Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - sabincica

#151
Kulinarika / Odg: Sušenje gob
22 Marec 2013, 19:46
Zdravo,

Če se še niste odločila za nakup....jaz sem ga kupila v Hoferju za 30 eur  ) (http://www.alibaba.com/product-gs/757800780/Round_food_dehydrator_with_adjustable_tray.html. Deluje na vroč zrak s pomočjo ventilatorja. V priročniku in ima prav označeno, koliko časa se naj bi kako sadje oz. zelenjava sušila in na koliko stopinjah- tudi te so nastavljive.

Gobe se mi posušijo nekje v 6 urah- odvisno koliko so mokre in kako na drobno se mi jih da rezat, pa tud od teka, če je kak mesojedi ne- prijatelj notri (črviček)- če je na tem, jih dam na začetku na malo nižjo temperaturo in začnejo ven lazit, potem jih poberem in zalaufam po navodilih. Potem jih srim ugasnjene čez noč in če se mi zdijo še malo vlažne, spet vklopim za kako urico, potem pa jih popakirma v steklene kozarce.

LP,

Sabinčica
#152
Kulinarika / Odg: Maslenke - uporaba
22 Marec 2013, 19:28
Zdravo,

Maslenke tudi jaz pobiram in so mi odločne gobe. Spominjajo na jurček. Jaz jih pripravim na praženi čebuli z jajčkami. Lahko se jih da tudi v skrinjo. Jaz dam kar surove (za tiste, katere sem 100%- se razlikujejo v barvi od vrste rastišča), samo narezane na trakce in jih zamrznem. Kasneje jih porabim v omaki zraven zrezkov ali pa jih primešam drugim gobam in naredim gobovo juho ali pa v smetanovi omaki s širokimi rezanci.

Če pri teh gobah nisi prepričan, da so prave, jaz to preverim sledeče- ko so gobe okuhane (cca.5 min), jih poberem in vode in v vrelo vodo vržem strok česna in stim kuhat 5 min. Če se česen obarva (posivi), vem da ni neki ok. Se mi pa še to ni zgodilo. Lupim jih pa ne- razen tiste, ki so že malo bolj stare.

Vem da je za lani že pozno- bo pa za letos ;).

LP,

Sabinčica
#153
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2013
22 Marec 2013, 19:09
Citat od: Martin dne 14 Marec 2013, 17:54
  ;)
Pozdravljena Sabinčica lepo,da ste se pridružli na forum,našli ste zelo lepe gobe .Sezona se bo kmalu začela in sam že komaj čakam na mavrahe. jih morda poznate-nabirate?

Bom vam naložil slike z lanske sezone morda pa jih poznate.

Lp
Martin

Lep gobarski pozdrav.

Te gobe poznam, vendar jih ne pobiram. Ne vem če je mavrah in smrček eno in isto, vem pa da take oz. podobne pogosto najdem v logarski v sredini julija. Kot začetnik sem se nekako do sedaj specializirala na ene 10-15 užitnih gob, ostalo pa pustim primeru, ne glede če so užitne ali ne. Če ne druga, razveseli najdba koga, ki pride v gozd za mano :) , in ima vsak nekaj od dolge hoje in strmega pobočja :) .

Se pa veselim prvih resnih pohodov konec aprila, ko se poleže svetni prah mačic in leske. In mislim, da bo letos dobra letina- vode je bilo v izobilju:).

Pozdravček,

Sabinčica
#154
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2013
13 Marec 2013, 17:05
Pozdravljeni strastni nabiralci gob!

V to temo se javljam, ker sem nova na forumi, ga pa spremljam že od lanskega aprila. Takrat, sem namreč začela gobariti. Tudi prej sem, vendar po večini neuspešno- ali sem pobirala "napačne" gobe, ali pa sem lahko zraven nje stala, pa je nisem videla. Odločitev je padla, ko sem na tržnici kupila zavojček jurčkov za 30 eur. Sem si mislila, če jih je teta nabrala, ni vrag, da tudi jaz kako najdem. In sem šla v gobe....in nabrala 1 košarico. Moj dragi je bil navdušen nad mojo najdbo in mi takoj preko spleta naročil 3 gobarske knjige in 2 gobarska nožka. In naslednji vikend sva šla....oba... s knjigami v žepu. Nabrala sva nekaj  jurčkov in lupljivke, in ker nisva bila prepričana o najdbi, sva povprašala naokoli in jih poskusila, ter preživela. Od takrat naprej pobirava večino užitnih gob in ne samo jurčkov in lisičk.
Letos, komaj čakam na novo sezono.

Se javim in poročam o najdbah.
Prilagam pa še eno slikico al pa dve.

Pozdravček, Sabincica