Prosim za pomoč pri identifikaciji

Začel/a Trini, 12 September 2007, 16:22

Prejšnja tema - Naslednja tema

Trini

Lepo pozdravljeni!

Pred leti smo s starši veliko gobarili, toda minilo je nekaj let od tega in vseh gob, ki smo jih nabirali takrat, se nikakor ne morem spomniti.

Danes sem našla gobo za katero sem bila sprva prepričana, da smo jih nabirali, ko sem prišla domov, pa je moje prepričanje nekoliko usahnilo. Mi lahko pomagate pri identifikaciji?

Hvala vsem za pomoč in lep pozdrav,

Trinka

slavko

Spoštovana Trinka,

z veseljem bomo pomagali pri identifikaciji gob. Predlagam, da pripnete fotografijo gobe, ki ste jo našli. Če se goba ne bo dala določiti po fotografiji, pa bomo poskusili z mikroskopom.

Lep pozdrav,
Slavko

Trini

Spoštovani g. Slavko!

Hvala za pomoč!

Prepričana sem bila, da sem sliko uspešno pripela, saj jo vidim, ko sem prijavljena. Ali je prav tako, da jo pripnem na ta način: pri odgovarjanju kliknem na Druge možnosti... in potem Browse, izberem željeno fotografijo in oddam sporočilo? Sem ga kje pihnila mimo? Na začetku nitja, kjer so naslovi, sem videla kako nalagati fotografije, toda ali to velja tudi za čisto običajen post?

Se opravičujem za svojo nevednost.

Hvala za pomoč in razumevanje.

Lep pozdrav, Trinka

Svinjski goban

Svetujem, da pokusiš delček klobuka. Če greni je žolčasti goban. Če pa ne greni pa pomoje poletni goban.

Pubi

Lep pozdrav!
Tudi pri meni je priložena fotografija gobe gospe Trinke lepo vidna. Kot "strokovnjak" sem si drznil in bom še pripisal. Menim, da je to lep primerek brezovega turka. Sedaj je tudi nastopil čas, ko turkeci začno "delati". Lp Pubi
Scribo ergo sum

barzen

Tudi meni se je že zgodilo, da nisem videl slik tako kot ostali. Bistvo je da si logiran, drugače se ne vidi nič. Glede gobe pa sem 99% prepričan, da gre za žolčastega grenivca (po domače grenkega gobana) Tylopillus felleus.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

gorenc

Takoj sem ga spoznal po sliki,da gre za žolčastega grenivca ,nebi pa rekel da je(LECCINUM SCABRUM) brezov ded ker ima malo pretemni bet.Ima pa gospod Pubi prav da so začeli rasti ,ker sem jih nabral v torek pod eno lepo brezo pod obronkom Pohorja
Lep pozdrav                 

Pubi

Citat od: Pubi dne 13 September 2007, 07:40
Lep pozdrav!
Tudi pri meni je priložena fotografija gobe gospe Trinke lepo vidna. Kot "strokovnjak" sem si drznil in bom še pripisal. Menim, da je to lep primerek brezovega turka. Sedaj je tudi nastopil čas, ko turkeci začno "delati". Lp Pubi

......zgleda, da sem res "bučnice luščil", ko sem kar iz prve udaril  brezov turek namesto gabrov turek. Manj bi se zmotil - dasiravno sem se zgleda fejst zmotil obakrat..hihi.  Ko sem prebral odgovora od gorenca in barzena sem v knjigi Gobe naših krajev (l.85) še enkrat primerjal vse slike sem prišel do spoznanja. Še kar nekaj časa bom moral hoditi na konzultacije k sosedoma (ga. Fridi in g. Nandiju), po vsakemu prihodu iz gozda z gobami v korpici. Lp Pubi
Scribo ergo sum

gorenc

Gospod Pubi, učimo se na napakah in tako se najbolje zapomnimo .Tudi jaz se kdaj zmotim ,pa kaj hočemo.
Lep pozdrav

slavko

Spoštovana Trini,

sedaj vidim sliko in z veliko gotovostjo trdim, da je na sliki Žolčasti grenivec (Tylopillus felleus). Prilagam še sliko iz naše spletne strani, http://www.gobe.si/Gobe/TylopilusFelleus. Ko so gobe mlade, nas lahko zavedejo, ker so podobne jurčkom. Ko pa so starejše, je trosovnica vedno bolj rožnate barve. Goba je neužitna, ker greni. Marsikomu je že zagodla, tudi dobrim poznavalcem.

Lep pozdrav,
Slavko

Trini

Lepo pozdravljeni!

Hvala vsem za trud pri identifikaciji moje gobe, ki je tako potrpežljivo čakala v hladilniku. Žal bo sedaj morala v smeti.

Tudi sama sem bila sprva prepričana, da je brezov ded. Moji starši jih nabirajo in spomnila sem se približnega izgleda gobe, ne pa imena in podrobnosti. Doma je moj črv dvaoma začel delovati, ker goba na prerezanem delu ni počrnela. Če se ne motim, dedec počrni, enako kot rdeči ded.  Sem nabrala v nedeljo štiri čudovite rdeče dede v okolici Kranja.


Še enkrat hvala za pomoč, želim vam veliko gobarskih užitkov.

Lep pozdrav iz Gorenjske,

Trinka

slavko

Spoštovana Trinka,

vidim, da imate oster pogled in da dvomite, če gob ne poznate dobro. To sta dobri lastnosti za gobarja.

Res je da ded počrni. Prav tako tudi "rdeči ded", ki mu pravimo turek.

V slovenščini ima latinski rod Leccinum dve vrsti, dedke in turke. Oboji bolj ali manj počrnijo ob prerezu.

Tudi vam želim obilo gobarskih trenutkov, oster vid in kanček dvoma pa kar naprej uporabljajte pri nabiranju gob.

Lep pozdrav,
Slavko

Trini

Spoštovani g. Slavko!

Ja, res je, da gledam na gobe precej strogo, saj so me starši učili, da je moč narave potrebno zelo spoštovati. Vsako življenje, predvsem pa moje, ima prav tako posebno moč in ne bi se rada igrala z njim :-)

Hvala za lepe želje!

Imam pa novo gobo, ki je ne poznam, jih pa v gozdu veliko srečujem. Bi mi pomagali pri identifikaciji in strupenosTič Poskusila bom pripeti sliki.

Za pomoč se v naprej zahvaljujem in Vam želim lep vikend.

Trinka

slavko

Lepo je imeti takšne starše kot jih imate vi; še lepše pa je, če otroci upoštevajo njihove nasvete.

Na sliki je tokrat Rumeni ježek (Hydnum repandum), ki je užiten. Če želite takšne gobe jesti, predlagam, da očistite bodičke pod klobukom. Bodičke namreč grenijo. Sicer goba ne velja za zelo kvalitetno, vendar jo uživa kar nekaj ljudi.

Znanci so ježke pripravili tako, da so jih prekuhali in nato pomešali v solato s čebulo, česnom, oljem in kisom. Gotovo se vam bo utrnila še kakšna ideja.

Tudi vam želim lep vikend in seveda dobro gobjo bero.

Lep pozdrav,
Slavko

Trini

Lepo pozdravljeni !

Res lahko kadarkoli potrdim, da so me starši dobro vzgajali in me ogromno naučili o naravi. Toliko, da sem jo vzljubila in smer o naravi izbrala za življenski poklic. Sedaj se vsakodnevno učim snovi, ki jih ni bilo na učnih programih staršev, šol in fakultet. Snov je zanimiva in prepričana sem, da mi je do smrti ne bo zmanjkalo.

Hvala za tako hiter odgovor in pomoč pri identifikaciji moje gobe. Opravičujem se, ker najverjetneje prosim za identifikacijo gob, ki jih večina dobrih gobarjev pozna in so precej pogoste. Verjetno si mislite, zakaj neki ne pogledam v knjigo. Ja, tudi sama bi storila kaj takšnega, pa žal nimam nobene knjige o gobah pri roki. Očitno prihaja čas, ko bo potrebno nabaviti kakšen dober priročnik. Vaša identifikacija mi je v veliko pomoč, saj s pomočjo imena pridem do vseh ostalih potrebnih informacij, ki jih potrebujem.

Še enkrat se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Trinka