetiti, ne pa škodovati, predlagam, da naslednjič vložite mlade smrdljive mavrahovce (Phallus impudicus). Odstranite belo ovojnico in želatinast ovoj in prebili se boste do čudne zelene tvorbe. Nekaj takih kroglic vložite v kis ali slanico in gostje bodo zijali vsaj tako, kot pri vaši izbiri gob.

Če se ne bodo upali ojunačiti jim povejte, da so gobe zdravilne... Okus? Menda malce po orehih. Ampak saj veste, vsak ima svoje brbončice...

Lep pozdrav,
Slavko

klavir

Hm, zeleno mušnico bi z njeno zelenkasto dvojnico verjetno bolj težko zamenjali, saj spada, podobno kot ta recept, v domeno precej znanstveno-fantastičnega črnega humorja...  :D

;D