pogoji za rast gob - raziskava

Začel/a kripta, 23 Junij 2015, 11:47

Prejšnja tema - Naslednja tema

kripta

Ker se na forumu pogosto razpravlja, kakšni pogoji so za rast gob najbolj optimalni (od nihanja temperatur, količine padavin do položaja lune itd.), sem prišel na idejo, da bi to vprašanje lahko poskusil tudi empirično preveriti. Način zbiranja podatkov bi potekal tako, da bi vi, forumaši, po vsaki beri vpisali, kje ste gobe nabrali (okvirna lokacija), koliko gob ste nabrali in kateri dan ste nabirali (hudo zadržani gobarji lahko seveda podatke vpisujejo za nazaj  ;D ). Tabela za vpisovanje se nahaja na tem linku:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KaK9Ss0tjzI4rYeg02bMFpk9plJsCqVt9YFjnCuLEiA/edit?usp=sharing

Vpisovanje podatkov je enostavno in vzame minuto časa (glejte opombe - z miško podrsajte po spremenljivkah). Vse ostale spremenljivke (položaj lune, vremenski podatki) bom sam naknadno glede na datum in kraj nabiranja izbrskal iz arhivov. Ključno pa je, da vpisuje podatke čim več udeležencev in da greste čim večkrat gobarit :P Podatke vpisujte, tudi ko naberete zelo malo oz. nič.

Zakaj sodelovati v tej raziskavi?
-podatke bom statistično obdelal in končne ugotovitve jasno prikazal na tem forumu - pri čemer se lahko izdela statistični model napovedovanja rasti gob.
-podatki so vedno dostopni na zgornjem linku in lahko vsak vodi evidenco svojih gobarskih aktivnosti :)

Vpisovanje podatkov je anonimno, izmislite si lahko neko šifro (karkoli; samo vi jo boste poznali), ki vam bo služila za vašo evidenco. Na koncu bi omenil, da je raziskava nastala samo iz lastne radovednosti, je "neformalna" in nima nekih zunanjih ciljev.

Odprt sem za vprašanja, predloge, kritike.

Lep pozdrav,
Bor

Lemedis

kripta velika pohvala za idejo! Takšna raziskava lahko prinese zelo zanimive rezultate. Seveda mora biti dobro zastavljena in potekati dovolj časa. Rast gob je namreč zelo neenakomerna in lahko neke splošne kazalnike dobimo šele pri daljšem večletnem opazovanju.
Kako imaš pa zamišljeno vpisovanje nabora vrst gob? V povezavi, ki si jo pripel si vpisal samo bero gobanov in lisičk. Kaj pa tisti, ki nabirajo/mo nekaj deset in več vrst gob?

lp, Luka
Prepustimo se naravi, učimo se od nje!

kripta

#2
Hvala Lemedis, se strinjam, da more raziskava potekati vsaj nekaj let (še posebej zato, ker želim preveriti vpliv lune, ta pa, če že, vpliva zgolj v interakciji z ostalimi dejavniki). Vseeno bom morebitne statistično pomembne rezultate predstavil konec vsake gobarske sezone, za večjo motivacijo. V tabelo drugih gob nisem vključil, ker sem želel, da bi bilo vpisovanje podatkov čim bolj enostavno in kratko in ker te dve vrsti gob gobarji najpogosteje nabirajo. V primeru, da bo interes velik, bom dodal še ostale vrste gob.

Lp, Bor

kripta

Če komu ne ustreza "javno" vpisovanje podatkov, sem naredil tudi zasebno anketo: https://www.1ka.si/a/69750 . Anketa je kratka, vprašanja so ista kot v googlovi razpredelnici, anketo pa lahko seveda izpolnite večkrat.

Lep pozdrav,
Bor

Andrej Banko

Upam, da bom kmalu lahko nabral toliko jurčkov, da bom lahko kaj vpisal ...  ::)
Bom pa takoj ( za nazaj ) vpisal sobotno bero lisičk. Kar imam pač preveč časa !  ;)

Andrej Banko

Žal v googlov dokument ne morem ali ne znam vpisovati, zato sem poslal izpolnjeno anketo.

kripta

Večina odgovorov je bila do sedaj podanih preko ankete, tako da bom googlov dokument izbrisal. Vse odgovore torej prosim pošiljajte samo še preko ankete :) Hvala za prispevek Andrej, in seveda vsem ostalim, ki ste do sedaj posredovali svoje podatke.

Lp,
Bor

Andrej Banko

OK.
Malenkost. Bom še pošiljal.
Zanimive in dobre ideje ter ljudi, ki se jim da narediti kaj več od le nujnega, je treba podpirati.
Anketo sem že dodal med "priljubljene strani".

Pa lep gobarski pozdrav !



kripta

Zahvalil bi se vsem, ki vestno prispevati podatke. Ostali ste še vedno vabljeni k vpisovanju :) Naj še enkrat omenim, da so pomembni tudi podatki, ko ničesar ne najdete.
Še enkrat, če ima kdo kakšno vprašanje (vsebinsko, statistično), sem na voljo.

Želim vam dobro bero v prihodnjih dneh ;D

BubikolRamios

Za kakšno relevantno stat analizo kraj nabiranja ni vredu. Glej sliko iz moje search forme za primer Slivnica.
Spisek je še daljši za Brdo, ......


kripta

Načeloma udeleženci jasno napišejo, kje nabirajo (vsaj do sedaj so) - saj se je post nanašal na to ane?. Sicer pa hvala za opozorilo, bom preuredil vprašanje :)

BubikolRamios

Ja, na to. Zraven mene je Brdo, in na kraj pameti mi ne pade da bi kamorkoli pisal Brdo pri Tržiču, ker tega tudi na zemljevidu ni.
Zraven koga drugega je tudi Brdo, drugo pač in ista pesem. V tem smislu.
Pri tebi bi bilo najboljše, po moje, da daš v kombo neke fixne vrednosti: gorenjska, dolenjska, ....

kripta

Mhm, na take stvari sploh nisem pomislil, hvala ;D Bom nekako uredil, da bo bolj jasno, hkrati pa še vedno enostavno za udeležence.