Determiniranje 2026

Začel/a BubikolRamios, 27 Februar 2026, 18:31

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Na posnetkih je jesenski goban.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Na posnetkih je jesenski goban.

Lep pozdrav,
Slavko

Miška

Citat od: slavko dne 07 September 2026, 06:14Na posnetkih je jesenski goban.

Lep pozdrav,
Slavko
Hvala

Ta Pravi Gobar

Gledam "profesionalca" na Youtube - Buschfunkistan, kako ravno nabira jurčke.  Najprej lepo gobo pobere, pol pa vsem pokaže svojo požrešnost - od 1.16 minute naprej.
https://www.youtube.com/watch?v=Pd6orwegQx4
Kak to orje da dobi tisti oreh ven.  Pravi ob 1.16 minute :  "In tu je zdaj še eden, ta je v vsakem primeru še nekaj !"  Tako drobnarijo sem zmeraj pustil, greš čez par dni, če zraste zraste, če jo je kdo drug pobral, naj mu tekne. Včasih pa tudi ostane tako mala.  Mislim, ena taka kot kaže prvo je za 10 teh če ne več, pa še umazana do amena.

Ta Pravi Gobar

Mega Žvepleni lepoluknjičar (znanstveno ime Laetiporus sulphureus), kakih 20 kil :

slavko

Res izjemen primerek.

Lep pozdrav,
Slavko

AlenkaH

Çenjeni gospod Slavko, res ne razumem zakaj ste ukinili forum Gobarjenje za tekoče leto. Zdaj tukaj gledamo gobe iz Nemčije!
Škoda.
LP
Alenka

slavko

Forum Determiniranje 2026 je namenjen določevanju gob za tekoče leto. Zato vas vabim, da pošljete vaše posnetke gob za določitev ali za predstavitev.

Ne brišemo objav v zvezi z gobami, ki jih pošiljajo člani foruma. Brišemo le objave vsebin, katerim ta forum ni namenjen.

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

https://www.gobe.si/Gobe/AgaricusMoelleri

Malo čudna skladnja:

Citatje v skupini s strupenimi Agaricus - Kukmaki, za katere je značilna močna porumenitev dnišča beta ter neprijeten vonj po karbolu.

predlagam: je v skupini strupenih Agaricus ...

BubikolRamios

Razglabljam o sledečem, po mojih podatkih Boletus subtomentosus = boletus lanatus in ta zadnji se je menda enkrat imenoval mrežasta polstenka. Morda se ta mrežasta nanaša na bet ? Mrežast je omenjen samo pri ferrugineus : https://www.gobe.si/Mikologija/Xerocomus.

Pripeta ena moja slika Boletus subtomentosus, po moje se vidi mrežast bet pod klobukom.

slavko

Mislim, da ste prav določili. Zdaj je spet navadna polstenka (Xerocomus subtomentosus).

Lep pozdrav,
Slavko

BubikolRamios

Če dam v google images Tylopilus felleus najdem večino slik z belo trosovnico
npr. ref. da je trosovnica mlada bela

na
gobe.si
v ZNAČILNOST, pa izpade, kot da je trosovnica vseskozi rožnata.

BubikolRamios

Rubroboletus rhodoxanthus

CitatZNAČILNOST: podoben mu je Rubroboletus satanas, vražji rubinovec, a se od njega vidno razlikuje po rožnatem klobuku in močno rumenem mesu.

Tule ni jasno kdo od teh dveh ima "rožnat klobuk in močno rumeno meso" oz. je ravno narobe.

predlagam, če malo skombiniram s tistim spodaj v PODOBNE VRSTE:

CitatZNAČILNOST: podoben mu je Rubroboletus satanas, vražji rubinovec, ki pa nima rožnate barve klobuka in mesa nima močno rumenega.

Fun Gus

Živjo, prosim za določitev. Deluje mi kot Laetiporus cincinnatus.

LP

slavko

Mislim da je žvepleni lepoluknjičar.

Lep pozdrav,
Slavko