katera goba je to

Začel/a lisjak, 20 Oktober 2008, 20:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Štikl, gobe je potrebno le blanširati, kar pomeni da jih po minutki vrenja odstranimo, odcedimo in spravimo v zamrzovalne vrečke in zamrzovalnik. Potem lahko z njimi delate poljubne kuharske mojstrovine.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Janez L, vse določitve so pravilne.

Lep pozdrav,
Slavko

JANEZ L

Lp!



Lovski zdravo
Janez L


...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

BubikolRamios

#318
http://agrozoo.net/jsp/Galery_one_image.jsp?id_galery=a78f1031dd7a45a0a632790d42d5983c

Ni razprta, kot ta na gobe.si. Ena je bila razprta, to sem pa žal pokosil. Lokacija: Brdo pri Kovorju. Višina 10 cm.

Ali se to kar je na sliki razpre ? Če ne, je v knjigi ki jo imam omenjena Pseudocolus Schellenbergiae, ki pa pri nas ne raste in ima lovke na vrhu vseskozi spete in naj bi bila tudi manjša ?

V taisti knjigi za Anthurus archeri  tudi piše da sta sprva po dva roglja še speta. Tule so speti vsi.

Štikl

Citat od: slavko dne 15 September 2010, 14:47
Res je, na zgornji slikah so dežniki (Macrolepiota), težko reči točno kateri. Zapomnite si pravilo obročka - pri dežnikih ga lahko premikate po betu gor in dol, ker je tako čvrst. Predlagam tudi, da se izogibate dežnikov, ki takoj pordečijo, saj je med takimi en strupen.

Na sliki pod dežniki je jesenski goban (Boletus edulis), užiten.

Na naslednjih slikah pa je kostanjasta polstenka (Xerocomus badius), znana tudi pod imenom kostanjevka, užitna in okusna goba. Naj vas ne zmoti, da ob prerezu in na mestih dotika poplavi. Pri kuhanju barva izgine.

Lep pozdrav,
Slavko


Pozdravljeni ponovno.
Vem da sem že malo težek, vendar me je zmotilo to ko omenjate da bo goba poplavela na mestu prereza. Nobena goba, NI poplavela ko sem jih narezal. Za lažjo indifikacijo vam pošiljam še nekaj slik. Prosim, če lahko še enkrat preverite, da se ne bom zastrupil ;D










PS: kaj gobarji naredite z gobami ki imajo luknjice od črvov? Obrežeš luknjico kot recimo pri jabolku ali je goba za stran?

vicac

Te lepotičke so rasle na travniku kot rastejo kukmaku, vendar kukmaki niso, vseeno pa lepo dišijo. Nimam ideje katere gobe bi to lahko bile, upam pa da mi boste lahko pomagali.
Lep gobarski pozdrav!

slavko

Bubiko Ramios, mislim, da je na sliki lovkasta mrežnica (Clathrus archeri), neužitna, ki ji pravijo tudi veliki lovkar. Ni razprta, ampak to je igra narave.

Navadna mrežnica (Clathrus ruber), je povsem drugačne oblike, http://www.gobe.si/Gobe/ClathrusRuber.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Štikl, brez skrbi, ne boste se zastrupil. Četudi vaše gobe ne plavijo, so zelo podobne kostanjasti polstenki (Xerocomus badius). Opis gobe je na naši spletni strani, http://www.gobe.si/Gobe/XerocomusBadius.

Podoben gobi na sliki je tudi preprosti goban (Boletus impolitus), ki pa je prav tako užiten, http://www.gobe.si/Gobe/BoletusImpolitus in na prerezu ne plavi. V Sloveniji je to zaščitena vrsta gobe.

Med takimi gobami kot so vaše na sliki, se ni treba bati, da bi bila katera neužitna. Med gobami s cevkami in belo trosovnico ter rjavim klobukom, ni znanih strupenih vrst. Sličen je žolčasti grenivec (Tylopilus felleus), ki pa je neužiten ker greni, http://www.gobe.si/Gobe/TylopilusFelleus.

Če boste torej okusili košček gobe, boste sigurni.

Lep pozdrav,
Slavko

slavko

Vicac, slike, ki ste jih pripeli so zelo majhne. Zdi se mi, da imajo gobe drobne cevke. Potemtakem bi lahko bile prožne lupljivke (Suillus bovinus), mlade užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

Štikl

Najlepša hvala za Vaš odgovor, gobe so že v zmrzovalniku, za naslednjič bom pa vedel da gre za zaščiteno vrsto in je ne bom trgal.
Imam pa še eno vprašanje, ker vidim da se na gobe res spoznate.
V gozdu sm že večkrat opazil dve gobi podobne jurčkom, prva je imela trosnico rdeče barve, druga pa je imela trosnico svetle barve bet pa je bil rdeč. Zaradi rdeče barve si jih nikoli nisem upal nabirati. Morda prepoznate gobo po mojem opisu?
Bom imel naslednjič fotoaparat kar sabo v gozdu, pa Vam jo bom slikal.

slavko

Med gobami z rdečo trosovnico je nekaj strupenih vrst. Najbolj znan je vražji goban (Boletus satanas), strupen, http://www.gobe.si/Gobe/BoletusSatanas.

Pri nas na Pohorju je pogost žametasti goban (Boletus erythropus), pogojno užiten, http://www.gobe.si/Gobe/BoletusErythropus, ki ima rdeč bet in trosovnico in temno rjav. žametast klobuk. Na betu ni mrežice. Ob prerezu tako potemni. Pogojno užiten pomeni, da ga je pred uporabo treba prekuhati. Ko ga prekuhamo, temna barva izgine.

Goban s svetlo trosovnico in rdečim betom pa bi lahko bil leponogi goban (Boletus calopus), ki je neužiten zaradi grenkega okusa, http://www.gobe.si/Gobe/BoletusCalopus.

V naši galeriji gobanov (Boletus) je kar nekaj vrst. Lahko si jih ogledate na povezavi http://www.gobe.si/Mikologija/Boletus.

Lep pozdrav,
Slavko

vicac

Ta slika bo mogoče boljša. Moje gobice nimajo cevk, imajo lističe.

slavko

Žal je slika še zmeraj premajhna za zanesljivo določitev.

Po izkušnjah bi gobam na sliki lahko bile podobne macesnove mlečnice (Lactarius porninsis), ki so pogojno užitne.

Lep pozdrav,
Slavko

JANEZ L

Lp!

Sta to mogoče Kosmati mlečnici (Lactárius torminósus)...? :angel:



Lovski zdravo
Janez L


...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti ni greh...

slavko

Seveda sta kosmati mlečnici (Lactarius torminosus), strupeni.

Prosim če nam lahko pošljete tole lepo fotografijo, da bi jo dali na spletno stran, skupaj z vašimi podatki na gdlmb1@gmail.com.

Hvala in lep pozdrav,
Slavko