Meni

Prikaži objave

Ta odsek omogoča ogled vseh objav tega člana. Upoštevaj, da lahko vidiš samo objave na področjih, do katerih imaš trenutno dostop.

Prikaži objave Meni

Sporočila - sabincica

#1
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2019
16 September 2019, 22:28
Zdravo.

Danes zopet v hosti. Okoli 500m NV. Marel je v izobilju. Rastejo tudi črne trobente. Gobani= 0.
#2
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2019
15 September 2019, 23:08
Pozdravljeni.

Danes sva šla z mojim 4 letnikom samo pogledat...no ta samo pogledat, nama je prinesel obilo zadovoljstva.
Cca 300 m NV.
#3
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2019
11 September 2019, 23:49
Pozdravljeni.

Jaz sem včeraj gobarila na Kopah. Lisičk je res veliko. Rastejo tudi že rdeče mušnice, golobice, nekaj malega tudi leponogi gobani. Drugih gob ni. Tudi gobarjev je veliko, tako da nabrana količina ni ravno presežek. Nekje 2 kg, pa mi je uspelo nabrati.

Lp, Sabina
#4
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2018
15 November 2018, 07:44
Pozdravljeni.
Tako je, na zadnji sliki je borov goban. Kravljevih je res bilo ogromno v začetku oktobra, sedaj pa jih nisem videla. Je pa res, da je listja ponekod do kolen. Tudi trobente sem našla ko sem lisje odkopala na mestih kjer sem dejansko konstanj nabirala.

Lp, S
#5
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2018
13 November 2018, 21:36
Pozdravljeni.

Najprej glede klopov...že od kar hodim v hosto, nisrm iz nje prišla da se name nebi vsaj 1 klop napopal. Pa imam visoko obutev- gojzerji, dolge rokave tud pri 38°C in pol piksne spreja proti klopom. Jaz ga še iz mestenga parka prinesem. Preprosto me obožujejo in mojga otroka prav tako. Enako je s komarji. Za  mizi nas lahko 10 sedi, pa sm jaz in otrok boma cela popikana in potem bulasta. Ostali pa se čudijo.

In sedaj še gibe...ja se še najde. Sm sem mogla zravrn nje stat in čvekat, če ne je nebi videla
#6
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2018
10 Oktober 2018, 22:46
Pozdravljeni....sem na hiterco skočila v gozd...je bil nekdo pred mano zeeelo priden ;D ;D
No nekaj pa se je našlo...male pa sem pustila za drugič- petek...sem pa nabrala polno košaeo res lepega in zdravega kostanja.
Bova jutrics tamalim pekla...se že veseli jaz pa tudi.

Je pa v gozdu kar nekja vrst gobic pognalo. Po večini mlade in zdrave.

Prilagam še nekaj slikic...

Lp, S
#7
Ojojo, TopCat...se opravičujem  :)...ne poznam risanke, ker mislim, da je nikoli nisem gledala  ??? ...in glede na skrb, sem sklepala, da ste mamica in ne zaskrbljen moški. Pohvala!!  :) Takšnih je res malo, da dajejo pažnjo na prehrano otrok kot moški, ker večina le teh, to obveznost prenese na ženske ali pa se ravna po navodilih svoje partnerke/ žene.

In ne, vašega komentarja nisem vzela kot napad...vsak ima pravico podati mnenje, in vsako mnenje ima svoj prav in zorni kot...tako sem to vzela kot dobronamerno razpravo.  ;)... rada imam debate, iz katerih dobiš nov material za razmišljanje. Tudi od vas   ;)

Kar se  tiče pa čistih kotičkov sveta...bol ali manj je danes že vse bilo/ je kontaminirano. Mislim da čistega kotička sveta ni. Tudi če ga ni človeška noga obljudila, je po njem padel onesnažen dež, onesnaženje prinesel veter.... Je pa res, da če gledamo Slovenijo, kot tako, je relativno čista, definitivno pa je razlika ali gobariš v Zasavju ali pa na Pohorju. V TNT pa je gobarjenje prepovedano. Sem mislila napisat: V TNT pa je gobarjenje ŽAL prepovedano, vendar sem vesela da je tako...turizem po eni strani dela dobiček krajem, občinam, domačinom, po drugi strani, pa so navali turistov zelo obremenjujoči za naravo (gozd, travo, gozdne živali, ptice in žuželke), najbolj obremenjujoče pa s smeti, ki jih puščajo vsepovprek za sabo, pa če tudi je to samo žvečilni gumi.

Glede šampinjonov...v Sloveniji je kar nekaj lokalnih gojiteljev šampinjonov...v večni so gojeni na slami ali pa na zemlji ( res pa je, da je problematičen izvor zemlje)... ampak še vseeno so domači boljši, kot pa uvoženi. Kajti razlika je očitna...domači 3 dan ko so bili odrezani, močno spremenijo vonj, barvo in postanejo nevšečni... Kupljeni pa so po 1 tednu v hladilniku na videz nespremenjeni, samo trosni lističi niso več beli, temveč malo bolj rjavi, po čemer sklepam, da so pred uvozom z nečem uplinjeni, poškropljeni.

Glede napačne interpretacije...že samo zanimanje pove, da ste skeptični glede gob in vašega otroka...Ko se pokažejo znaki nesigurnosti, vsi igramo na karto, ki naj bi nam zagotavljala pravilno odločitev. S tem ko o nečem dvomiš so v bistvu samo 3 možnosti...ali greš z večino, ali se boš odločili iz preventive za NE, ali pa boš omahoval tako dolgo, da bo otrok že tako dovolj star, da ne bo potrebna odločitev.  8)

Želim vam najboljše odločitve za vas in za vašega otroka/ vnuka.

Lp, S
#8
Pozdravljena TopCAt.

Tako je...otrokom pred dopolnjenim 3.letom starosti se ne ponudi oz. se naj nebi ponudilo jedi iz konzerve ( tuna, ribe, mesni narezek, paštete). problem niso samo težke kovine, pač pa tudi prevelike količine soli v taki prehrani in jih ledvice otroka ne izločijo pravilno, kot drugo pa je v konzervirani hrani zelo veliko aditivov, ohranjevalcev svežine, barve ,ojačevalcev okusa...vse to je pa kemija.

Glede težkih kovin....odločitev je od vsakega posameznika kaj bo dal svojemu otroku za jest, ga bo cepil, dal v vrtec....to so samo smernice, da pomagajo novopečenim staršem skozi vzgojo, in prehranske navade. morate se zavedati, da to kar ni vidno danes, ne pomeni, da ni nič narobe. Včasih kje preberem, komentar kake mamice, da ona pa svojemu otroku že od 1. leta daje tuno iz konzerve za jest, pa mi nič ne manjka sedaj pri 10ih. Pa je res tako, se vprašam? je naredila analizo krivi, biopsijo jeter in pregled ledvic svojemu 10.letniku. Verjetno ne...ker taki pregledi se delajo izključno in samo po sili razmer, nuji. stanje pa je lahko slabo ali se pojavijo znaki obolenja morda pri 18ih...ko se vsega nakopiči preveč...
bom podala banalen primer....vaš mož je gradbinec...vsak dan prenese 20 žakljev apna na delovno mesto...prve 3 dni je poskočen kot 20.letni, 4. dan, mu je že malo težko...po 1 mesecu, gre na bolniško....telo je omejeno, koliko česa lahko sprejme....za ene stvari opazimo prej znake, da prenehamo s tem s čimer si škodimo, spet pri drugih, pa vidimo stanje ko je prepozno....

Kako pa bi naj vedeli, koliko je mesto na katerem gobarite onesnaženo?...če ne vidimo smeti, še ne pomeni, da je čisto, da jih tam ni bilo in so že prekrite z zemljo, mahom.  Tu so lahko debate neskončne. pravega odgovora tako ni...je samo mnenje...mnenje pa si ustvarimo iz tega kar poznamo, slišimo ali si interpretiramo. Poleg tega tudi ne veš koliko čista je zelenjava iz ''tvojega '' vrta, če ne daš zemlje in vode s katero zalivaš na analizo...konec koncev je lahko '' moj vrt'' bolj onesnažen s težkimi kovinami in strupi, kot njiva soseda, ki veselo šprica svoje pridelke, da mu jih ne pojedo uši, plesen in drugi zajedavci/ škodljivci. 
Jaz osebno sem se odločila, da bom pri določenih stvareh pazljiva..na samo okolje ne morem vplivat, sem pa in želim vplivat pri prehrani.
Zelenjavo in meso kar ne predelam jaz, moji straši ali sorodniki, kupujem od poznanih kmetij, kjer vem ,da je škropiva samo osnovno, hrana za živali pa niso krmila iz vreč ampak, trava, koruza, ječmen oz. v večini iz paše. Tudi analizo zemlje smo v večini iz skupnosti dali narast, ker imamo vsi otroke in želimo sebi in njim dobro. Pa ne me zdj narobe razumet. Tudi pri nas pijemo alkohol, jemo čips, čokolado, piškote iz trgovine in hrano iz konzerve  ;D. Vendar se trudim, da so osnovna živila in večina obrokov v mesecu ''zdravih''. Mali prekrški nikomur ne škodijo, tudi gobe 3.letniku ne, če jih le ne bo jedel 3x na teden, konec koncev niso nič bolj škodljive otroku kot 1 dcl Cocacole na teden.

Moj 3.letnik je že pojedel lisičko v rižoti, vendar bolj po pomoti kot po želji, oz. je želel probat kaj mi jemo, ker zanj skuham omako brez gob ( npr. zrezki v gobovi omaki). Če  s partnerjem jeva gobe z jajci, otrok dobi jajce s slanino/ koščkom suhe salame/ zelenjavo, ali pa kar samo. Če želi poskusit, mu ne odrečem (govorim o gobah, da ne bo sedaj kdo mislil, da mu dam poskusit vse kar si zamisli) :) Seveda je to govora o gozdnih gobah...šampinjoni (gojeni), kot taki, se lahko uvajajo že od 1. leta starosti. Tako mnenje je tudi napisano po smernicah WHO in ESPGHAN. Kljub vsemu so gobe odličen vir beljakovin, vlaknin, polisaharidov in ostalih mineralov. Predvsem pa, če se otroku ponudijo gobe, pazite, da so res zdrave, brez znakov plesni, nimajo spremenjene barve, niso napite z vlago in da so res dobro termično obdelane in da jih ne pregrevate.

Tako nekaj ''malega'' iz moje strani.  ;D Vsak starš se sam odloča za svojega otroka in za vaše odločitve, vas nihče nima pravice obsojat, le vi sami.  ;)
Na spletu lahko tudi sama poiščete tisoče člankov na relaciji gobe- otrok, v različnih jezikih.

Lp,S
#9
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2018
28 September 2018, 11:45
Citat od: gobojed dne 27 September 2018, 23:58

Odgovor Sabincica #449. Ja, vem da bi moral vzeti košaro, samo je nimam. Bom moral eno dobiti. Zakaj je pa treba gobe očistiti v gozdu? Malo imam pomisleke glede čiščenja ker sem še začetnik pa rad doma preverim kaj prinesem.

Gobojed...že samo zavedanje da ke potrebna košara, je veliko.  :)Ni velik strošek, sploh če jo kupite pri kaķšnem prodajalcu suhe robe.
Potrebna pa je zato, ker gobe med nabiranhem in med hojo otresajo trose. Trosi potem čez reže košare letijo na tla s čimer skrbimo za razmnoževanje. Poleg tega se gobe v košari ne tlačijo in ostanejo dlje časa sveže, sploh če je vroče. S košaro tudi preprečite razvoj bolezni, v kolikor se je pobrala bolj zrela goba.
Goba se pa na licu mesta očistijo zato, da tam pustimo morebitne micelje,ki se držijo beta gobe. In kot je napisal cvicekboy je gobo če je možno bolje odrezati, kot pa odtrgati. Če pa se del rastišča pokrije še z zemjo ali listjem, da se prepreči izsušitev, pa ste naredili skoraj vse,da bo na istem mestu zrastla nova.
Male finte, ki morda res opocasnijo gobarjenje, sploh če zraven še slikaš, ampak tako skrbimo, da jih bodo tudi naši otroci cez 30 in več let nabirali in ne samo videli na slikah iz leta 2018.

Želim vam veliko gobarske sreče.
#10
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2018
28 September 2018, 11:27
Citat od: StaneDolanc dne 27 September 2018, 23:54
Se bom obregnil v komentar sabinčice...
Če kaj v življenju ne prebavljam najbolje, so to licemerji...  Najbrž se vam je gospa - ki se kar pogosto hvalite s gobarskim ulovom - nabralo kar precej čez mero gobarskega ulova za običajnega gobarja/gobarko. Zmrzovalnik/shramba vam ječi od desetine kilogramov nabranih zmrznjenih/vloženih gob, zdaj ste se pa našli tukaj pametovati za enih par neočiščenih gob?!
Lepo vas prosim, predno me začnete obtoževati, tako to pač vidim, Najhuje je, ko se eni in isti hvalijo s polnimi košarami, potem pa udrihajo po drugih, 'neozaveščenih'. Da žalijo gobe. A ste diht? Gobe niso ljudje, da bi razumeli, ali nabiramo s košaro, vrečko ali držimo v roki. Da jih ne spoštujemo? Kot da bi nas nekdo s prižnice nagovarjal. Sami v grehu, a to vas ne moti, da drugim moralizirate.
Brez zamere, hotel sem samo podati svoj pogled na gobarsko svetohlinstvo. Pa lep pozdrav.

Gospod Stane...kot 1.obožujem gobarjenje. Gob naberem kolikor jih zmore 3 članska družina pojest, s tem da je 3.član 3 letni otrok, ki pa mu gob ne dajem za jest zaradi težkih kovin, ki jih jetra do 5 leta starosti otrok ne prebavijo pravilno in ostajajo v telesu.
Kot 2. Še v življenju nisem položila gobe v vrečko ali da je nebi na rastišču očistila.
Kot.3 držim se pravil o gobarjenju.
Kot 4. Komentar ni bil namenjen vam, in ni bil slabonamerno mišljen, ampak očitno ste prepoznali storilca v sebi, zato tako nesorazmerna reakcija.
In kot 5....ko se boste vsi naučil cenit naravo in njene darove, bo dejansko ostalo tudi kaj za naše potomce. Ker na stanne kot je, jih ne čaka nič lepega in zdravega. In tudi goba,ki ste jo vi pobrali je živ organizem gozda in pomemben vir gozne sfere in hrana za gozdne živali. In gozd kot tak, je last nekoga, v katerega mi veselo hodimo in pobiramo njegove darove, ob pa plačuje davke in skrbi za dobro rast dreves, v zameno pa dobi kup smeti in polomljeno vejevje.

In naprej si lahko se preberete odgovor...zakaj nabirat v košaro?

Želim vam lep sončen dan.
#11
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2018
27 September 2018, 23:17
Gobojed...bom prva, ki se bo dregnila ob vašo sliko, in verjetno ne edina...gob se ne nabira v plastično vrečko. Tudi slučajno, mimogrede in kar tako na hitro ni izgovor...in gobe se očisti v gozdu.
Mogoče sem nesramna, ampak to mi res pritisk dvigne. Dajmo malo spoštovanja naravi in njenim darovom pokazat! Ali?

LP, S.
#12
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2018
18 September 2018, 21:11
Tako je...to je kraljevi goban in je zaščitena vrsta gob. Prilagam link: http://www.gobe.si/Gobe/BoletusRegius .
Jaz jih ne pobiram, nekateri jih pa...in če bi jih hotela pobrat, bi na rastišču kjer sem jih našla, nabrala mislim da 4 košare v 1 uri...letos jih je res ogromno.

lp,
#13
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2018
16 September 2018, 14:25
Zopet bila v akciji...včeraj....sami mali gobani. Nabrala 2 košari, vložila jih pa vseeno nisem veliko...bet v večini cel bet črviv. Klobuki so pa razmeroma zdravi.
Prilagam še nekaj slikic
#14
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2018
15 September 2018, 01:24
Našla sem tudi nekaj orjakov...res enormni...načeloma zdravi, so bili pa źe malo v dnevih
#15
Nabiranje gob / Odg: Gobarjenje 2018
15 September 2018, 01:21
Dragi gobarji/gobarke...sem se podala v hosto. Goba pri gobi...prilagam nekaj slikic. Lokacija je okolica Trojan, na cca 400m NV.
Beti so cca 1/3 črvivi, klobuki pa zdravi.
Prilagam nekaj slikic