lahko?

Začel/a rezop, 28 September 2012, 13:32

Prejšnja tema - Naslednja tema

rezop

Zanima me ali lahko dam uzitne in potencijalno neuzitne gobe v isto kosaro? Ker se ne spoznam prevec, bi nabral in potem dal ocenit strokovnjaku doma.

slavko

Če položite užitne in strupene gobe v isto košaro, da se pomešajo med sabo, je največja nevarnost, da naredite napako in uporabite strupeno vrsto. Strup se iz gobe na gobo ne prenaša.

Tudi če strupeno gobo vzamete v roke, ne bo strup prešel v vaš organizem. Sicer bi v gobarskih društvih že vsi pomrli, saj nenehno obiskovalce seznanjamo s smrtno strupenimi gobami, ki jih držimo v rokah.

Lep pozdrav,
Slavko

StardustX

Slavko
Ne vem če bi se popolnoma strinjal z vami. Nekaj let nazaj sem namensko ubral zeleno mušnico, katero sem dal v papirnato vrečko.
Pozneje med iskanjem gob naprej sem kadil in čez dobrih 6 ur začutil probleme. Naslednjih 12 ur je bil wc moj drugi dom :-)
lp Ziggy

slavko

Za tak primer še nisem slišal.

Na razstavah (po vseh društvih v Sloveniji) vsako leto obiskovalcem kažemo več smrtno strupenih gob, ki jih držimo v rokah, pa doslej noben ni imel nikakršnih težav. Tudi člani društev, ki so prinašali te vrste gob, so jih pobirali, se jih dotikali in nihče od njih ni imel težav.

Verjetno je bil vzrok vaših težav kje drugje.

Seveda to ne pišem zato, da bi promoviral nabiranje smrtno strupenih gob. Na razstavah jih prikazujemo zato, da bi obiskovalce opozorili na strupenost in podobnost z drugimi vrstami.

Lep pozdrav,
Slavko

Mitja

Citat od: slavko dne 28 September 2012, 18:35
Na razstavah jih prikazujemo zato, da bi obiskovalce opozorili na strupenost in podobnost z drugimi vrstami.

Sem tudi sam danes opazil to,ko sem šel nabirat gobe: zraven dveh majhnih orjaških dežnikov(marel) je rastlo enih par malo manjših na las podobnih gob kot "marele".Ob pogledu od bližje se je videlo,da imajo posute po vrhu še neke pikice.
Zanimivo,da se ob prvem pogledu sploh ne opazi razlike.Gre tu za strupene sorodnike "marel" oziroma katera strupena vrsta raste tako blizu njih? lp

slavko

Narava nam pripravi raznorazna presenečenja. Zato je na vaše vprašanje nemogoče odgovoriti.

Priporočljivo je, da spoznavate gobe z nekom, ki ima že izkušnje. Potem je manj presenečenj. V Sloveniji je 26 gobarskih/mikoloških društev, ki so razpršena po celem ozemlju države, http://www.gobe.si/GobarskaDrustva. Tam boste dobili največ informacij.

Lep pozdrav,
Slavko

Mitja

 Hvala za odgovor.

p.s. Škoda,da nisem imel zraven fotoaparata,ker so res rastle skoraj čisto blizu in je bilo zanimivo za videt kako se lahko hitro zamenja strupeno gobo za užitno. lp



markok

Ziggy, a si cigaret, po katerem si imel težave kupil v trafiki al si ga sam zvil?

Danes sem na svojem obhodu videl ogromno zelenih mušnic, na enem mestu več kot 20 skupaj. Na istem terenu pa še pšenične poprhnjenke in mlade golobice. Usodna zamenjava je možna

Nagi Bator

Citat od: StardustX dne 28 September 2012, 15:46
Ne vem če bi se popolnoma strinjal z vami. Nekaj let nazaj sem namensko ubral zeleno mušnico, katero sem dal v papirnato vrečko.
Pozneje med iskanjem gob naprej sem kadil in čez dobrih 6 ur začutil probleme. Naslednjih 12 ur je bil wc moj drugi dom :-)
lp Ziggy
Tezko, da zaradi zelene musnice. Jaz bi sel se dlje in trdil, da lahko vecino(!) smrtno strupenih gob tudi polizes, pa ti ne bi smelo biti kaj dosti, saj mora, za resnejso reakcijo telesa na dolocene strupe, ki so prisotni v gobah, biti zauzita neka dolocena kolicina le tega. Naj pa to nikakor nekdo ne razume kot predlog, da gre lizat smrtno strupene gobe!!
Tako, da je najnevarnejsa varijanta prav ta, ki jo je omenil g. Slavko.

BubikolRamios

Odvisno koliko poješ. Za to je se mi zdi da je standarno merilo LD50 (lethal dose - pri tej in tej koncentraciji umre 50% populacije)

LD50 - http://en.wikipedia.org/wiki/Median_lethal_dose

Citat
The LD50 is usually expressed as the mass of substance administered per unit mass of test subject, typically as milligrams of substance per kilogram


par LD50 za gobe, med njimi tudi za Amanito phalloides : http://everything2.com/title/most+toxic+fungal+poison

Citat
Amanita phalloides has a LD50 of 300

Tako kot se da razumet, 300mg zelene mušnice /kg žive teže ćloveka. --> LD 50
Verjetno pri zaužitju.

Nagi Bator

#10
Off topik in samo kot zanimivost:
"Nekateri" si odpravljajo gube z injekcijami botox-a, "nekatere" pa gredo s tem se dlje.  ;D
Glavna sestavina ti. Botox-a je botulin, najmocnejsi znan strup. Smrtna doza je 1 ng/kg in je tako dovolj ze 4kg tega strupa za "pospravit" kompletno clovestvo.
Najverjetnejsi primer, da se z njim srecamo, razen zgoraj omenjenega, je pri hudo pokvarjeni konzervi hrane. 
Ni za lizat! Ni niti za povohat!  :laugh:

Mitja

 Sem malo pobrskal po internetu za temi gobami,ki so rastle čisto blizu "marel" in sem našel podobne katere sem videl.Po vsej verjetnosti so bile citronaste mušnice?! Bi jih skoraj zamenjal... :-\ ::)




Nagi Bator

Tista na zgornji sliki meni deluje bolj kot bisernica.
Test s premikajocim se obrockom pri deznikih je pa v primeru, ce nisi siguren, zanesljiv.
Pa orjaski deznik - "marela" je res ogromen, tako da prej zamenjas kaksno vrsto manjsega deznika s cem drugim.
Poleg tega imajo dezniki votel bet, a je res da je tudi pri nekaterih starejsih musnicah pravtako votel.

slavko

Mitja, popolnoma se strinjam z odgovorom, ki ga je zapisal Nagi Bator.

Toda kaj storiti, če na dežniku ni več obročka? Pri starejših primerkih se to zgodi (tudi pri mušnicah in drugih vrstah gob). Odgovro je lahko le eden - nabirajte le tiste vrste gob, ki jih zanesljivo prepoznate. Če temu ni tako, naj goba ostane v gozdu. Tudi, če se vam zdi, da poznate vrsto in ste jo že nabirali. Prevečkrat je že prišlo do zamenjav in škoda je vsakega človeka, ki se zastrupi z gobami.

Lep pozdrav,
Slavko