katera goba je to

Začel/a lisjak, 20 Oktober 2008, 20:09

Prejšnja tema - Naslednja tema

slavko

Slike od zgoraj navzdol:

- na prvi sliki je nekoliko posušen uhati drhtavež (Tremiscus helvelloides), kar pogosta goba.
- Na drugi sliki je ena od rdečelistk (Entoloma), zelo verjetno modra rdečelistka (Entoloma nitidum), precej redka goba. Zelo rad bi vedel kje ta goba raste, saj bi jo slikal na naravnem rastišču.
- Na tretji sliki mislim, da je ena od kolobarnic (Tricholoma), verjetno rumenolistna kolobarnica (Tricholoma fulvum).
- Na četrti sliki je poprhnjena livka (Clitocybe nebularis), pogojno užitna goba, ki jo nekateri vlagajo v kis.
- Na peti sliki je nagubana koprenka (Cortinarius praestans), ena od bolj cenjenih gob. Zelo me zanima rastišče te gobe.
- Na šesti sliki je več vrst gob; zgoraj levo je ena od golobic (Russula), potem je videti poprhnjeno livko, desno spodaj pa mislim da bi lahko bil eden od zajčkov (Lyophyllum). Priporočam, da slikate le eno vrsto gobe iz več različnih pozicij.
- Na sedmi sliki pa je v Sloveniji zaščitena goba, jetrsta cevača (Fistulina hepatica), sicer užitna goba.

Nekoč so določene vrste lesnih gob presajali tako, da so jih dali na druge štore, ali pa so štore postavili pod gobe, da bi se trosi naselili na novem rastišču. Metoda je seveda precej nezanesljiva. To uspeva le pri saprofitnih vrstah gob.

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak

zaima me, kaj sem tokrat našel
slika 74 - zelo pogosta goba, mislim, da vse na tej sliki pripdajo isti vrsti, kateri ?
slika 75 - spodaj zelo male gobice, verjetno čeladice, kaj pa je zgoraj ?
slika 76 - mislim, da se v tej kroglici skriva kakšna mrežnica
lp


slavko

Na sliki 74 je podvihana kolesnica (Lepista inversa), ki je užitna.

Na sliki 75 so spodaj čeladice (Mycena), sive mislim da so nagubane čeladice (Mycena galericulata), rjavorumena pa mi je neznana. Zgoraj pa je betičasta livka (Clitocybe clavipes), pogojno užitna, ki ni združljiva z alkoholom (Antabusni sindrom).

Na sliki 76 pa je lovkasta mrežnica (Clathrus archeri), neužitna.

Lep pozdrav,
Slavko

pufa

Danes sem na Pohorju nabral kar nekaj tegh gob, katerih pa v knjigi o gobah nisem uspel najti. Zato ne ven če so užitne. Ali mi lahko kdo pomaga?

L.p.

anže


tdk

Glede na mojo bero in podobnost menim da gre za poprhnjene livke oz. meglenke...prebrskaj po forumu,g. Slavko je o tej vrsti gob napisal prakticno vse.


lp tdk

pufa

hvala za hiter odgovor!
L.p. Pufa

BlažK

Lep pozdrav, mene pa zanima katera goba je to? A so to zajčki? Ker jih mnogo ljudi zamena z rdečelistkami...




slavko

Goba na sliki je poprhnjena livka (Clitocybe nebularis) ali po domače meglenka. Je pogojno užitna goba in jo je pred uporabo treba prekuhati. Večina nabiralcev jih vlaga v kis.

Lep pozdrav,
Slavko

lisjak

Danes sem nabiral v pretežno listnatem gozdu, 250-280m
Predvsem me zanima ali imam prav glede slik A,B in F, ali obstaja kakšna možnost zamenjave s strupenimi gobami
A - mislim, da bi to morala biti Lepísta núda, Vijoličasta kolesnica , barva se mi zdi nekoliko bleda, upam, da ni kakšna koprenka
B - Laccária amethýstina, Vijoličasta bledivka
C - mogoče kakšna medlenka , bilo jih je kar precej
D - pri teh belih gobicah nisem prepričan ali gre za polževke ali za livke ali celo kaj drugega
E ??
F - Clitócybe nebuláris, Poprhnjena livka

bilo je še kar nekaj golobičjih kolobarnic in veliko navadnih polstenk, pa nobene sivke
lp

slavko

Določitev A, B in F je pravilna.

Tudi če vijoličasto kolesnico (Lepista nuda), A, zamenjate s podobno, a manj inteznivno vijoličnih barv, bledovijolično kolesnico (Lepista glaucocana), ne bo težav, ker je užitna. Kolesnice imajo belkast trosni prah in jih torej ni možno zamenjati s koprenkami, ki imajo rjav trosni prah. V tem času prav veliko gob, ki bi bilo podobnih, ni. Vijoličasta kolesnica je pogojno užitna in jo je treba prekuhati.

Vijoličasta bledivka (Laccaria maethystina), B, je specifična goba, ki jo je zaradi široko razmaknjenih lističev in vmesnih lističev ter velikosti težko zamenjati z drugimi vrstami gob. Če jo uporabljate, jo narežite na zelo majhne koščke, saj je težje prebavljiva. Uporabite le klobuk.

Poprhnjena livka (Clitocybe nebularis), F, je prav tako pogosta goba v tem času in je svojčas spadala med kolesnice. Zaradi sive, barve, belega poprha in velikosti ter značilne rasti (praviloma jih raste več skupaj). Trosni prah je rumenkaste barve, tako da je s koprenkami tudi ni mogoče zamenjati. Je pogojno užitna in jo je treba prekuhati.

Za gobo C sumim, da je ena od koprenk (Cortinarius). Na sliki se vidi ostanek obroča rjave barve. To je značilno za koprenke. Medlenke (Hebeloma) sicer imajo tudi rjast trosni prah, vendar ne koprene.

Na sliki D je ena od livk, kar kaže že sama lijasta oblika gobe. Potem se vidi, da so listi pripeti na bet, kar je naslednja značilnost livk. Livke imajo bel trosni prah. Če je niste prepoznali po vonju, ko t ga ima npr. janeževa livka (Clitocybe odora), jo je bolje pustiti v gozdu, saj je med belimi livkami kaj nekaj smrtno strupenih vrst.

Goba na slik E sicer nima vidnih lističev. Če predpostavim, da je po velikosti enaka kot F, bi lahko morda bila betičasta livka (Lepista clavipes), ki je pogojno užitna in 24 ur pred ter po jedi ne smemo uživati alkohola, sicer sproži antabusni sindrom.

Lep pozdrav,
Slavko

power3

Zanima me, aki kdo prepozna to vrsto gob? Slike so na spodnjih povezavah! Hvala za odgovor!




slavko

Mislim, da je na sliki ena vrsta zajčkov (Lyophyllum).

Lahko bi bili debelolistni zajčki (Lyophyllum crassifolium), rjavi zajčki (Lyophyllum decastes) ali trdokožni zajčki (Lyophyllum loricatom), ki so vsi užitni.

Lep pozdrav,
Slavko Šerod

lisjak

#148
Zadnjič je bilo na sliki 80/E prikazano premalo podrobnosti, ker se mi zdi gobica zanimiva, prilagam še nekaj slikic (81.jpg).
Na betu je viden obroček, mislim pa, da so na klobuku vidni ostanki ovojnice.
Na sliki 82.jpg pa je gobica, ki je zrasla doma ob hiši, pod kupom zloženih drv, mislim da je to Strophária aeruginósa, Zelenkasta strniščnica oziroma katera druga iz tega rodu.
lp


lisjak

Za vse, ki iščete ogovor na zadnje vprašanje, Slavko ga je objavil tukaj
Danes pa sem ponovno malo pogledal v gozd, seveda mi ni jasno, kako nakateri naberejo pol košare snežk, saj jaz ne najdem nobene.
Sem pa le nekaj našel in me zanima kaj je to
slika 83: gotovo je Flammulina velutipes, Zimska panjevka 
slika 84: mislim, da bi lahko bila Clitócybe nebuláris, Poprhnjena livka
              vendar ne vidim tistega značilnega poprha na klobuku, klobuk je nekoliko voden
slika 85: ta gobica izgleda precej sveže, kot da je zrasla pred kratkim
slika 86: podobna ji je Lepista inversa, Podvihana kolesnica  , vendar nisem prepričan