jurček s pekočim betom

Začel/a xmirko, 10 September 2008, 12:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

xmirko

Lep pozdrav!
Moja včerajšnja gobja bera je bila bolj klavrna; en odrasel dehidriran jurček z rahlo olesenelim betom. Vseeno sem ga dodal govejim zrezkom v zelenjavni omaki, v kateri je bila tudi paprika. Malo pred koncem kuhanja sem pri okušanju omake ugotovil pekoč okus, zato sem najprej posumil na papriko, ki bi lahko bila sorodnica feferona, vendar sem pri nadaljnem okušanju definitivno odkril pravega krivca. Pekoč je bil "?jurčkov?" bet, medtem ko je bil klobuk normalnega okusa.
Jed ni imela srečnega konca, zato je bila tudi tako pričakovana pohvala družinskih članov za moj ves trud račun brez krčmarja...
Mi lahko kdo prosim pove, kakšne vrste goba me je prelisičila in mi začinila včerajšnji dan?


slavko

Upam, da ste res našli pravega gobana (jurčka).

Pekoč je med gobami, ki so podobni gobanom, le pekoči bakrenopor (Chalciporus piperatus), http://www.gobe.si/Gobe/ChalciporusPiperatus. Sicer pa vas moram potolažiti, saj med gobami s cevasto trosovnico ni smrtno strupenih vrst.

Zraven tega pekočega, ki vam jo je "zagodel", lahko kulinarično veselje pokvari kak grenak goban, npr. leponogi goban (Boletus calopus), http://www.gobe.si/Gobe/BoletusCalopus, ali pa žolčasti grenivec (Tylopius felleus), http://www.gobe.si/Gobe/TylopilusFelleus.

Lep pozdrav,
Slavko

xmirko

Spoštovani Slavko,
že pri prebiranju starih postov sem najprej pomislil, da če ne kdo drug, mi bo najbrž odgovoril Slavko, ki je vedno pripravljen pomagati nepoznavalcem; najlepša hvala za hiter odgovor.

Po slikah je bila goba najbolj podobna žolčastemu grenivcu, čeprav okus ni bil grenak, ampak pekoč kot hudi feferon.
Odslej bom pri nabiranju gob previdnejši. Tudi na razstavo pridem, da izvem še kaj več iz prve roke.

Lep "gobarski pozdrav" in čim manj zarošenih očal vsem,
Mirko.