Zacetnik

Začel/a Devc, 17 Marec 2019, 21:06

Prejšnja tema - Naslednja tema

Kako zaceti

Klet
3 (100%)
Na prostem
0 (0%)

Skupno število članov, ki so glasovali: 3

Devc

Pozdravljeni,
Že nekaj čas razmisljam, da bi zacel z gojenjem gob za hrano, ne za prodajo. Imam 7x5 m veliko klet. Vlaga je od 82 do 94% temperatura je pozimi 8 in poleti max 11 stopinj. V kleti je el. in prezracevanje.
Kaj bi bilo najbolj primerno za gojenje? Zacel bi kar takoj, imam tudi veliko listnatega gozda ( hrast, bukev, gaber).
Vsake info bom vesel. Hvala.

Gregor

Pri teh nizkih temperaturuah bi se dalo dobro gojiti shiitake in ostrigarje, ostrigarje na slami, shiitake pa na umetnen substratu, ali pa tudi na hlodovih.

Za zacetek bi priporocil dokumente in video s te strani:

http://www.gobe.si/GojenjeGob/GojenjeGob


Devc

Pozdravljeni,
Hvala za prve info. Zasledil sem, da uporabljajo parafinsko olje namesto parafina. Priporočate parafinsko olje? Imam možnost debla obesiti pod strop, višina strpa je 2.5 m in so že nameščene močni nosilci. Zdi se mi bolj praktično kot pa polaganje na tla. Kaj menite o tej opciji?
Lp

Gregor

Nisem siguren, da se da parafinsko olje uporabljati. Mora bite nekaj, kar ni tekoce, ko je hladno. Parafinski vosek, ali cebelji vosek, ali pa kletarski vosek, recimo ki se ga dobi tukaj.
http://www.krieger.si/produkti/1/Enologija

Kar se placiranja tice, kaksen bo izkoristek prostora, ce obesite debla pod strop?
Tudi pomislite na to, da micelij za efektivno prerascevaje debel rabi temperature okoli 20°C(to traja ~6-12 mesecev), in sele za fruktifikacijo rabi ~10°C, ali pa tudi nekaj manj in nekaj vec, odvisno od seva.

Toplo vam pripporocam to knjigo:
https://fungi.com/products/the-mushroom-cultivator

LP,
Gregor

turk

Knjiga naročena :)

Hvala!

mali8

Turk kje si naročil knjigo?

Gregor