Črna trobenta

Začel/a alexa, 20 September 2019, 17:53

Prejšnja tema - Naslednja tema

alexa

Kaj svetujete, naj pripravim s črnimi trobentami?
Ker sem jih nabrala kar nekaj, me zanima kako je s shranjevanjem?

Ta Pravi Gobar

Posuši, zmelji, prah shrani za okusne omake.

BubikolRamios

Kakšen drug predlog ? Zgornji preizkušen in ni prida.

monster

Jaz sem jih vlozil, podobno kot jurcke. Ko probam kaki okus majo javim.

PrviProgram

Mi jih kar posušimo cele in nato v kozarec.

Trixi

Jaz jih narežem na trakce in posušim. Lahko pa na trakce in v zamrzovalnik.Za dodatek kakšni rižoti, juhi. Sama sem sicer vlagala že kombinacijo različnih gob ( cigančkov, jurčkov, lisičk), črne trobente pa ne, bi pa znale bit dobre.

turk

Citat od: Trixi dne 22 Oktober 2019, 10:19
Jaz jih narežem na trakce in posušim. Lahko pa na trakce in v zamrzovalnik.Za dodatek kakšni rižoti, juhi. Sama sem sicer vlagala že kombinacijo različnih gob ( cigančkov, jurčkov, lisičk), črne trobente pa ne, bi pa znale bit dobre.

Hvala za nasvet, probamo naslednic :)

gusar76

Pozdravljeni,

jaz jih v glavnem sušim. Nato so uporabne, kot vse druge suhe gobe. Še najbolj pa so nam všeč bodisi v rižoti, bodisi s širokimi rezanci. Na olivnem olju prepražimo gobe (če so suhe, jih predhodno namočimo v toplo vodo), ki jim nato dodamo 2 žlici kisle smetane in samo solimo. Nato v široke rezance ali riž naribamo precej parmezana in ga v testenine (ali riž) dobro vmešamo. Nato prilijemo še gobe v prej pripravljeni omaki in vse skupaj zmešamo. Jemo kot samostojno jed ali kot prilogo mesu. Pomembno je, da ne dodajamo drugih začimb, saj imajo svoj specifičen okus (nekateri bi rekli, kot tartuf).

Zelo dobro se zaradi lastne teksture obnesejo tudi na zrezkih s sirom, v mešanici z drugimi gobami za katero koli drugo gobjo jed ali v juhi. Niso slabe niti vložene v kis.

LP

gusar76

Še ena.
Letošnje Novo leto se je zame, kot ponavadi, pričelo z obiskom trgovine. Na dan pred Silvestrom sem šel v nabavo v največjo trgovino v Ljubljani (ne, ni najboljši sosed, tam ni presežkov). Tam sem kupil zadnji telečji krači, ki so ju imeli. Doma sem ju "napacal", na Silvestra pa smo z otroci odšli na sprehod in nabrali nekaj panjevk, ostrigarjev in predvsem bezgovih uhljevk. Takoj so gobe "padle" v plan novoletne večerje. Poleg krač in kruhovih cmokov ter praženega krompirja, sem imel na voljo še domače kislo zelje. Spomnil sem se, da so na Poljskem, kamor sem zahajal večkrat službeno pripravljali kislo zelje z gobami. Jaz sem se odločil in pripravil kislo zelje s sveže nabranimi bezgovimi uhljevkami, zimskimi panjevkami, bukovimi ostrigarji in nekaj malega sušenimi črnimi trobentami - na Poljskem je bilo zelje postreženo z nekimi črnimi in oranžnimi gobami, tako da sem sledil ta izgled! Kislo zelje sem opral, saj bi bilo sicer premočno za kombinacijo z gobami, dodal pa sem vse začimbe, ki se tudi sicer običajno pojavljajo s kislim zeljem: črni poper v zrnu, kumino, brinove jagode, česen in peteršilj. Kuhal sem na olivnem olju in zalil z belim vinom.

Malce ekstravagantno, a zelo dobro. Dobro se je podalo h krači in kruhovim cmokom!

hhsk

jaz sem večinoma pustil kar cele, največje primerke mal prepolovil, posušil na pečki, postavil v steklen kozarec. zakaj cele? ker se vedno lahko odločiš ali jih boš zmlel kot začimbo, ali jih prelil z vrelo vodo in uporabil kot "sveže" gobe.
zadnjič sem jih pripravil v rižoti z arborio rižem in grahom in sem navdušen.
tudi na pici so ok, ampak pomoje ne pustijo toliko okusa kot v rižoti.

gusar76

Jaz pred sušenjem prepolovim prav vsako, saj se rado zgodi, da je v njej kakšno presenečenje... ;)

hhsk

sem vegetarjanec tako da mi kaka živalska beljakovinica ne škodi :D

gusar76

Res je. :) Ampak velikokrat sem notri dobil žir, iglice, zemljo, pa tudi polža brez hišice in celo takega s hišico. Vsekakor bi bil najbolj nevaren posušen žir, saj bi si na njem lahko zlomil zob. :D :D :D

LP

hhsk

haha. zemlja je tudi ok za obnavljanje proti tetanus zaščite, zobov mi je pa škoda tko da na žir bom naslednjič bolj pozorn :D hvala, tudi za odgovore v drugi temi.