katera goba 15_9

Začel/a jevnac12, 16 September 2007, 12:27

Prejšnja tema - Naslednja tema

jevnac12

Lep pozdrav

Prosim za določitev gobice na sliki. Rastla je na travniku blizu drevja.

V naprej hvala.

lp IJ



barzen

Prav gotovo gra za dežnička. Po vsej verjetnosti je to obuti dežniček (Lepiota clypeolaria). Za dežničke velja da so neužitni oziroma strupeni.

Lep pozdrav,
Bojan Arzenšek

jevnac12

Najlepša hvala za odgovor. Predvidevam, da ima čisto bel klobuček zato, ker je še povsem mlad.

Prosim vas še za eno mnenje. Priloženo pošiljam sliko dveh dedkov, za katere sem mislil, ko sem ju utrgal, da sta Gabrova (Leccinum carpini). Doma pa nisem bil več prepričan. Predvsem bet je rahlo (nežno) zrnat in šele v dnišču zrnca tvorijo prekatne forme. Še bolj pa je postalo zanimivo, ko je prerezani dedek v dnišču pozelenel (kot se vidi tudi na sliki). Tudi klobuk je nekako "nežno" rjavkast, vsaj v primerjavi z običajnim Gabrovim dedkom.

Ali mislite, da gre za kakšno drugo vrsto dedka ali pa samo za posledice rastišča (vem, da se iste vrste gobic na različnih rastiščih lahko precej razlikujejo).

lp IJ


Svinjski goban

#3
Če je bila blizu kaka breza je Leccínum versipélle, Brezov turek, ki v dnišču beta, modro pozeleni.

cordyceps

Citat od: Svinjski goban dne 17 September 2007, 19:45
Če je bila blizu kaka breza je Leccínum versipélle, Brezov turek, ki v dnišču beta, modro pozeleni.

L. versipelle ima klobuk oranžne boje, a ne ovakve sivosmeðe.
Ima još Leccinuma koji rastu uz breze, a da im dno beta modro pozeleni. Npr. Leccinum brunneogriseolum.

slavko

Pri sliki dežnička bi izbiral med Obutim dežničkom (Lepiota clypeolaria) in Belim dežničkom (Lepiota alba). Obuti dežniček ima rahlo okraste volnate krpice na klobučku, ki je lahko 4 do 8 cm širok ter ima belo 'obut' bet. Beli dežniček ima malo manjši klobuček in je samo na temenu rahlo okrast. Za natančnejše določanje bio bil potreben mikroskop. Kot je napisal g. Arzenšek, med dežnički ni užitnih. Zato pa so zanimivi za 'gobje sladokusce'.

Pri sliki dedka se strinjam s Cordycepsom. Tudi jaz bi ga določil kot Sivoluskati ded (Leccinum brunneogriseolum). Med dedki in turki ni strupenih vrst. Le bolj ali manj počrnijo.

Mislim da bi se Jevnac moral vpisati v gobarsko društvo. Vidim, da vas gobe zelo zanimajo in dobro bi bilo, če bi gobarsko znanje nadgradili v enem od društev.

Lep pozdrav,
Slavko

jevnac12

Hvala za odgovor in

lp IJ