Gobarjenje 2021

Začel/a gusar76, 01 Januar 2021, 21:42

Prejšnja tema - Naslednja tema

TopCat

Pozdravljeni!

Ker je bilo ponekod (na spletu) toliko govora o snežkah, sem se včeraj odpravil tudi sam v lov nanje. Izbral sem si gozd v okolici Vodic, kjer sem jih prejšnja leta že našel. Že kaj kmalu sem spoznal, da bo bera uspešna in na koncu je bila več kot to!!  ::) :laugh: Poleg tega sem na znanem placu s sirovkami tudi te nabral za en glaž vloženih - mlade, brez črvičkov!
Glede na mladost nekaterih snežk, ki so ostale v gozdu, bom verjetno še naslednji teden šel kaj stikat za njimi... :D

V gozdu pa vztrajajo še tudi, sicer v zelo majhnem številu, tudi druge vrste gob.

Vso srečo!

Lp.

kobanc

V petek se je še našlo, borove, jesenske gobane. Na višini cca 600-700m. Verjetno so zadnji letos.

počasna


počasna

Citat od: Ta Pravi Gobar dne 06 November 2021, 14:43
Dodajam zanimivo oddajo, ki sem jo ravno gledal . kako sploh nima smisla orat po gozdu ko je velik napad lubadarja.  V oddaji vidite, kakšen je gozd po desetletjih kjer so ga prepustili popolnoma sebi samemu, kak pa je tam kjer so HARVESTERJI vse preorali in odpeljali. Izjemna oddaja !

https://www.br-klassik.de/video/nationalpark-bayerischer-wald-50-jahre-104.html

Pravkar sem bil malo nad Pohorskim Dvorom na Pohorju, kakih 600 m ?? Raste marsikaj na novo, sveže ... Krasne okrogle rdeče mušnice marsikje ... samo dobre robe nič. Kostanji so še - samo pod listjem. En podira v goši na veliko - cel čas mi je pela motorna žaga. Ti placi so bili krasni - pred 30 in več leti, kot pravljica, grabni, pukli, mah, gob ko smetja  ... Zdaj pa vse leta neke nove do amena razrite poti tam ravno, vleke ki jih država po novem na veliko financira - da se bo bolje izkoristilo vsak kos žagovine, ki je na novo zrasel. Perfektno - za čimprejšnji propad narave.

žalostno, ja, tam sem imela nekoč vikend, kostanje, gobe itd.

kobanc

Počasna, nabrani v tvojih koncih. :)

Ta Pravi Gobar

Zanimiv prispevek v oddaji slovenska kronika ravno bil danes 16.11.2021 ob 19.30 uri na TV slo 1.  Tretja minuta naprej ... V tem času groze klimatskih sprememb in totalke korona virusa na Pohorju podirajo gozdove kot se jim zazdi.  Za smučarijo, ki bo zgleda ob teh fajn povišanih temperaturah in virusu ki je vedno hujši izjemnega pomena. Trenutno podirajo pol hektarja po njihovih besedah "PRECEJ OBSEŽNIH DREVES". Pri trikotni jasi - a je kateri imel tam fajn place ? Bukve podrte so videti stare 200 let in več ... Pa skozi desetletja enaki priimki pri tej smučariji skoz ...

Kvader

Me prav zanima, če bodo za seboj vse počistili ali bodo ostali kupi vejevja kot po celotnem Mariborskem Pohorju. Po vsaki sečnji na tem koncu odpeljejo samo hlodovino ostalo pa prepustijo naravi. Je drugod enak sistem? Po takšnem gozdu se kar težko premikaš. Na neki ustaljeni poti srečuješ sama presenečenja. Na vsakih 20 metrov 10 meterski ovinek. Sedaj se vsaj ve kdo opravlja sečnjo.

grgr

V mojih koncih je skoraj sama bukev, pod njimi pa toliko listja, da ni videt nič. Najde se tintnice, ki imajo najraje makadam, pa sirovke, ki rastejo v slabem, s trnjem zaraščenem gozdu. So pa slednje tudi letos začuda povsem nečrvive, tudi lani je bilo tako. Pripisujem temu, da so pozne in da ustreznih muh pač ni več - vsaj upam, da je tako...

Ta Pravi Gobar

Se kar čudim zadnje dva tedna kaj je to gob v gozdovih dravskega polja. Danes sem bil pri Marjeti, naštel sem celih 21 različnih sort - med tem sem pobral kakih 20 kostanjevk, dve mareli, pa kakih 10 lepih velikih sirovk, ene so bile ogromne, črvive ... Kar ob asfaltu rastejo v travi proti gozdu. Kostanjevk na določenih delih ogromno, so pa že skoraj vse prestare. So pa še zmeraj razne golobice, velike tintnice, polževke, celo par štorov sem našel popolnoma svežih ledenk. Sirovk tu pred leti ni bilo, sem pa dostikrat peljal  čiščenje gob (včasih tudi po 2 kg samo čiščenja)  s Pohorja v gozd in zna bit da sem jih zasejal. Zelo zanimivo, kaj je še vedno gob.  Samo snežke pa nobene tukaj. Včasih jih je bilo v slabi uri polna košara - pred 30 leti. In to praktično kjerkoli v gozdovih dravskega polja.

janko

LP

Tu je povezava na pravilnik o izvajanju sečnje, ravnanju s sečnimi ostanki, spravilu in zlaganju gozdnih lesnih sortimentov. Tako piše v zakonu. Zavod za gozdove pa bi moral imeti nadzor. Link: http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV2997# . Videl se tudi primere redčenja gozda v smrekovih gozdovih pod Golico. Hosta, ki je pregosta, ne bo obrodila. Mlajše smreke so bile na vsake pol do enega metra. Zato je včasih poseg nujen.

Janko

janko

LP

Sezona se počasi zaključuje. Letos je polna narava polna presenečenj. Dežja spet ni ? Nekaj gob sem vselej uspel najti za ozimnico in sosede. Pol gob najlepših, podarim za dobro sosedske odnose. Letos so tudi področja, ki so bila celo brez gob. Je to bilo kdaj v zadnjih 10 letih. Če se ne motim je vsako leto bilo, kar dovolj obilnih rastišč. To pa je rekordno malo vode. Opazil sem celo upad izvirne vode na polovico.

Janko 

Ta Pravi Gobar

Včeraj sem bil malo na Pohorju - pod Zarjo cca 1200 m, da vidim malo ... Ni kot pred par leti, ko so me na veliko pričakale rjave žoge v listju, niti kake stare gnile ... So pa sveže neke bele gobe podobne lisičkam, tiste velike bele zadeve, ki rastejo trenutno super sveže po Dravskem polju so pa tam zgoraj zelo redke in že dolgo propadajoče. Predvčerajšnjim sem pa - letos prvič - ob potoku na Dravskem polju nabral cca 1 kg Zimskih panjevk, našel po dolgih letih eno gnezdo snežk, že velikih ... in naštel spet 20 različnih sort svežih gob.  Zanimivo, kako poganja marsikaj. Janko, na Pohorju sem bil ob enem manjšem potoku, ki pa je zelo poln, voda drvi kot da je bila ravno nevihta, zanimivo ... in to na 1200 m.

janko

#207
LP

Ja super, Ta Pravi Gobar, da imamo še vodo. Jaz imam nabiranje gob tudi za spremljanje narave. Letos so me presenetili vodotoki okrog Golice, ki so presušeni. Bil je tam Junija in Septembra 2021. Narava bo preživela. Se pa spreminja. Poskrbeti bo treba za vodo, gozdove, travnike, njive, da bomo imeli kaj pobrati... Bilo je govora o gozdnih posekih... Tu se dela slabo po mojem mnenju. NI dobro narediti golosek, potem pa čakati, da se bo drevje samo zarastlo. Sonce bo uničilo podrast in škoda bo velika. Se bo morda zarastlo, a za naše zanamce. Mene so učili, da je treba gozd redčiti ob pravem času. Tudi to, kar se je zgodilo od žledolomu v Sloveniji, ni naravni pojav, to je izreden dogodek. Tu lahko človek z svojim znanjem veliko pripomore !!! Ni pa vedno tako. V Sloveniji so določeni gozdovi in ostale površine v lasti države. Potem po 2.svetovni vojni so veliko gozdov podržavili. V njih danes malo dreves, a ni povsod enako... Poznam področja, kjer je vse prazno. Veliko je za postoriti. Tu bi rekel, da je prilika za mlade ! Trenutno stanje pa se baje celo slabša, manjka lesa v Sloveniji... Vse to ne sodi v gobarski forum, a brez dreves in vode nebo nič. Rabimo sonce, dež, tudi senco.   

Lep gobarski pozdrav

Janko

klavir

#208
Letos je bilo pa ogromnooo vitezovk na Goričkem, bilo bi tudi toliko snežk, a so jih pospešeno pobirali in jih še zdaj. Naj jim tekne!

Se opravičujem za grozno sliko.




Ta Pravi Gobar

Evo ravno s terena Dravsko polje ob potoku.  Od Ostrigarjev še niti najmanjši O ni ... Pobral kakšne pol kg Zimskih panjevk, ene so ala 8 cm klobuki, pa še vedno rosno mlade.  Se ravno kuha omaka, pire, pa solata, pa da vidim.  Nemci jih zelo hvalijo na Youtube, predvsem za juho.  Jaz jih tudi hvalim. Opis :
http://www.gobe.si/Gobe/FlammulinaVelutipes