Gobarjenje danes

Začel/a Fiat007, 13 Avgust 2009, 21:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

olinad

McBobo, ostalih naprav ne poznam, G 305 dela tudi v zaprtih stavbah in pod krošnjami. Veliko izkušenj z GPS (tudi dodatkov,zemljevidov...) lahko dobiš na Tekaškem forumu, kjer so pravi strokovnjaki za to.

Lep pozdrav

slavko

Mislim, da GPS za ljubiteljske gobarje ni potreben, razen če nimate dobre orientacije.

Popolnoma drugače pa je, če zbirate podatke za potrebe raziskovalnih nalog ali projektov. Potem je zaželeno, da so podatki čim natančnejši.

Lep pozdrav,
Slavko

McBobo

Danes sem nabral toliko gob, kot v življenju še ne (se vidi kakšen gobar sem  :-\ ). Bi pa izpostavil nekaj gob, ki meni še niso znane. In sicer našel sem jih pod kostanji, imajo pa rumene bete? A je to kakšna vrsta Kostanjevk ali kaj drugaga in ali so užitne. Poizkusil sem jih dati na jezik, pa ne pečejo. Dišijo pa kot Kostanjevke; imajo značilen vonj, kot tiste , ki sem jih nabral nekaj dni nazaj, samo beti so rumeni. Jih je pa "na tone", ker jih ljudje ne pobirajo. Na eni sliki je mislim da tudi Brezov ded, bet ima črno mrežo?

slavko

Če so gobe z rumenimi beti tiste iz druge slike, potem gre za peščeno lupljivko (Suillus variegatus), ki so užitne, vendar manj cenjene gobe. Primerne so za mešanje z drugimi vrstami gob.

gorenc

za katere gobe gre vam je že odgovoril g.Slavko jaz sem jih tudi vlagal in niso slabe.

Martin

Pozdrav,

včeraj sem šel na Pohorje pogledat kako še kaže z jurčki in res še vedno lepo rastejo, kar dokazujeta prvi dve sliki. Drugi dve sta od prejšnjega vikenda. Me pa zanima, če je kdo našel jurčke na Pohorju še pozneje.

Lep pozdrav
Martin

počasna

17. november ... predlani, pod 3-kotno jaso, črna glavica na gozdni poti, potle pa še malo okoli pogledam in še ena.

rene

Martin pozdravljen mene pa zanima na kakšni nadmorski višini si nabral gobe??
Glede tega pa sem jas kar nekaj let nazaj naše dva jurčka tudi pod snegom konec novembra.

Martin

Pozdrav,

iščem vedno na istih terenih (Šumik, Klopni vrh). Mislim, da je višina med 800 in 1200m. Sem pa te zadnje jurčke našel predvsem v iglavju, kjer ni listja in je veliko vlage.

Če ste pa že našli jurčke pod snegom, vsaka čast, potem imam jaz tud možnost, da še v soboto najdem kakšnega (če me ne prehiti sneg).

Pa še nekaj slik...

tdk

Danes spet malo gobaril;kar nekaj lisičk,jurčka nobenega pa eno košaro štorovk.
Je pa pri nas precej hladno(7 stopinj) pa piha severni veter kot hudič. Zdi se mi,da je za letos z jurčki na Goričkem skoraj popolnoma končano.

lp tdk

tdk

Danes spet krajši sprehod po gozdu;nekaj lisičk,jurčka nobenega,precej starih in osušenih štorovk,ki sem kar pustil tam kjer so...in veliko rumenih ježkov,kosmatih mlečnic in zelo veliko enih velikih belih gob,ki pa jih ne poznam....nimam nikoli fotoaparata ali gsm v gozd,da bi jih poslikal...ve kdo,katere gobe bi naj bile to?

lp tdk

Grega

Danes sem bil spet malo v gozdu, sicer na višjih legah (1400-1550m) a se je vseeno nekaj našlo, dobrih 20 jurčkov, ter par ostalih gobic :). Zanimivo je to, da je na tej višini že kar nekaj snežne oddeje in tako je tudi velika večina jurčkov rastla iz snega :). So bile pa prav vse gobe zmrznjene. Poleg jurčkov je bilo še veliko pozeblih štorovk in sirovk (do 1400m), na isti višini kot jurčki pa je bilo še veliko rdečih mušnic, nekaterih tudi prav mladih in lepih, drugih pa pozeblih.

Za motivacijo pošiljam še dve sliki :)

Je pa na tej višini že kar mraz!! :)

LP
Gregor

tdk

Res zanimivo,presenetljivo in potrebno dobre(pametne) razlage.
Jurčki očitno rastejo tudi v mrazu in snegu in seveda precej nižjih temperaturah;torej v pogojih ki veljajo za rast gob(jurčkov) kot neprimerni.

Goričko,cca. 350 metrov nad morjem,včeraj zjutraj bilo malenkost pod ničlo,danes zjutraj +2;podnevi okoli 10+;je pa res da piha zadnje dni precej močan severni veter...ampak jurčki ne rastejo;in vsi gobarji,ki sem jih srečal pravijo da je za letos z jurčki konec na Goričkem....pametna razlaga napram prispevku in slikam,ki jih je dal Grega?jaz je nimam.

Jeseni neke sezone jurčkov na Goričkem ni bilo;vsi, ki gobarimo(ki jih jaz poznam) smo našli nekaj malega in glede na Gorenjsko ali Pohorje zanemarljivo malo;pa da ne izpadem kot kakšen osebek,ki ima gozd in naravo rad samo zaradi tega,da nese ven polno košaro in vrečko povrhu;...me zanimajo mnenja zakaj je temu tako?Vremenski pogoji gotovo ne...vsaj jaz menim da ne.

lp tdk

p.s.Pa še enkrat...sprehod sedaj je v gozdu pravi užitek ne glede na bero in pogled v košaro.

Grega

Mogoče je pa na goričkem v preteklih letih bilo preveč takih ki so v gozdu videli samo to da polno košaro odnesejo :P! Pa so šla rastišča :). No v resnici ne vem kaj bi lahko bilo... Moram reči da tudi tam kjer sem danes bil (Karavanke) je zelo močno pihalo in če nebi ravno imel windstoperja s kapuco bi zdj že veselo kašljal :).

Zakaj točno na goričkem niso rastli pa ne vem, moramo počakati na kak bolj strokoven odgovor :)!

ps
Škoda da mi je že na začetku zmanjkalo baterije v fotoaparatu, drugače bi si lahko ogledali še kako zanimivi so bili videti jurčki, ki so poganjali iz snega :).

LP GT

Lojze07

Grega, idi v ....

Jaz sem  v minulem tednu na Pohorju tudi pobral "ledne"  jurčke...
Kako je pa z njihovo uporabo, pa naj, prosim,  pove kakšen poznalec...

Evo, primerek... :)
Le hodi po gobe, dokler je čas;
kajti pride čas, ko ne bo več čas;
in ta čas bo vsak čas:
šel boš po gobe.