<< Tulostoma brumale, zimski puhar | Gobe | Typhula erythropus, rdečebetna betičevka >>

Tylopílus félleus, žolčasti grenivec

(Bull.) P. Karst. (1881) syn. Boletus felleus Bull. (1788), Boletus alutarius Fr. (1815), Tylopilus felleus var. alutarius (Fr.) P. Karst. (1882), Tylopilus alutarius (Fr.) Henn. (1898), Boletus alutarius Rostk. (1844), Boletus felleus var. minor Coker & Beers (1943), Tylopilus felleus var. minor (Coker & Beers) Pilát & Dermek (1974), Tylopilus felleus var. uliginosus A.H. Sm. & Thiers (1971)
Rod: Tylopilus - grenivci

Tylopílus félleus, žolčasti grenivec
Tylopílus félleus - neužitna
zolcasti grenivec

ZNAČILNOST: močno spominja na poletnega gobana (Boletus aestivalis), dokler je še mlad, kasneje rožnata trosovnica močno izstopi, se blazinasto napne, mreža na betu pa je raztegnjena in močno reliefna. Meso je zelo grenko.

KLOBUK: 5-10 cm, polkrožen, kmalu zravnan, na kraju z navzgor obrnjenim robom, mesnat, na površini različnih rjavih barv.

TROSOVNICA: luknjičasta, debela in iz dolgih navpičnih cevk, sprva so luknjice popolnoma bele, z dozorevanjem trosov pa postanejo rožnate barve.

BET: 7-14 x 2-4 cm, betičast, podobne barve kot klobuk, površino pa prepleta močna, rjava in razpotegnjena mreža.

MESO: belo, na zraku pordi, pod kožico klobuka rjavo, ima gobasti vonj, je zelo grenko.

TROSI: 12-15 x 4-6 µm, gladki, vretenasti, trosni prah je rožnat.

RASTIŠČE: raste v vseh gozdovih, od zgodnjega poletja do pozne jeseni, pogost.
Čas rasti: -VI-VII-VIII-IX-X-

UPORABNOST: neužiten. Strupenost ni huda, povzroča gastrointestinalni sindrom - zastrupitev prebavil.

Ker zelo greni, ljudje običajno jed zavržejo, preden bi lahko postala škodljiva za želodec. Potrebna je pazljivost pri nabiranju poletnega gobana (Boletus aestivalis).

Avtor fotografije je Slavko Šerod.

Tylopilus felleus, zolcasti grenivec

<< Tricholomopsis rutilans | Obvezni seznam gliv za pridobivanje naziva determinator | Tylopilus porphyrosporus >>
Strani, ki se vežejo na to stran:

Uživanje napačno določenih gob je lahko smrtno nevarno!
Gobarsko društvo "Lisička", Maribor ne odgovarja zaradi napačne, pomanjkljive ali zmotne določitve posamezne gobe!

Login

Page last modified on november 04, 2015, at 09:31
 

© 2005-2018, Gobarsko društvo Lisička Maribor.
Ta spletna stran je last imetnika domene gobe.si, ki spletno mesto tudi upravlja. Vsebine, objavljene na spletnem mestu je dovoljeno reproducirati le v nekomercialne namene, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih pravicah in se torej ne smejo prepisovati, razmnoževati ali kako drugače razširjati brez dovoljenja lastnika domene gobe.si. Po svojih najboljših močeh se trudimo, da na spletnem mestu objavljamo le prave in ažurne podatke, vendarle pa ne moremo zagotavljati popolne točnosti in zanesljivosti vseh objavljenih podatkov in povezav. Prav tako ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitne posledice, nastale zaradi uporabe datotek in podatkov, objavljenih na tem spletnem mestu ali začasnega nedelovanja spletnega mesta. Zavedamo se, da je zasebnost obiskovalcev naših spletnih straneh zelo pomembna. Zato ne zbiramo nobenih osebnih podatkov o obiskovalcih spletne strani gobe.si. Gobe.si si pridržuje pravico do spremembe vseh podatkov, ki so objavljeni na tem spletnem mestu. Z uporabo tega spletnega mesta obiskovalec potrjuje, da sprejema opisane pogoje in se z njimi strinja.

Stran generirana v 0.368 sekundah.