kateri gobi sta to

Začel/a TINE, 15 September 2007, 13:16

Prejšnja tema - Naslednja tema

TINE

pozdravljeni
včeraj sem gobaril pod Kaplo in naletel na kar zajeten kup teh dveh vrst,ki pa jih ne poznam !
Od vsake sem vzel po en primerek
lp
http://shrani.si/f/2q/14/15GzNrdY/140907podkaploka.jpg
http://shrani.si/f/1Y/hh/2EPNa4o8/140907podkaploka.jpg
http://shrani.si/f/L/xR/4OPiLvF/140907podkaploka.jpg

P.S. kateri dve vrsti sta to - sta užitni ?

jernej

Gospod Tine!

Na vaših slikah, ki ste jih priložili vidim samo dva primerka iste vrste in ne gre za dve različni vrsti. Gobi na slikah pa sta pšenični poprhnjenki (rozites caperata) Po domače tem gobam pravimo "cigančki". To so užitne in okusne gobe. So pa ene najbolj radioaktivno onesnaženih gob.

Jernej

gorenc

Glede radioaktivnosti je tako :odvisno kje nabiraš ni recimo sedaj za primer cigančka da je vsepovsod enako radioaktiven pred leti ko sem hodil v gobarsko družino na Gorenjskem(Tržič) smo dobili iz inštituta Jožef Štefan podatke kje so gobe bolj in kje manj radioaktivne bila je napisana vrsta gobe in nekaj krajev po Sloveniji ki so jo našli in izmerili radioaktivnost.Po podatkih ki jih imam pa je pred cigančkom še malo bolj radioaktivna(LACCARIA AMETHYSTINA) vijoličasta bledivka in še to; poleg teh podatkov kako so radioaktivne gobe je bilo zraven za zanimivost napisano koliko je radioaktivna zelenjava ,ki jo pridelujemo na vrtu tako da gobe niso tako radioaktivne in g.TINE lahko uživate te gobe po nekaterih krajih jim rečejo tudi "srebrnica"ker ima včasih na klobuku tako močni srebrnkast poprh
lep pozdrav

slavko

Ko smo gobarili v Štanjelu, so domačini cigančkom rekli šampinjoni.

Zato je bolje uporabiti slovensko in latinsko ime. Z domačimi imeni je prava zmešnjava.

Lep pozdrav,
Slavko


barzen

Gre za kosmato mlečnico - strupena (ponavadi pod brezami), sliki druge gobe sta zelo slabi, vendar gre za eno od polstenk, na slikah tretje gobe pa je verjetno macesnova lupljivka (ponavadi blizu macesnov). Vseh teh gob je veliko v tem letnem času in na primernih terenih.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

TINE


slavko

Prve tri slike prikazujejo Kosmato mlečnico (Lactarius torminosus), nekoliko večja je na naši spletni strani, http://www.gobe.si/Gobe/LactariusTorminosus. Pri četri in peti sliki mislim, da gre za eno od polstenk. Polstenke so užitne. Slike od 6 do 8 pa prikazujejo mlado Macesnovo lupljivko (Suillus grevillei), http://www.gobe.si/Gobe/SuillusGrevillei. Tudi lupljivke so užitne. Kožico klobuka je treba pred uporabo olupiti.

Verjetno ste slikali z gsm, zato gobe na posnetkih niso dobro vidne. Posnetki so veliko lepši, če uporabljate digitalni fotoaparat.

Lep pozdrav,
Slavko

TINE

kako kaj vlagate cigančke?
A samo mlade gobe ,al jih narežete ?
lp

jevnac12

Pri nas vlagamo samo mlade cigančke in jih zato ne prerežemo. Osebno jih imam zelo rad.

lp IJ

slavko

Pšenično poprhnjenko (Rozites caperata) ali cigančke po domače, lahko vlagate v enem kosu, kot to počne Jernej, ali pa jih narežete na več kosov, če so gobe večje.

Ne vlagajte prestarih gob, ker razpadejo.

Glede radioaktivnosti cigančkov si ne bi preveč belil glave - za takšno količino, kot jo pojemo s kozarcem vloženih gob, je radioaktivnost zanemarljiva.

Lep pozdrav,
Slavko