Gobarjenje 2016

Začel/a kragulj, 03 Januar 2016, 08:36

Prejšnja tema - Naslednja tema

bertoolin

Pozdravljeni!
Punca je danes pri pobiranju čemaža naletela na veliko rastišče Škrlatnih Čašic. Glede na to, da svežih gob nisva jedla že od jeseni bi jih resnično rada poskusila. Ker so na spletu informacije o kulinarični uporabi te gobe zelo skope, me zanimajo vaše izkušnje in vaši načini uporabe te gobe.
Hvala za odgovore!
LP

klavir

Oj, sam pa že 10 dni nisem imel časa pogledati za polževkami. Sem pa bil čez vikend na službeni poti na Primorskem pa sem uspel pogledati malo v gozd. Marčnic nisem uspel najti, je pa bilo precej drugih gob - vrsta kolesnic, črnivk, ene črne skledice, predvsem pa pod bori poleg starih še precej svežih mišk, tj. prstenih kolobarnic, ki se jih splača nabrati. Tako da tudi za Primorce se dogaja... :)


klavir

Bertoolin, škrlatna čašica je sicer užitna goba, a nima kulinarične vredosti. Zato jo ponavadi občudujemo v naravi. Spomladi se vam bolj splača nabirati marčnice ali kasneje smrčke oz. mavrahe.

anica


Nekaj marčevk sem rešila pred snegom. V slabi uri dober kg, vendar tokrat precej velikih.
Sem pa danes malce zamudila, kajti na mojih terenih je prijazna domačinka z dežnikom in palico
obrnila vsak list in nabrala pol Hoferjeve vrečke, pa še jamrala, kako letos slabo rastejo!

LP A.

rotor


klavir

Oj, še tri slikice z mojih "Schwerpunktov" marčnih polževk... Nekaj sem jih tokrat prvič našel v Avstriji pri kraju St. Anna am Aigen (Sveta Ana) - zanimalo me je, če jih lahko najdem tudi pri Avstrijcih - večino pa vendarle na Goričkem. Običajno vidim samo srne jesti te gobe, zdaj pa se je videlo tudi z nožičkom očiščene ostanke gob. Mogoče pa še kdo s foruma gobari v krajih okoli Gornjih Petrovcev, heh :D. Ta zadnja slika je z rastišča v neposredni bližini samotne domačije v enem izmed okoliških krajev Gornjih Petrovcev. Tam živi stara mamka, ki tako lepo guči po prekmursko in me že pozna. Ker gozd sega do zadnjega dela hiše, ima take kupe gob le par metrov od hiše. Ampak ona tega ne je: samo grbaje, sirotice pa lisičke... Teh pa ne pozna dobro. No, če bi meni tako rasle gobe tik pred hišo, haha... No, že lani pa sem si postavil omejitev, ki se je poskušamo držati - da ko naberemo največ dve košari marčnic, gremo domov, da lahko pridemo drugič spet. To sicer zahteva nekaj samodiscipline, a se vendarle izplača. V okolici tiste hiše se nadaljuje gozd do ne vem kam (nisem še prišel do konca) in marčnice rastejo enostavno povsod... Zato sem danes prišel samo kakšnih 100 metrov od hiše v gozd, pa sem že bil nazaj :D. Sicer bi jih verjetno res lahko nabral 10, 15 kilogramov, če bi šel do konca, a noben človek po mojem mnenju ne rabi toliko gob, niti jih toliko ne moreš razdeliti. Bodo pa še srne papale... 8)   






Andrej Banko

Jaz sem tudi danes, že četrtič letos, šel malo pogledat in tokrat prvič dobil nekaj več marčnic.
Žal je na tistem terenu, kjer iščem, res obupno veliko listja, tako da je iskanje pravi izziv.
No, vseeno sem zadovoljen z bero, saj res ne potrebujem toliko gob. Morda jih bom šel letos še enkrat iskat, potem jih imam pa dovolj.
No, saj potem bo pa že počasi čas za mavrahe !  ;D


rotor

Nabrane pred kakšno uro. V gozdu je suho. Pa klopov je veliko...







rotor

Še nekaj današnjih...










gal

Lep pozdrav vsem in veliko veselja v novi gobarski sezoni.

Tudi jaz sem našel prve gobe letos, par lepih marčevk. Našel sem jih pa čisto slučajno ob podiranju ene manjše smrečice.



Mi lahko da kdo kakšen nasvet kako jih poiskati še več. Vem da so skrite pod listjem, ali imajo kakšna posebej priljubljena rastišča?

slavko

Veliko gobarjev trdi, da marčne polževke oz. marčnice rastejo na podobnih mestih kot zimske kolobarnice oz. snežke.

Lep pozdrav,
Slavko

bertoolin

Pozdrav iz Goriške.... ;D

Martin

Lep pozdrav vsem

Z današnjim dnem se je začela tud moja gobarska sezona uradno, :angel: kajti z punco sva našla par lepih mladih mavrahov .

Čestitke vsem za lepe najdbe.....

Lp
Martin
(GOBAN)

klavir

Zakaj me vsakič, ko se prijavim, takoj nato, ko odprem temo, v katero bi rad pisal, zopet avtomatsko odjavi? So to kakšni piškotki, ki jih moram pobrisat (ko bi le vedel, kako), ali je napaka na spletni strani? Da lahko sploh kaj objavim, moram pretentati sistem, tako da preko drugih podmap na forumu pridem do direktnega linka "odgovori" - nove teme pa ne morem odpreti... Mogoče pa je samo trenutno...

lp

Nagi Bator

Citat od: klavir dne 25 Marec 2016, 20:44
Zakaj me vsakič, ko se prijavim, takoj nato, ko odprem temo, v katero bi rad pisal, zopet avtomatsko odjavi? So to kakšni piškotki, ki jih moram pobrisat (ko bi le vedel, kako), ali je napaka na spletni strani? Da lahko sploh kaj objavim, moram pretentati sistem, tako da preko drugih podmap na forumu pridem do direktnega linka "odgovori" - nove teme pa ne morem odpreti... Mogoče pa je samo trenutno...

lp

Se mi dogaja popolnoma enako ze vec kot en mesec! Nobeno brisanje piskotov ne pomaga - preverjeno.
Morda forum servira napacne piskote? Sem ze v temi "determiniranje" sporocil kaj se dogaja,
kjer sem nekako, tako kot zdaj tukaj, lahko pustil sporocilo, vendar odgovora nisem dobil.
Definitivno napaka foruma!